Tűzcsóva és progresszív rock

Augusztus 19-én este különleges látványvilággal megfűszerezett koncert tanúi lehetnek azok, akik ellátogatnak a MODEM Belső kertjébe.

flyereeok

Szeretem a tematikus esteket. Segít ráhangolódni egy-egy témára, hangulatra, érzésre, ezáltal is fokozva a kapott élményt… Nem lesz ez másként augusztus 19-én sem, amikor is a város a különböző terein már virágkarneváli lázban ég, ám a MODEM Belső kertje egy teljesen más hangulatnak ad otthont: Instrumentális Progresszív Rock est készül debreceni közreműködőkkel.

Nem is emlékszem, hogy valaha is volt-e már ilyen típusú tematikus est a koncertjáró pályafutásom alatt, ahol komolynak látszó (avagy talán mégsem annyira) férfiak, szavak nélkül tárják elénk mondanivalójukat, érzéseiket, az őket foglalkoztató dolgokat…

RED

Az est felvezetését a Red zenekar vállalta magára. Bár még talán eddig keveseknek cseng a fülében ismerősként a nevük, mindenképpen jó lesz megjegyezni azt. Sokat megtapasztalt zenészek progresszív jazz-rockos örömzenei formációja ez. Az igencsak figyelemreméltó, fergeteges bluest játszó Black Mood zenekar néhány tagja állt össze, hogy az általuk nagyra tartott előadók munkássága előtt ilyen formában is tisztelegjen. Repertoárukon a holland Focus zenekar, és gitárosuk Jan Akkermann szerzeményei szerepelnek, no és természetesen King Crimson is, hiszen tőlük vette a zenekar a nevét is.

_MG_9699k

Őket követi a színpadon a Ghost Toast zenekar, akik rövid időn belül betöltik 6. életévüket, és ezzel az általuk szervezett koncerttel szeretnék megünnepelni azt. Az ő stílusuk nehezen behatárolható, szerteágazó ötleteiket kovácsolják dalokká. Éppen ezért az általuk játszott progresszív rock zenét posztrockos és pszichedelikus rockos elemek is áthatják, de azon sem kell csodálkozni, ha valahol folkos, jazzes vagy drum ’n’ bass-es hatásokat, elemeket fedezünk fel a szerzeményeikben. Uzseka Norbert a HammerWorld hasábjain írt lemezkritikájában ezt írja róluk: „Az tetszik bennük, hogy folyékonyan, könnyedén lépnek át egy halom zenei határt, magától értetődő természetességgel váltogatják a sokszor nagyon is különböző témákat. Remekül bele lehet veszni ebbe a zenébe, kicsit olyan, mintha az ember fejben bejárná a világot. Épp úgy van benne városi nyüzsgés, mint ember nem járta helyek szépsége.” A zenekar a koncertjeiken zenére szabott vetítést használ, ezzel egyfajta vizuális plusz töltetet is adva a muzsikájuk mellé.

bscap0073k

Erre a koncertre különlegességekkel is készülnek a srácok. Kihasználva a MODEM magasszintű technikai felszereltségét és a kedvező környezeti adottságait, a belső kert óriás falain több projektorral és egyszerre többféle vetítéssel teszik még egyedibbé az amúgy is szokatlan képsorokat felvonultató látványvilágukat. Ha pedig még ez sem lenne elég, a műsort és a hangulatot fokozván néhány szám erejéig a Lángoló Csigák tűzzsonglőr csapat kapcsolódik be a zenekar műsorába, hogy még „tüzesebbé” és intenzívebbé tegye a kapott élményeket. Ők az a csapat, akiket a nagyérdemű többek között a Quimby-vel is láthatott már színpadra állni.

Amiben még más lesz ez az este, hogy a teljes zenekar színpadra fog állni. Akik szoktak járni Ghost Toast koncertekre, azok tudják, hogy legtöbbször a klasszikus dob-basszus-gitár trió felállásban lépnek színpadra. Ennek oka, hogy a csellósuk hivatásos zenész, és szakmájából adódóan nagyon elfoglalt, sokat turnézik, koncertezik külföldön is. Ritkák azok a koncertek, amelyeken ő is részt tud venni, ám ez alkalommal őt is láthatjuk és hallhatjuk majd élőben.

A koncert 20.30-kor kezdődik, a facebook eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

One response to “Tűzcsóva és progresszív rock

  1. Visszajelzés: “Tudatmódosítók”: Dreamgrave, Ghost Toast, Mag és Mindwalk | kultúrlény·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s