Halálos természet

_MG_5629

Naturalizmus és humanizmus a 21. században, avagy hogyan kerül a horror és a pszichotriller a galériába

Horror és pszichotriller, ufók és őslények, mitológia és popkultúra, és egy vadonatúj stílus, a crazy pop… A MODEM harmadik emeleti kiállítóterében bemutatott tematikus kiállításon 14 hazai képzőművész több mint 60 műalkotása látható, amelyek arra hivatottak, hogy megborzongassák egy kicsit képzeletünket. A művek filozófiai és eszmetörténeti kérdéseket feszegetnek, ami közös bennük, hogy az embert próbálják definiálni. Vagy is inkább azt, hogy mit jelent embernek lenni, és az erről alkotott képünk hogyan alakult át a 20. század folyamán, és hogyan jelenik ez meg a 21. század elején. Határok feszülnek, eltolódnak, átmenetek, köztes dimenziók, hibrid lények és jelenségek jönnek létre. A tárlat azt szemlélteti, hogy az új és a megváltozott emberképek hogyan jelennek meg a vizuális kultúrában, a képzőművészet különböző ágazataiban (szobrok, plasztikák, animációs filmek, festmények, preparátumok, diorámák), az alkotók pedig milyen képekből és történetekből építik hőseiket és azokon keresztül saját magukat.

_MG_5570

Ahogy haladunk előre a teremben láthatunk a horror, a horrorparódia és a sci-fi felől jövő filmes képzeteket. Fülöp Gábor az X-Akták után szabadon kelti életre gyerekruhás, zoknis, parittyás ufó gyerekeit, melyek a „mi és az idegenek” kérdéskört járják körül. A művész egy másik műve a „lélek”, amely egy felnőtt méretű, az átláthatóságig átlyuggatott emberszobor. Az alkotás különlegessége, hogy egyetlen fatömbből lett kifaragva, amely máris játékba hozza a naturalizmus fogalmát is.

Megtalálható a tárlaton a popkulturális és az ősi mitológiai elemek keveredése is. A Minotaurusz története a jó és a rossz harcát dolgozza fel. Ennek egyfajta non-figuratív tetoválással ellátott, gengszterkultúrát idéző válfaja, ráadásul magyar szürke marha fejjel ábrázolva néz felénk a kiállítótér egyik részéből, amely izgalmas felvetésekre adhat okot. De itt van akár Moizer Zsuzsa Laokoon című festménye is.

_MG_5153

Egy másik érdekes, gondolatokat serkentő kompozíció Karácsonyi László: A bolygó neve: Craniata című műve, mely tulajdonképpen egy fűvel benőtt koponya, vagy talán maga a „zöld bolygó”, és amelynek láttán Hamlettől kezdve számos más irodalmi és filmes asszociáció vonul fel szemeink előtt. Mindenesetre rendesen karbantartott kis bolygó ez, fűnyíróval, Kaszással (számomra olyan Pratchett-félével) …

_MG_5451k

Vele szemben pedig egy másik bolygó lakója áll; közismert irodalmi alakot formáló alkotás Kovách Gergő rókája, amely Saint-Exupéry: A kishercegéből lehet ismerős. Kérdésfelvetésében szintén azt taglalja, és elég hangsúlyosan, hogy ki és mi az ember. Tulajdonképpen ha nagyon leegyszerűsítjük és sarkítjuk a róka történetét, akkor azt kapjuk, hogy egy állat tanítja meg az embert arra, hogyan kell embernek lennie.

Egy kicsit odébb Czene Márta személyes filmeket fest meg, amelyeknek ő a főszereplője, és ezekhez a személyes történetekhez Roman Polanski Iszonyat című filmjéből emel ki dolgokat.

_MG_5446

Kedvencem a vásárlós, plázás sarok, ahol többek között egy éles fogú dinoszaurusz meg egy bevásárló kocsi alkot egy kompozíciót. És ha jobban belegondolunk, időnként embertársaink ragadozóként, hasonlatosan ehhez tudnak kinézni és viselkedni, mikor beszabadulnak egy hipermarketbe. Régi és új elválaszthatatlan egységet alkot némi szarkasztikus felhanggal.

De megjelenik még a bús magyar sors főszereplőjeként a Star Wars-ból ismert birodalmi lépegető, vagy Szent Mihály és a transzformersz, de nem hiányozhatnak a mitologikus alakokká vált betyárok sem, némileg furcsán hatnak úttörőkkel és a kommunista éra szereplőivel egy vásznon. Láthatunk még bevert orrú vaddisznó és Yoda-fülü – engem csincsillára emlékeztető -, gömbállat preparátumot, és Holdra szállt rókát is. Akinek pedig még ez sem elég, Győrffi László jóvoltából találkozhat a kortárs magyar képzőművészet barátaival és ellenségeivel is.

_MG_5667

Mindezekből is látszik, hogy a művek egy része saját félelmeinkreszorongásainkra, vélt és valós ijedelmeinkre mutat rá, mások pedig társadalmi problémákat boncolgatnak, azokra reagálnak a maguk kifacsart és különleges művészi módján. A kiállítás bővelkedik kulturális utalásokban, melyek mind az irodalom, és mind a filmművészet ismert alkotásait idézik meg, rengeteg játékossággalhumorral és jófajta iróniával. Ám mind emögött a könnyednek tűnő játékosság, humor és irónia mögött, a tárlat félelmetesen őszinte tükröt is tart elénk.

Kiállító művészek: Czene Márta, Fülöp Gábor, Győrffy László, Karácsonyi László, Kis Róka Csaba, Kovách Gergő, Magyarósi Éva, Máriás István aka Horror Pista, Moizer Zsuzsa, Nyári István, Péli Barna, Szabó Eszter, Szöllősi Géza, Verebics Ágnes

A kiállítás 2014. február 16-ig látogatható a MODEM harmadik emeleti kiállítótermébenA kiállítás egyes területeit csak 16 éven felüliek látogathatják.

A fotókat Boldizsár Heni és Nicolo Cucco készítette. A kiállításról további képek megtekinthetőek  itt és itt.

(megjelent DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s