Halo 4: Kezdetek (Halo 4: Forward Unto Dawn)

halo4_100512_1600

2012. november 6-án debütált a Halo 4 videojáték (a Halo sorozat újgenerációs trilógiájának első része), melyet egy 5 részes websorozat – egyenként körülbelül 20 perces epizódokkal -, vezetett fel, mintegy még jobban csigázva az érdeklődést a játék iránt. A rajongók pedig tűkön ülve várták, hiszen már régen áhítoztak (és még áhítoznak most is) egy film után, és bár 2010-ben készült egy a Halo-univerzumban játszódó animációs sorozat, itt élő szereplőkkel örvendeztették meg a közönséget az alkotók. Ugyan a szereplők között nincsenek nagy nevek, azért jónéhányuk ismerős lehet a Narnia krónikáiból, az X-Men filmekből és különböző sorozatokból, mint például a Supernatural vagy a Grace klinika.

halo_forward_unto_dawn_5

A történet egy a 26. században játszódó katonai sci-fi. A film a háború kezdeteihez visz, melyet Lasky parancsnok visszaemlékezéséből ismerünk meg. Egészen 2025-ig, kadét koráig ugrunk vissza az időben, amikor is a túlnépesedés miatt az emberiség megkezdte az űr kolonizálását, ehhez pedig az Egyesült Nemzetek Űrparancsnoksága (UNSC) folyamatosan képezi ki az újoncokat a lázadók ellen. A Corbulo Akadémia a helyszíne a történetnek, melyet Cnaeus Domitius Corbulo római hadvezérről neveztek el. Alapelvük a becsület, a hűség és a bátorság. Jelszavuk pedig Corbulo utolsó szavai: Axios! Kiérdemeltem! Méltó vagyok! Itt képezik ki Thomas Lasky kadétot, aki a Hastati osztag tagja, mely a UNSC legfelsőbb vezetőinek csemetéiből áll. Lasky édesanyja köztiszteletben álló magasrangú parancsnok, a bátyja pedig kiváló katona, aki hősiesen harcol a felkelők ellen. Ilyen háttér mellett Lasky a családja árnyékában kételkedik saját katonai képességeiben, a harc igazságosságában. Ő inkább lefegyverezné a lázadókat, mintsem megsemmisítené. Ám nem sok időt kap a belső vívódásra, ugyanis egy idegen civilizáció támadja meg a Földet, és szörnyű pusztításba kezd. Laskyt és társait Master Chief, a UNSC legendás SPARTAN-II szuperkatonája menti meg. Ő az, aki rádöbbenti Laskyt mi a feladata; katonaként harcolni az emberiségért, és megmenteni azt a veszedelmes ellenségtől.

Az öt epizódot egyébként szerencsés módon összefűzték egy mozifilmmé, amit azt kell, hogy mondjam igen jól tettek. Bár nekem tetszett a film, az elején igen jól megalapozzák a sztorit, és emiatt az első három rész (nagyjából a film első harmada) kissé belassult. Sok információt kapunk, melyek bár árnyalják a mondanivalót, viszont nem nagyon történik semmi érdekfeszítő, egyenlőre köröket futunk. Filmként nézve engem nem zavart, de ha egy-egy hetet kellett volna várnom a epizódok között, nálam biztosan kisebb sikert arat a mozi. Ám a közepétől nagyon pörgősen és izgalmasan peregnek az események, csak úgy kapkodja az ember a fejét.

A filmnek nem túl bonyolult a cselekménye, és a mondanivalója egy az egyben hordozza a katonai sci-fi jellemzőit: kötelességtudat, áldozatkészség, bajtársiasság, bátorság és hűség. Tetszik egyébként, hogy az ókori Rómáig visszavezetik ezt, és a kadétok a stratégiát Hannibál és a rómaiak csatáján tanulják meg. Nem egy nagy költségvetésű film, de a látvány, így sem rossz. Ha nem is egy világmegváltó alkotás, mindenképpen érdekes és szórakoztató.

halo4FUD-horizontal-poster

Én azok közé tartozom, akik nem ismerik a játékot, hanem csak belefutottak a filmbe, és látni akarták. Viszont az már az elején világossá vált számomra, hogy ha ismerném az univerzumot, jobban ütne a sztori (így utólag egy kicsit utána is olvastam). Már a legelején a felvezető szöveg és Cortana is a helyére kerülne, illetve a későbbiek folyamán tudnám, hogy kik és miért támadtak a Földre (jó lenne picit többet tudni erről a fajról), ki az a Master Chief, aki a kadétok segítségére siet, és mi az a Halo. Még sok egyéb apróság és különböző utalások vannak elrejtve a filmben, amelyek egy az univerzumot ismerő számára gondolom még jobban színezik azt. Ezek egyébként apró részletek, melyek nélkül is simán élvezhető a film, maximum némileg több a kérdőjel a fejekben. Bár még az is lehet, hogy ez volt vele a cél… Hogy rávegyen, keresd meg a válaszokat. És hol máshol, mint a Halo 4 játékban.:)

halo_4_forward_unto_dawn_wallpaper-2560x1600

Ami pedig jó hír, hogy bár a Halo mozifilm még mindig várat magára, de lesz élőszereplős rendes sorozat Spielberggel a háttérben a Showtime-nál valamikor 2015-ben,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s