Törülközőre fel!

530594_429814063740334_1360898792_n

Debreceni Moly Klub szervezésében immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre május 25-én a Nagytemplom előtt az a törölközőnapi flash mob, amellyel a debreceni rajongók adóznak tisztelettel Douglas Adams sci-fi író emlékének.

Többek között ő írta a Galaxis útikalauz stopposoknak című rádiójáték sorozatot, amelyből később megírta a regénysorozatot, az elhíresült “öt részes trilógiát”, borítóján a méltán híressé vált „Ne ess pánikba!” mondattal. A rádiójátékból készült egy BBC sorozat, majd egy kevésbé szerencsés filmadaptáció is (kizárólag csak hardcore fanoknak), aminek a forgatókönyvét Adams halála miatt már nem tudta befejezni, és hát ez meg is látszik rajta.

Mondanom sem kell, hogy a Galaxis útikalauznak már a megjelenésétől kezdve komoly kultusza van, és nem árthat neki sem az idő, sem pedig a különböző divathullámok, sőt, időnként maga is bekerül ebbe a körforgásba.

Törölközőnapot a rajongói találták ki, Adams 2001-es májusi halála után. Immáron 12 éve, hogy a tisztelői ezen a napon világszerte magukkal hordoznak egy törölközőt. Van, aki magányosan ünnepel, de a világ számtalan pontján szerveznek különböző megmozdulásokat (konferenciák, felolvasások, filmnézések stb.), és mindezeket természetesen sok-sok törölközővel.  Felmerülhet a kérdés az avatatlan olvasóban, hogy miért pont törölközővel? A válasz (nem, most éppen nem a válasz az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre;) a Galaxis útikalauzban rejlik:

69237_363575493697525_1096430515_n

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó)”

148917_363574503697624_1524065888_n

Debreceni Moly Klub is bővelkedik rajongókban. A könyvbarát klub célja az olvasás népszerűsítése, és hát természetesen egyik kedvencükre is szeretnék felhívni a figyelmet, miközben tisztelegnek az általuk nagyra tartott író előtt. Valahogy így jött létre pár éve ez a flash mob, és mivel nem szeretnék túl komolyan venni magukat, mindig kitalálnak valamit… pl. tornagyakorlatokat szigorúan törölközővel, kicsik és nagyok együtt stoppolnak, vagy éppen együtt éneklik a Viszlát és kösz a halakat!, de volt már hogy egy bendzso is eljött velük a flash mobra, és a film főcímzenéje szólalt meg. Ittak már pángalaktikus gégepukkasztót és rendeztek törölközőszépségversenyt. Idén is készülnek valami meglepetéssel…

Aki kíváncsi rá mi az, vagy pedig csak egyszerűen ünnepelni szeretne velük, 25-én este 6-kor legyen a Nagytemplom előtt, természetesen törölközővel! Az eseményhez facebook-on is lehet csatlakozni.

Egyébként erről a programról a Törölközőnap hivatalos oldala is megemlékezik. Az oldal országonként gyűjti az ezen a napon fellelhető eseményeket, így kerülhetett fel a debreceniek megemlékezése is… “in Debrecen, at 6pm, there will be a flash mob, hitch-hiking and a surprise in front of the Great Church. Details and RSVP on Facebook.”

(Megjelent DebrecenPlus.hu)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s