Isshuukan Friends (One Week Friends)

A One Week Friends egy 2014-ben készült tizenkét részes japán anime sorozat (legalábbis az 1. évad ennyi epizódból állt, és még egyenlőre nem tudni lesz-e folytatása) a Brain’s Base stúdió készítésében. Az egyenként 24 perces részekből álló sorozat alapját pedig Matcha Hazuki 2012-ben a Gangan Joker magazinban megjelent mangája adja.

oneweekfriends

A történet leginkább egy középiskolában játszódik, ahol Hase Yuuki észreveszi, hogy egyik osztálytársa Fujimiya Kaori mindig egyedül van, nem beszél senkivel sem, és nincsenek barátai. Felkelti az érdeklődését ez a titokzatos és zárkózott lány, és addig jár utána, míg meg nem ismerkednek, és a tudtára nem adja, hogy a barátjává szeretne válni. A lány megijed a dologtól, hiszen azért nem kerül közel másokhoz, mivel van egy titka. Ám ahogy Hase elnyeri bizalmát felfedi neki. Volt egy balesete, aminek következtében rövidtávú memóriavesztés alakult ki nála; minden hétfőn elfelejti az előző hét történéseit, ezért nem barátkozik senkivel sem. A szüleire emlékszik, de a barátok kitörlődnek a memóriájából. Ám a fiút, nem olyan fából faragták, hogy egy kis nehézség miatt feladja elképzelését, elhatározza, hogy minden héten elnyeri a lány bizalmát és barátságát.

One-Week-Friends-Image-P4

Üdítő élmény volt végre olyan sorozatot nézni, ahol nincsenek szuper képességek, nem folyik patakokban a vér, és mentes mindennemű intrikáktól, cselszövésektől. Itt nincs más, csak a tiszta és ártatlan érzelmek. Hase nem akar mást, csak hogy Kaori ne szenvedjen, hogy boldog legyen, hogy mosolyogni lássa, hogy jól érezze magát, hogy legyenek barátai, és hogy visszanyerje memóriáját. Olyan nagyon fontos alapértékeket közvetít, mint a segítőkészség, önzetlenség, tolerancia, a különbözőség, a másság elfogadása, és azt, hogy fontos kiállni azért, amiben hiszel. Persze mindezt a maga csetlő-botló, kedvesen ügyefogyott módján. Ez teszi olyan bájossá és szerethetővé, és kicsit talán romantikussá a szó jó értelmében ezt az animét.

one-week-friends1

Bár a főszál Hase és Kaori kapcsolata, engem mégis Kiryuu, Hase legjobb barátjának az alakja fogott meg igazán. Ő az, aki tanácsokkal látja el Hase-t, és hideg fejjel, a kívülálló nézőpontjából világít rá neki a dolgok lényegére, amikor kezd már elveszni az érzelmi kuszaságban. Ő a bölcsesség hordozója, és érdemes minden szavára odafigyelni. Ugyanakkor viszont ő is, egy nagyon érdekes és összetett figura, akinek a szenvtelen külseje alatt titkokkal övezett mély érzelmek lapulnak. Végtelenül izgalmas a karakter – annak ellenére, hogy az elején inkább csak unalmasnak tűnik -, és én kíváncsi lennék arra, hogyan bontják ki, mit rejt a kissé közönyösnek látszó alak.

issu3

Mint ahogy már azt a japánoknál megszokhattuk, igen nagy gondot fordítanak az anime zenéjére. Itt sincs ez másként. A főcím dalát (Niji no Kakera – Shards of a RainbowNatsumi Kon-nak köszönhetjük, a záró dalt pedig (Kanade – Playing an Instrument) Sora Amamiya-nak. Amiért felhoztam ezt, mert találtam angol szöveg fordítást, és tetszik nekem az, hogy ennyire odafigyelnek arra, hogy a szöveg szinkronban legyen az anime mondanivalójával, arról nem is beszélve, hogy mennyire kifejező és szép a dalszöveg.

Bár a sorozat (egyenlőre?) befejeződött, most fut egy hat részes One Week Friends Special, Kaori’s Diary címmel. Akinek tetszett az eddig látott tizenkét rész, ott tudja folytatni. Összességében én nagyon örülnék neki, ha egy évad után nem állna le a sorozat (bár gondolom az már inkább a szerelemről szólna, mint a barátságról), ha válaszokat kapnék a Kiryuu-val kapcsolatos felvetéseimre, ha…:)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s