Az élet dolgai

608 Guimard egyik leghíresebb regényének címe ez. Olyan könyv ez, amit igazságtalanul kevesen olvasnak, pedig megérdemelné, hogy figyelmet fordítsunk rá. Én is véletlenül bukkantam rá a moly.hu könyves közösségi oldal „Méltatlanul olvasatlan könyvek” polcán. Csupán csak egy mondat kellett, ami rávett arra, hogy mindenképpen beszerezzem: “Egy hosszú, utolsó, nagy sóhajtás, tehetetlenül pergő másodpercekre bontva.”(Dora)

Paul Guimard francia újságíró, író és forgatókönyvíró. Magyarul eddig két könyve jelent meg: a Hárman Párizsban és Az élet dolgai. Ez utóbbiból film is készült 1970-ben Romy Schneider és Michel Piccoli főszereplésével. Az ő nevéhez fűződik még a Vágyak vonzásában című film is Richard Gere-rel és Sharon Stone-nal, és nagyjából ennyit lehet tudni róla.

A könyv maga pici, egy farzsebben is elfér. Összesen 170 oldal, egy-két óra alatt elolvasható. Aztán pedig még hosszú órákig fogva tart. Egy-egy gondolata, pedig arra hivatott, hogy többé már ne is eresszen el soha többé. “A halálnak, ennek a vén kurvának szüksége van az ügyfelei cinkosságára. Soha senki nem hal meg a saját akarata ellenére. Az embert erődnél is jobban védi a saját tiltakozása. A bombák eltérnek röppályájukról, a betegségek véget érnek, a mikrobák elcsüggednek, a disznókereskedők megállnak a STOP-tábla előtt. De a szüntelen tagadás töretlen erőt kíván. Az ember belefárad, egyezkedik. Foglalkozni kezdtem a halállal. És a halál tüstént foglalkozni kezdett velem. Gyengeségemben szemügyre vettem, elismertem a halál lehetőségét, s ez a vég kezdete. Megfizetek ezért az elkerülhetetlen gyávaságért, úgy kell nekem! Csak az hal meg, aki elfáradt és beletörődött.”

999644215aA regény története, tulajdonképpen csak néhány óra története. Hősünk az országúton hajt Párizsból Rennes-felé, balesetet szenved, kórházba kerül és meghal. Ez adja a keretet, miközben az ő gondolatait olvassuk az élet kisebb-nagyobb dolgairól.

Előkerülnek gyermekkori emlékek, „Bizonyos koron túl a szív elhájasodik az emlékektől. Múltunkra hajolva végül gyanús elnézést tanúsítunk önmagunk iránt.”, majd az ügyvédi munkájával kapcsolatosak „Úgy választjuk életünket, mint a kocsinkat, de végeredményben alapvetően egyforma mindegyik, a választás csupán a részletekre vonatkozik.”, és természetesen a nők sem maradhatnak ki „Képmutatóan az éjjeli kószálások terhére írom köznapi vágyaimat az időnkénti egyedüllétre. Tulajdonképpen nem is annyira képmutató vagyok, mint inkább bizonytalan. És nem is annyira bizonytalan, mint inkább ingázó két ellentétes bizonyosság közt. Nem távolodhatom el Helene-től anélkül, hogy ne tántorognék a távolléte által okozott ürességben, de ugyanakkor néha nehezen viselem el az érdességét, a köszörülő észjárását, amely szüntelenül koptatja az embert, s az apró tűszúrásait, amelyekkel felsebzi szívemet.”

Aztán jön a baleset „Az idő megszokott dimenziói kitágulnak.”, ráébred sebeire „Rettenetesen félek. Körülöttem a neszek és a hangok érthetővé válnak. Elhitettem magammal, hogy összefüggéstelenek, hogy ne legyek kénytelen elfogadni a jelentésüket.”, először még reménykedik „Soha szebb szavakat nem hallottam: Ne izguljon, öregem, magát autóbaleset érte. Kórházba viszem. Kezelésbe veszik. Kezelni fognak. Tehát nincs vége mindennek. Reménytelen esettel nem foglalkoznak.”, és aztán jön a bizonyosság.

609

Tudja, hogy meg fog halni „A halál nagyon komoly dolog, nem szabad vaktában nekirohanni.”. És miközben élet-halál között lebeg, átértékeli önmagát, az életet (van még egy levél is a történetben, egy megírt, de át nem adott levél is), de sajnos esélyt már nem kap az ‘újjászületésre’.

Fájdalmasan szépen megírt történet. Az író stílusa az, ami lenyűgözött. Úgy tudja formálni a szavakat, hogy közben a lelkemhez simulnak, simogatnak, táncot járnak. Valami egészen hihetetlen melankolikus hangulat lengi körül.

Nehéz téma a halál. „… azt hisszük, hogy a halál mások ügye…” áll a borító belsején, ám nálánál szebben, kíméletesebben kevesen mesélnek róla nekünk.

Eredeti cím: Les choses de la vie 
Kiadó: Magvető 
Kiadás éve: 1978 
Fordította: Dániel Anna

(Megjelent bezs.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s