Sass Henno: Itt jártam – Az első letartóztatás

Sok szempontból is különleges könyv ez számomra. Életem első könyve volt, amit egy kiadótól (köszönöm Silenos, és itt a blog is) azért kaptam, hogy olvassak, majd írjak róla.

Aztán amikor láttam, hogy észt könyv, gyorsan ment a mail Mailinak, hogy olvasta-e, Észtországban mi a helyzet vele. Majd mikor jött a lelkes válasz, hogy de jó, hogy van magyarul is, meg tetszik-e, meg láttam-e a filmet, kezdtem belelkesedni.

És ezt még lehetett fokozni azzal, hogy nézem a borítót, ismerős valahonnan. Töröm a fejem, majd beugrik egy réges-régi kiállítás. Nah vajon melyik? Segítek. Itt. És ti is ott voltatok!:) Igen, igen. CsM cimboránk Medve című festményének felhasználásával készült a borító, és a könyvet is ő illusztrálta. Mikor kérdeztem tőle, hogy került kapcsolatba az észt irodalommal, elmondta, hogy a kiadó pályázatára jelentkezett, és amint látjuk el is nyerte a lehetőséget.:)

e529b0d425

Nohát ilyen előzmények után vettem a kezembe a könyvet. Elsőként az tűnt fel, hogy furcsa az oldalszámozása. Nem jöttem rá a titkára.:) Aztán gyorsan végignéztem benne az illusztrációkat. A maguk fekete-fehér komor hangulatával sejtették velem, hogy komoly és tragédiába hajló dolgokkal találkozom a következő oldalakon. A regény hangvitele valami megdöbbentően őszinte, és ez tetszik nekem.

” – MENJETEK A PICSÁBA! – kiáltott harmadszorra is a tükörbe, és mielőtt kinyílt a WC ajtaja és benézett a kíváncsi takarító. Rasst olyan erős hányinger fogta el, hogy a legutolsó pillanatban érkezett a háta mögött lévő fülkébe. Mikor egy perc múlva felemelte a fejét, meglátta a kék alkoholos filccel a vécékagyló fölé firkantott szavakat:

ITT JÁRTAM

Rass érezte, hogy valaki nézi. Mintha egy szereplője lenne a történetnek, ami arról szól. hogyan csesződik el minden. De a káromkodásoktól harsogó klotyó üres volt, a takarító pedig vállat vonva zárta be az ajtót, meg se hallva, hogyan hányta ki valaki a középső fülkében a saját jövőjét.”

6

Főhősünk, a húsz éves Rass, a történetét a börtönben írja le. Arról mesél milyen volt az első letartóztatása, és hogy jutott el odáig, hogy 17 évesen sor kerüljön erre. Előkerülnek a legelső csínyek, majd mindig egy kicsit komolyabb balhék, lopások, benzinkút megcsapolás, hamisítás és a nagy üzlet, amiből álmokat lehet megvalósítani; a dílerkedés. És bár a fülszöveg úgy indít, hogy “Lakótelepen felnőni eleve szívás” (nem biztos, hogy egyetértek ezzel), nem lehet csak a lakótelepet, a környezetet hibáztatni azért, ami ezzel a sráccal történik. A saját rossz döntéseinek a foglya, még akkor is, ha alapvetően egy kedvelhető figura lenne, csak nem tanulta meg, hogy a cselekedeteinek következményei vannak. Mégpedig nagyon súlyosak, ráadásul nemcsak önmagára nézve. Hogy is gondolhatta, hogy csak úgy ujjat húz az orosz maffiával és mindenki sérülés nélkül megússza?

“Kint sötét volt. A város utcáira az év első hópelyhei hullottak. A telep megannyi járdáját egybefüggő, puha hószőnyeg borította. A feketébe forduló esti égen ragyogtak a csillagok, közöttük nagy, sárga holdsarló őrizte a becsületes emberek álmát. Valahol egy repülő villogó pontja haladt az égbolton, és a panelházak gyerekszobáinak ablakaiból kíváncsi gyerekszemek követték ezt a villogó tüneményt. Ahogy kisgyerekként magam is bámultam a repülök fényeit, találgatva, kik lehetnek azok az emberek odafent, honnan jöhetnek és hova vihet az útjuk.
Talis megnyálazta az ujját, belenyomta a nyitott celofántasakba, majd újra a szájához emelte. – A büdös kurva életbe… – suttogta, és Rass mellé ült az asztal szélére.
A városba lassan lopakodott be a fehér karácsony.”

Az ilyen részletek miatt is érdemes olvasni ezt a könyvet. Elringat, idillt vetít, álmodozóvá tesz, majd a pofádba vágja a nagy büdös életet, és aztán mintegy mellékes kijelentéssel folytatja a megkezdett idillikus leírást, miközben a helyzet iróniája meg csak úgy lazán képen vág. Nagyon jó stílusban íródott.

bc896db671

Ebben a srácban látok fantáziát, a történet folyamán fejlődőképes, és kezd férfivá érni. Mondjuk ennyi minden nem is mehet el mellette csak úgy. Mindenesetre ahogy a csajok sorban előkerülnek: Szikra a rózsaszín/lila ködben úszó butácska leányzó, Renita a belevaló, érett szépség, és Hanna a túl hamar felnőni kényszerült kislány, mutatják merre tart. Míg Szikra inkább csak a kellemes időtöltés, az elmondhatom róla, hogy a csajom kategória, addig Renita már az, aki fontosnak tűnik, bár hol vagyunk még egy rendes kapcsolattól, egyáltalán lesz-e olyan, Hanna pedig már a választott család, az igazi felelősség, akiért ahogy érzi, már meghalni és ölni is érdemes.

“A rácsok mögötti világ, amit soha nem akart kipróbálni, csendben köré kúszott. Hierarchia, rituálék, egy másik világ íratlan törvényei észrevétlenül az ő törvényeivé váltak. Idővel belecsöppent abba a világba, ahol a családot nem a rokoni szálak jelentették, hanem azok az emberek, akikért kész volt halni vagy ölni.”

Sass Henno 2005-ben, ezzel a regényével mintegy 23 évesen megnyerte az észt regényíróversenyt, az eddigi legfiatalabb szerzőként. 2008-ban készült belőle egy film is, amit a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. Nagyon kíváncsi vagyok rá.

A regénynek elviekben lesz folytatása, és persze, hogy ki tudja magyarul is. Pedig engem érdekelne a fel-feltűnő sötétkék BMW története, vagy hogy mi lesz Hannával, Renitával és ezzel az alapvetően intelligens, ámde rossz útra tért kölyökkel. Idézetek itt.

Eredeti cím: Mina olin siin. Esimene arest.
Kiadó: Silenos Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010 
Fordította: Rácz Nóra

Reklámok

One response to “Sass Henno: Itt jártam – Az első letartóztatás

  1. Visszajelzés: Zene és könyvkiadás | kultúrlény·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s