Halott ember (Dead Man)

Az 1995-ben Jim Jarmusch rendezésében, Johnny Depp főszereplésével készült film, nem a már jól megszokott western dráma. És bár van benne pisztolypárbaj, mégis az távozik a helyszínről, akinek még pisztoly sem volt eddig a kezében, igaz egy golyóval a szívében. És a történet csak itt kezdődik el igazán… 

Jarmusch elég sok filmet rendezett már, de talán a Szellemkutya vagy a Kávé és Cigaretta lehetnek igazán ismerősek. Mind a kettő erősen kultfilm, és nincs ez másként a Halott emberrel sem. Egy rendhagyó western dráma képei forognak előttünk. De milyen képek azok!

594

A történet elég egyszerű. William Blake a vadnyugatra utazik, hogy betöltsön ott egy könyvelői állást. Ám állás helyett golyót kap. Miközben menekül a törvény elöl, egy Nobody névre hallgató indián (milyen beszélő ez a név is) csatlakozik hozzá, és lelki vezetőjévé lesz. Neki köszönhető, hogy főhősünk megpróbál felnőni a híres és csodált elődhöz, akinek a nevét birtokolja…

„Minden éj s napon pedig / Lesz ki búra születik. / Minden nappal s éjszakán / Lesz kit sorsa kéjre szán. / Lesz, kit sorsa kéjre szán / S lesz, kit örök éjre szán.” William Blake – Az Ártatlanság jövendölései

Ez a néhány sor lesz a film kulcsmondanivalója. És ez inspirálja majd Blake-et a könyvelőt, hogy elinduljon azon az úton, hogy igazán megpróbálja megérteni Blake-et a nagy költőt.

596

Spirituális utazás ez, szívében a halált hordozó golyóval. “Költő voltál és festő. Most pedig fehér emberek gyilkosa.” Az indián próbálja elfogadtatni és rádöbbenteni sorsára emberünket, és hát valljuk be őszintén, nincs könnyű dolga. “- Tudod, hogy kell használni? (néz a pisztolyt fogó kézre) – Nem igazán. – Ez helyettesíti a nyelvedet. Ő beszél majd helyetted. S a verseidet vérrel fogod írni.”

Művészfilm a javából. Többszöri megnézésre ajánlott, egyenként érdemes lefejteni a rétegeit. Az egész az utazásról szól, a valóságosról és a szimbolikusról egyaránt. Már eleve kezdésnek a tízperces vonatjelenet. És ahogy halad a vonat, egyre kevésbé illik a képbe hősünk…

deadmandeppfarmer

Egy látomás az egész, tele vallási és mitológiai szimbólumokkal. És ehhez jön még William Blake látomásos lélekköltészete, mindez egy indián szájából. “… betettek a fehérek iskolájába. Ott találtam egy könyvben a szavakra, amelyeket te, William Blake írtál. Hatalmas szavak voltak és hozzám szóltak.” És amennyire ez össze nem illőnek tűnik, pont annyira rendben is van. Elég, hogyha csak eszünkbe jut Carlos Castaneda Don Juan-ja (egy meszkalint használó indiánsámán tanításait írja meg Castaneda). Fekete-fehér képek vonulnak előttünk, de látod benne a színeket (a mamutfenyőerdő katedrálisként borul az emberre élénk méregzöld színben, vagy a megölt rendőrbíró feje, ahogy a tűzbe esik, krisztusi töviskoszorút formál és vörösen ízzik). Zseniális és impresszív.

Azon kívül, hogy annyi mondanivalója van ennek a filmnek, amin simán éveket lehet gondolkodni, és a szimbólumok megfejtése sem kevés időnkbe kerül, egy-egy jelenetben a humor is meg-megcsillan, mintegy oldva a feszültséget pár pillanatra, csak hogy utána megint újult erővel támadjon fel. “A sas csak az idejét vesztegeti, ha a varjútól akar tanulni.” 

Jarmuschnak ebben az alkotásában a képi világ és a zene nagyon erősen összefonódik. Egyszerűen nem léteznek egymás nélkül. Neil Young muzsikája csontig hatoló. (Egyébként Jarmusch videoklippet is készített Neil Youngnak.) Enyhén szólva is pszichedellikus, mint maga a film is.

Fejlődéstörténet a javából, a végén a hősöknek kijáró temetéssel tisztelegve. A haldoklásról szól a film, és mégis inkább a szellemi születésről, még akkor is, ha ez brutális módon történik.

(megjelent: bezs.hu)

2 responses to “Halott ember (Dead Man)

  1. Visszajelzés: A visszatérő (The Revenant) | kultúrlény·

  2. Visszajelzés: William Blake: Versek és próféciák | kultúrlény·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s