A bálnalovas

Witi Ihimaera könyvét olvasva egy maori törzs életébe pillanthatunk bele a törzsfő családján keresztül, amelyet átitat a hitviláguk, tele van legendákkal, történetekkel, és minden a bálnák és a fennmaradásuk körül forog. „Ha a bálna életben marad, akkor mi is életben maradunk.” Jó érezni és “látni” ezt a színes és varázslatos világot. Élvezetes a természeti népek gondolkodásmódja, ahogy harmóniában élnek a természettel, éppen ezért nagy környezet- és állatszeretők, és valahogy olyan jól látják a dolgokat, nem kötik őket a “civilizált” ember béklyói.

ihimaera_intext

“Aranybőrű gazdája megtanította a bálnának, hogyan feszítse meg az izmait és az inait úgy, hogy fogódzók jelenjenek meg a bőrén, melyeken a lovas felkapaszkodhatott a bálna fejéig. Ott újabb izmok megfeszítésével nyereg és kengyel alakult ki. S mikor a bálna lebukott, erős izmaival megfogta gazdája bokáit, és egy apró légkamrát nyitott meg, közvetlenül az orrnyílása mögött. Idővel gazdájának nem kellett mást tennie, mint megcirógatni bal uszonyát, és a bálna engedelmeskedett.”

A regény cselekménye egy legendához kapcsolódik, az ősöket egy bálnán lovagoló ifjú vezette el a szigethez, ahol letelepedtek. Különleges képességgel rendelkezett, megértették egymást a bálnával, ismerte a nyelvét, parancsolt neki. Az ő utódai lettek a törzs vezetői és a legidősebb fiú örökölte mindig a címet és a tudást. Most viszont megszakadt a sor, hiszen az elsőszülött gyermek lány lett.

“Mindig is tudtuk, hogy lesz egy ilyen gyermek, de amikor Kahu született, nos, akkor valahogy mindannyian másfelé figyeltünk.”

A nagyfőnök, a dédnagyapa ebbe nem tud belenyugodni, és bár a kislány örege minden mozdulatán szeretettel csügg, ő mégis eltaszítja magától, és keresi az “igazi” utódot, akinek átadhatja tudását. Megkapó a kislány ragaszkodása mindezek ellenére. Az egyik legmeghatóbb rész, amikor az évzáró ünnepségen a dédnagyapja iránti szeretetéről maori nyelven írt beszédét elmondja, ezzel is tiszteletet mutatva dédnagyapja előtt. (Az öreg oktatást tart a fiataloknak, hogy ismerjék meg nyelvüket, hagyományaikat a közösségi házban, fontosnak tartja identitásuk megőrzését.)

Doug Marsden: Whale rider

És aztán bálnák vetődnek partra, megjelennek a törzs életében, és keveredik a legenda, a hitvilág a valósággal, hiszen egyikük a múltból jön és homlokán ott a szent jel, az örvénylő tetoválás. És a bátor kislány elindul, hogy imádott dédnagyapja kedvéért beteljesítse a sorsát…

“A kislány merülő bálnákat látott maga körül mindenütt. Leengedte fejét a bálna bőrére, és lehunyta a szemét. „Nem félek meghalni” – suttogta.
A bálna teste ívben megfeszült, aztán meredek szögben lemerült a víz alá.”

Szép és bájos történet a maorikról, melyet időnként megszakít egy másik gyönyörű történet, mely az ősbálnát és annak családját követi nyomon az ősidőkben a legenda születése idején. Annyi szeretettel, tisztelettel és törődéssel ír a szerző a bálnákról, hogy ha még eddig nem zárta volna az ember a szívébe őket, akkor ezután a könyv után biztosan megteszi.

“A bonyolult jégtermekben a bálnacsapat szent körmenete végtelen kecsességgel úszott. Menet közben saját kórusuk harmóniájával tették teljessé a természet zenéjét.”

A regény olyan értékek fontosságára hívja fel a figyelmet, mint a bátorság, az elfogadás, a családi kötelékek, a hagyománytisztelet, a törzs fennmaradása érdekében tett kompromisszumok, a nemzeti identitástudat. Nagyon szépen, kifejezőn van megírva, néhol gyengéd humorral, néhol pedig torokszorítóan. A nyelvezete pedig érzékletes, együtt ring a tenger hullámaival. Mindez persze nem puszta véletlen. A szerző maga is új-zélandi, és az első maori író, akinek megjelentek a művei.

Készült a regényből egy film is. Ha a könyvet érdemes elolvasni, akkor a filmet érdemes megnézni.

Eredeti cím: The Whale Rider
Kiadó: Alexandra Kiadó 
Kiadás éve: 2004.
Fordította: Ivancsics Irma

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s