Nikki Sixx: A heroinnaplók

A legendák élve vagy halva sorozat XXVI. kötete Nikki Sixx és Ian Gittins: A heroinnaplók – Egy összetört rocksztár életének egy éve című könyve, és olyan illusztris társaságban kapott helyet, mint többek között Zappa, Sting, Morrison, Joplin, Hendrix, Lemmy, Rotten, Coltrain, Clapton, a Chili és Slash életéről szóló könyvek.

nikki-sixx-120155

“Mi érdekel engem a régiségekben? Érződik rajtuk a történelem, árad belőlük egy történet, ami nem látható túl tisztán. Ettől valahogy kellemesen érzem magam. Majdnem vettem ma egy régi koporsót, de fogalmam sem volt róla, hol tárolnám ebben a házban.”

Hogy ki az a Nikki Sixx? Dalszerző és fotográfus, volt drogfüggő és alkoholista, aki visszatalált az életbe, és nem mellékesen a Mötley Crüe basszusgitárosa. Veszett egy rock ‘n’ roll arc!:)

“Zeneileg mindig is úgy véltem, hogy a Mötley Crüe a rock, a punk, a glam és a pop piszkos kombinációja volt, megfűszerezve sok szarkazmussal, dühvel, humorral, szeretettel, gyűlölettel, boldogsággal és szomorúsággal. Persze, a recepttől függően mindig volt benne több-kevesebb szex is. Úgy értem, milyen a rock ‘n’ roll, ha nem szexi? Laza? Általában. Soviniszta? Mindig. Ezt mind összekevertük, és egy igencsak mérgező koktél lett a végeredmény.” … “A legnagyobb, legmocskosabb, leghangosabb rockbanda akartunk lenni a Földön.” … “(…) azt mondják, az ember kinövi a rock ‘n’ rollt, de annyira bennem van. Úgy érzem a zene fölnevelt, örökbefogadott, megmentette az életem.”

A naplók/fecnik/jegyzetek/dalszövegek arról az időszakról mesélnek, amikor még fájt a világ, nagyon, és ezt enyhíteni kellett, de vadul, nagyon vadul, és leginkább droggal.

“Magányos vagyok… nem tudom, hogy kell élni, és úgy tűnik, meghalni sem tudok.” 

Vannak benne vicces és érdekes sztorik, pl. az egyik ismerősét lecsukták, mert biciklivel ment bankot rabolni. Vagy, hogy közölték a menedzsmenttel, csak feketére festett repülővel hajlandóak turnéra menni, mindezt 1987-ben, és persze, hogy megkapták.:) Arról nem is beszélve, hogy azzal dobatták ki magukat életük első turnéjáról, ami a Kiss-szel zajlott, hogy egy lányt – hogy is mondjam csak finoman;) -, kezelésbe vettek a dobfelszerelés mögött, miközben a zenekar játszotta a Rock ‘N’ Roll All Night-ot, és mint utóbb kiderült, a dobos barátnője volt… Azt is megtudhatjuk a kötetből, hogy fel akarták kérni emberünket, hogy legyen a Guns ‘N’ Roses Appetite For Destruction lemezének producere, csak nem vállalta el, mert nagyon nem volt akkortájt egyben. Illetve hogy egy ideig a Whitesnake majd a Guns ‘N’ Roses volt az előzenekaruk a turnén, és ez utóbbiakkal belekeveredtek egy-két durvább mókába is a srácok.

legends-duff-nikki-sixx-slash--large-msg-122123444531_original

“Csilliomodjára is beleástam magam George Orwell Állatfarmjába. Imádom ezt a könyvet. Sok párhuzamot mutat a rock ‘n’ rollal. Végül is valahol olyanok vagyunk, mint az állatok, akik átveszik az uralmat, és sosem gondolnak igazán bele, mi lesz a vége – és ha meg is tesszük, romlott az egész. Nagyszerű könyv.” 

A könyv arra is fényt derít, hogy mit olvas egy igazi rocksztár… Többek között más rocksztárok naplóját, de az egyéb könyvek listája is eléggé impozáns, meghatározó könyvélmények, azt kell hogy mondjam:

William S. Burroughs: A narkós
William S. Burroughs: Queer
George Orwell: Állatfarm
Bernard Falk: Five Years Dead
Paramahansa Jogananda: Egy jógi önéletrajza
Jack Kerouac: Úton
Ian Hunter: Diary Of A Rock’N’Roll Star
Dick Gregory: Nigger

Nikki+Sixx+on+flag

“Épp az előbb szopott le egy lány, majd utána sirva fakadt, és megköszönte. Mi a fasz?”

Szókimondó, bátor és őszinte vallomás ez a könyv, teljesen felvállalja akkori önmagát minden mocskával és nálam ezzel elismerést váltott ki. Tetszik a stílusa. Faltam minden egyes sorát. Egy nap alatt legyűrtem a 430 oldalt. Így indít: “Isten hozott a rémálmomban!” És tényleg az. Tele rémlátomásokkal, paranoiákkal, őrülettel, drogfüggéssel, szekrényben kuporgással, szenvedéssel. Nem semmi utat járt be, míg sikerült rendbe raknia az életét.

“A szerelme olyan, mint egy úszómedence
Eljön a tél, és semmi hasznát nem veszed
A szerelme olyan, mint egy öngyilkosság
Elveszted a hited, és elveszi az életed
A szerelme olyan, mint egy körhinta
Körbe-körbe forgat, majd kiüt
A szerelme olyan, mint az olcsó alkohol
Eljön a reggel, és semmire nem emlékszel
A szerelme olyan, mint egy álnok macska
Először barátságos, de később nevet rajtad
A szerelme olyan, mint egy szenvedélyes csók
Először édes, aztán elállítja a lélegzeted
A szerelme olyan, mint a csillagok odafönt
Vezetniük kéne, mégis magadra hagynak
A szerelme olyan, mint Jézus Krisztus
Nem számít, mennyire hiszel
Úgyis a kereszten végzed.”

nikki_sixx_by_chuccck-d5mpmfn

Tiszteletreméltónak tartom azt a törekvését, hogy a könyv bevétele egy jótékonysági alapba kerül, amiből az otthonról elszökött gyerekeket támogatja.

“És hiszek abban is, hogy az ember lehet kurva menő, szarhat mindenre, és lehet baszott nagy király az életben úgy, hogy amellett ne legyen szétcsúszva.” 

Hát ilyen ez a rakenroll, és marhára nem egyszerű!

Eredeti cím: The Heroin Diaries: A Year in a Life of a Shattered Rock
Kiadó: Cartaphilus 
Kiadás éve: 2008 
Fordította: Szabó Ádám

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s