Klippremier – Turba (aJna)

Elkészült a kondorosi illetőségű aJna zenekar első videoklipje, aminek ma délután volt a debütálása a youtube-on. A zenekar érdekes és elgondolkodtató, instrumentális, fúziós rockzenét játszik, de elhangzanak velük kapcsolatban a spacerock és a pszichedelikus rock jelzők is. A koncertjeiket vetítés kiséri, ahol tudatra ható látványvilággal egészítik ki a “mondanivalójukat”.

Igaz ez a most megjelent klipjükre is, mely a Turba címet viseli. Hogy Lautréamont-t idézzem némileg személyre szabva; szép, mint Kafka víziói és az aJna talán nem is annyira véletlen találkozása a minden kétséget nélkülöző boncasztalon, hogy aztán turbává álljon össze.

“A turba a megzavart szellem, a megzavart lélek és a megzavart test, de mindenek előtt és elsősorban az imagináció megzavarodása.”

ajnaklipp

Nem egy átlagos, sima videoklipről van szó, hanem egy határokat feszegető alkotásról. Vele kapcsolatban olyan szavak is beugranak nálam, mint a filmművészet, aminek a mezsgye területén mozog ez a kis film. Minden elismerésem az alkotóké: írta és rendezte Piller György, operatőr, vágó, animáció, utómunka Ács Péter.

Pszichedelikus világával (agyrágóbogár, neuronok szinapszisa) rabul ejti az erre fogékony nézőt. A színtelenségben lévő színek pedig a soha nem látott árnyalatok révén utat mutatnak a tudat avagy tudattalan mélyére, ahova nem is tudom lemerülni-e a nehezebb vagy kikerülni onnan. A hangszereken játszó vizuális effektek (gyönyörű közelről a húrok rezgése, a gitárkulcsok), a mesék/fantasztikum világára való utalás a tarisznyával és hamubansült pogácsával (nah jó, az lehet, hogy nem az:), a fal összetöredezése,  mind nagyon jól kitalált és megkomponált képi világot alkotnak. És akkor még csak a látványról beszéltem, holott a zenei világ is minimum ennyi odafigyelést érdemel.

Ez a klip nagyon rendben van! Nézzétek!:)

A trió skatulyákba nem illő hangzás világába fülelj bele!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s