Mi már találkoztunk – Itt a várt Morze lemez

Néhány napja jelent meg a Morze zenekar új lemeze, vagyis inkább csak az első fele, a Mi már találkoztunk. Igazi zenei csemege, stílus kavalkád és minden, ami szem szájnak ingere. Gonda ’Szikh’ Zoltánt, a zenekar basszusgitárosát faggattam…

01

A legutóbbi akusztikus lemezetek után röpke két évet kellett várnunk az új és hangos albumra. Mesélj róla egy kicsit. Más, mint amit megszokhattunk tőletek? Rátok azért eléggé jellemző a zenei kísérletezgetés. Mi történt ez alatt a két év alatt?

Igazából az elmúlt 5 évben rengeteg dalt írtunk, és közben nagyon sokat változtunk. Most jutottunk el odáig, hogy szerettünk volna valami kézzel fogható bizonyítékot arról, hol is tartunk. Így összeállítottunk egy koncepciólemezt, amit két részletben teszünk közzé. Nem hagyományos album, ami lehet jó vagy nem jó, számunkra egy kicsit több, és reméljük, ez másnak is feltűnik majd. Ez az első fele, ami mondhatni egyfajta visszatérés is, mert sokat kószáltunk az elmúlt időszakban, így nem is nagyon lehetett bennünket koncerten látni. Az az érdekes az egészben, hogy a kezdeti instrumentális-progresszív zenéből valahogy teljesen a pop-funk-hiphop világába keveredtünk, szinte észrevétlenül. Természetesen magát a folyamatot kevesen látják, épp ezért leszünk kíváncsiak a véleményekre a felvétellel kapcsolatban, és a lemezbemutatón való megszólalással kapcsolatban is.

Valahol az instrumentális-progresszív zenemuzsika és a pop-funk-hiphop között én láttalak benneteket kvázi “jazz” koncertet is adni, például a Galéria Cafe-ban…

Így van, azok a jazz-es koncertek a legjobb emlékeink között szerepelnek…:)

A lemezzel kapcsolatban említetted a nem hagyományos és a koncepciólemez szavakat. Ezeknek járjunk egy kicsit utána…

Azért nem hagyományos, mert nem 6 db dal van elkezdve és befejezve, hanem megmutatjuk azt a hangulatot, ami jellemez bennünket akkor is, amikor nem zenélünk. Az album címe, a ‘Mi már találkoztunk‘, természetesen utalás arra, hogy sokan emlékezhetnek ránk, de nem ezek voltunk pár éve, és az összes többi részlet, a zajok, a szövegek, az átkötések egy-egy olyan szelet a világunkból, amit nem szoktunk mutogatni.

Az egész koncepció erre a bensőséges hangulatra épült. Nem egy menő albumot csináltunk, abból pont elég van – vagyis pont elegen próbálkoznak vele -, kicsit inkább ‘művészire’ vettük a figurát. Azt is tudjuk, hogy ezt nagyon kevesen fogják értékelni, de ez bennünket nem tartott vissza.:)

Én már belefüleltem, szerintem izgalmas nagyon, amit felvonultattok. Nem igen hasonlítható ahhoz, amit eddig csináltatok…

Talán a legszembetűnőbb ‘változás’, hogy Milotai Geri (rap, szövegek), már szinte nem is vendégművészként szerepel, hanem meghatározó eleme lett a zenénknek. (Saját bevallása szerint sokkal több mindent megenged magának szövegileg és zenei ötletekben is, amikor velünk játszik.) Ez nem egy erőltetett döntés volt, egyszerűen voltak dalok, ötletek, és valahogy kialakult ez a ‘szimbiózis’. És ez nem egy ‘egymás mellett élés’, Vera és Geri (és néha Szabi is) kölcsönösen egymás szövegeit éneklik/regölik, attól függően, hogy kinek milyen ötlete volt az adott témára.

03

Említetted Gerit, vagy ott van Urbán Bence is. Ők hogyan kerültek a képbe és a lemezeitekre? Már a 2012-es Space Ballet Organik albumon is szerepet kaptak a srácok…

Régebben, amikor többet koncerteztünk, valamilyen úton-módon összebarátkoztunk a K-Zaj nevű zenekarral (Geri és Bence a zenekar alapítói), akikkel a mai napig nagyon jóban vagyunk, és hasonlóan sokat koncerteznek, mint mi. Szóval innen az ismeretség, mi pedig úgy gondoltuk, hogy néhány dalban szeretnénk zongorát is hallani, így azt Bence játszotta ‘szalagra’. (Az album második felén is hallható lesz, bár ezzel nem árultam el nagy titkot.)

Bence egyébként nemcsak zongorázik, hanem nagyjából minden más hangszeren is játszik, de ezen a hanganyagon csak ezt az oldalát mutatja meg. Viszont ha megkeresitek a Gidnim ‘Rém-et, ami az Ő egyszemélyes zenekara, lehet, hogy meg fogtok lepődni.:)

DCIM100GOPRO

Miért két részben adjátok közre a lemezt? Nem szakítja meg ez a szünet azt a hangulatfonalat, amit ez az album teremt? Mert azért – ahogy az elején említetted, és aki belehallgat, az maga is észreveheti -, elég bensőséges hangulata van a lemeznek, nem feltétlenül jó kizökkeni belőle…

Azért két részletben kerül ki az album, mert így könnyebben befogadhatónak, és értelmezhetőbbnek éreztük. A második fele talán még ‘kaotikusabb’, de legalábbis műfajilag kalandosabb lesz. Ez a fél nagyobb egységet alkot, ezt hivatott erősíteni az a pár idézet, meg hangulatjelentés is.

Ha a szimatom nem csal, régi filmekből vannak az idézetek. Hogyan kerülnek a dalokba, hiszen ez egy modern muzsika?:)

Tényleg régi magyar filmekből valók az idézetek. Gyakran táplálkozunk régi dolgokból.:) Valahogy konkrétabb a mondanivalójuk… Andris keresgélte össze őket. Volt már hasonló próbálkozásunk, akkor egy instrumentális koncerten használtunk hosszabb-rövidebb idézeteket, ez igazából ennek a letisztul verziója.:)

Korábban azt mondtad, nem egy menő album. Szerintem pedig, de!:) Még nem ástam bele nagyon magam, de azért véleményem szerint teljesen környezetbarát zene, finom kis slágeres dalokkal. Talán a hatból 3 vagy 4 nóta ilyen. Talán egy kicsit az angol nyelvű dal lóg ki közülük…

Ízlések és pofonok.:) Örülünk, hogy ha valaki azt látja benne, amit mi.:) Az angol dalnak egyszerűen olyan húzása volt, hogy pont oda kellett rakni… elvileg csak próba-szöveg volt, de így maradt, nem erőltettük, mert így szólalt meg. (Ez élőben jobban érezhető lesz.)

Mikorra várható az anyag második fele?

Nyáron szeretnénk befejezni a felvételeket, így utómunkával együtt ősszel fogjuk tudni kiadni.

Most, hogy kész a lemez első fele, hallgatókra vár…

Tényleg csak úgy egyszerűen megcsináltuk, aztán most szeretnénk egy kis felhajtást csinálni körülötte, hogy ilyen is van/volt/lesz, meg itt van ez az árva kis végre tényleg hangos koncert – mert mostanában ilyen nem volt -, és tényleg élvezzük, ahogy így megszólalnak a dalok.

04

Mikor mutatjátok be a nagyközönségnek az albumot?

bandcamp oldalunkon hallgatható és élvezhető hifi-rendszertől függően, de igazán hangosan május 16-án, pénteken fog megszólalni a Dharma Klubban. Készülünk is erre a koncertre, mert itt majdnem a teljes kiadatlan fele is elhangzik az albumnak, megspékelve pár klasszikus darabbal.

Közreműködők is lesznek a koncerten?

Geri ott fog velünk állni a színpadon, Bence pedig láthatatlan segítségünk lesz az este folyamán.:) Annak ellenére, hogy ez lemezbemutatónak van kikiáltva, mi egy jó koncertet szeretnénk csinálni, így a dalok is úgy lettek összeválogatva. Több mint egy órát fogunk játszani, nem visszük túlzásba, viszont az a bő óra intenzív lesz.:)

Készült egyébként 100 db teljesen handmade, számozott, szitázott, nyomott, aláírt CD, ami amolyan ‘becsületkassza’ rendszerben beszerezhető, ha valaki nagyon fizikai formátumra vágyik, akár majd itt a koncerten is. Tényleg grafikai nyomat, csak nincs bekeretezve.:)

Mit terveztek a lemezbemutató után? Nyakatokba veszitek a klubokat?

Pár helyre szeretnénk elmenni, de az akusztikus koncertek után, most már inkább hangosan.

Nagyon sok sikert kívánok nektek, és azt, hogy minél több helyre eljusson ez a maganemében egyedülálló, stílusokat átlépő örömzene.

A május 16-ai lemezbemutató koncert facebook eseményéhez itt lehet csatlakozni.

Fotók: Morze

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s