Popkult, csajok, satöbbi – Anglománia és popkultúra kéthetente

cropped-popkultfejlec1

Ez annak a podcastnak és a hozzátartozó blognak a neve, amelynek a készítőivel egy vidám, nevetésektől hangos órát töltöttünk együtt. Név szerint Lepp Tündével (Lobo), aki Budapesten könyvtáros és egyben az Olvasónapló háziasszonya – neki köszönhetjük évek óta a briliáns várólista-csökkentő megmérettetéseket – és Hudácskó Brigivel (BridgeOlvas) beszélgettem, aki azon kívül, hogy anglisztikával foglalkozik, a Debreceni Egyetemen oktat, könyveket fordít, és saját bevallása szerint „főállású fangirl”.:)

Honnan jött az ötlet, hogy együtt készítsetek egy popkultúrával foglalkozó podcastot?

LoboolvaskL: Harmadik éve megy már a Hármas Könyvelés, amely egy hetente új adással jelentkező podcast, ahol hárman beszélgetnek az olvasmányaikról. Fejes Balázs, Kiss Gabi és Szedlák Ádám csinálják, ők most már a 160. adásnál járnak. Indulástól lelkes hallgatójuk vagyok, és meghívtak, hogy legyek vendége az adásnak, így egy párszor mikrofon elé is kerültem náluk. Megtetszett nekem, és gondoltam rá, hogy mivel mostanában olyan ritkán írtam a blogomba, szívesen csinálnék valami ilyesmit. Néhányan mondták is, hogy egészen jó vendégszereplő voltam, így jött az ötlet, hogy indítanék egy podcastot én is. De egyedül olyan ciki, meg hát sok munka, úgyhogy gondoltam, kerítek valakit magam mellé, aki szintén benne lenne valami ilyesmiben. Brigire gondoltam, és megkerestem ezzel az ötlettel, hogy mit szólna hozzá, ha csinálnánk egy podcastot…

Brigi_standupkkB: Nagyon romantikus volt ám a felkérés. Elvitt moziba a Lobo.:D … Nekem nagyon könnyű dolgom volt, Lobo mindent kitalált, aztán megporhanyított a mozival, és mikor már az utolsó bástyáim is leomlottak, nem volt más választásom, csak hogy igent mondjak. (nevetés) Egyébként puhítás nélkül sem lett volna nehéz dolga, mert bár a Hármas Könyvelést nem hallgattam olyan rendszerességgel, mint ő, de én is ismertem, illetve nagyon szimpatikusnak találtam az ötletet. Pont egy olyan időszakban jött ez az egész, amikor már abbahagytam a könyvesblogírást, viszont kínlódtam azzal, hogy valamit azért mégiscsak szeretnék csinálni, ami különbözik az „elolvasok egy könyvet és írok róla”-koncepciótól, de valahogy benne van ez is, de mégis kicsit tágabban, meg kulturális és popkulturális is legyen. És ugyan feltehetően magamtól nem jutott volna eszembe a podcast, de épp ezért volt jó, hogy a Lobonak meg igen. Egy nagyon szerencsés pillanatban talált meg ezzel, illetve találtunk egymásra az ötletben.

L: Aztán pedig volt ennek egy hosszú folyamata, míg elindult a dolog, mert ugye a mozi után még kávéztunk is. (nevetés) A nagy lelkesedésben csináltunk egy nagyon klassz, brainstormingos dokumentumot, amelybe beleöntöttük az ötleteinket, hogy miről kellene beszélgetnünk, aztán kellett még pár hónap azért, mire össze is jött a dolog, és el is indultunk. Szóval volt időnk is, a technikai dolgoknak is utána tudtunk járni. Felosztottuk a munkát, január végén pedig nagy lelkesen nekivágtunk.

micimackc3b3

Mi a műsor koncepciója?

L: Anglománia és popkultúra, ahogy írjuk a podcast blogján is, ahol az adásnaplókat vezetjük, illetve ahol az egyes adások témáihoz kapcsolódó linkek is megtalálhatóak, na meg maga a műsor is. Ahogy találkozgattunk, beszélgettünk, kiderültek azok a dolgok, amelyek mind a kettőnket érdekelnek a könyveken túl is. Így lett világos, hogy a Brigi angol szakával, és az én angolos érdeklődésemmel (filmek, sorozatok), ez az anglománia lehetne a közös nevező. És így egy kicsit más is lenne, mint amilyen podcastok már vannak, mert egyrészt most nem is olvasunk már annyit, vagy hát nem úgy olvasunk mostanában, másrészt nem is akartunk koppintani, ugyanazt csinálni, mint például a Hármas Könyvelés, ahol az olvasmányélményekről beszélgetnek. Úgyhogy egy kicsit átfogóbb, popkulturális oldalról közelítettük meg azokat a témákat, amelyek minket érdekelnek.

Magának a műsornak a neve is – Popkult, csajok, satöbbi – ezt idézi, no meg Nick Hornbyt…

B: Szeretjük Hornbyt. Sőt, volt is már egy epizódunk, amelyben kizárólag róla beszélgettünk. A névválasztás is szándékos: mikor azon töprengtünk, hogy milyen rettentően frappáns és szellemes nevet találjunk ki magunknak, akkor kínomban felvetettem a Pop, csajok, satöbbit, ám Lobo nagyon helyesen rámutatott, hogy ez copyright problémákat vetett volna fel, és egy rövid, de annál sikeresebb evolúciós folyamat után született meg a Popkult, csajok, satöbbi. Ami szerintem tök jól össze is foglalja azt, hogy ezek a popkult témák játsszák a főszerepet. De nem tudjuk, illetve nyilvánvalóan nem is akarjuk kikerülni a mindenféle csajos, feminista és hasonló témákat, amelyek nagyon közel állnak mindkettőnkhöz.

what-matters

A címben lévő csajok mi mindent jelent még? Említette Brigi a feminizmust, amelyet mostanság mindenki egy harcos dolognak gondol, holott az eredeti megközelítés az teljesen más… Az szerintem zseniális, hogy középpontba tettétek a csajokat, nőket. Ez azért mindenképpen hiánypótló, hiszen nem feltétlenül így közelítik meg az emberek az ötleteiket, a mondanivalójukat…

L: Ez már az elejétől kezdve benne volt, hiszen a mi látásmódunkból is adódik, hogy csajosabb, elvégre azok vagyunk. A másik pedig az, ahogy nézegettem a podcastokat, amikor ötleteket kerestem, az derült ki, hogy a podcast, legalábbis Magyarországon, inkább egy férfias műfaj. Inkább a fiúk művelik, és leginkább geek és nerd témákkal foglalkoznak, és még az a kevés lány is, aki beszélgetős podcastot csinál… nagyon kevés a női téma, ha nem is úgy, hogy feltétlenül a divatról beszélgetünk, hanem például a kultúráról… de még abból is kevés van. Az a pár lányos podcast, amellyel én találkoztam, az is inkább geek podcast volt. Úgyhogy ez az, ami még összekötött minket Hornbyn túl, hogy az angol kultúrának a csajosabb része érdekel mind a kettőnket. A Bridget Jones volt az első könyv, amely összehozott minket még anno a Brigivel, és innen alakult a kapcsolatunk.:)

B: Hogy visszatérjek egy kicsit Kriszta kérdésének az elejére… A feminizmus valahol mindig ott van. Szerintem nem fogalmaztuk meg így a szándéknyilatkozatunkban az elején, hogy missziós tevékenységet szeretnénk teljesíteni a podcastunkkal, nyilván nem, de ez pont egy olyan dolog, amit a látásmódunk és az ízlésünk és feltehetően azon dolgok miatt, amelyek miatt már az elején is sikerült közös hangot találnunk, nem tudunk levetkőzni. Ezek mindenhol megjelennek, akkor is, ha nem kifejezetten csajos témákról beszélgetünk. Erre jó példa az első epizódunk, amikor Caitlin Morannek a Hogyan legyünk tökös csajok című könyvéről beszéltünk. Amiről aztán nagyon sokan írtak, és sokszor a mienktől radikálisan eltérő véleményeket. És szerintem ezért is érdekes talán a podcast, mert bár sokszor hajlamosak vagyunk a női szempontokat, a feminista szempontokat és a hasonlókat egy kalap alá venni,  nem biztos, hogy ez jó hozzáállás, és hogy ezen belül is sok nézőpont és látásmód adódik.

feminist-rant

Most jártok a 23. adásnál. Milyen visszajelzéseitek vannak? Kik hallgatnak benneteket? Ütköznek-e vélemények?

L: Az első adás után úgy tűnt, hogy nagyon sokan hallgatnak. A visszajelzések többsége a technikával kapcsolatos volt; hogy nem volt tökéletes a felvétel, tanácsokat adtak, hogy kicsit másképpen csináljuk. Azt mindig jelzik a hallgatók, ha nem tökéletes a hang, de ugye az internetszolgáltatók nem mindig játszanak a kezünkre. Hogy a podcastot hányan hallgatják, azt még nem nagyon sikerült kinyomozni, de azt látjuk, hogy az adásnaplót hányan nézik meg a PopkultCsajokSatöbbi blogon. Ott van az adások tematikája felvezetve, illetve a link is ott található, mely a podcastra mutat. Na meg van egy ITunes csatornánk is, mert azt az elején jelezték nekünk a hallgatók, hogy az ITunes-on is fent kell lenni, hogy érjünk valamit, de számlálónk az még nincsen. Facebookon is követnek bennünket, és vannak páran, akik Twitteren, blogokon visszajeleznek, hogy hallgattak minket, ezt vagy azt azért olvasták, vagy nézték meg, mert füleltek minket, és beszéltünk róla.

Már elég sok adásotok volt… Milyen tapasztalataitok vannak? Esetleg hosszabb vagy rövidebb lesz a műsor, vagy sűrűbben is hallgathatunk majd benneteket, mint kéthetente? Miben gondolkoztok?

B: Világuralom.:D

L: Mindenképpen.:D Egyelőre a műsor szerkezetét nem változtatjuk meg. A túl hosszú műsor felé nem akarunk elmenni. Így is néha le kell lőni magunkat, hogy ezt most fejezzük be, mert nagyon hosszú lesz. Így is, azt hiszem, 1 óra 20 perc volt talán a leghosszabb adásunk, amit készítettünk. Az első adás volt a legrövidebb, amely talán 36 percre sikeredett, de már arra is volt, aki azt mondta, hogy hú, ez sok.

B: Kemények vagyunk. Ennyi. Kiszórtuk a gyengéket már a legelején. (nevetés)

L: Aki már a 30 percet sem tudja végighallgatni, az ne is próbálkozzon a Jane Austen-epizóddal, eddig az volt a leghosszabb. (nevetés)

B: … és még ott sem beszéltünk meg mindent, amit az adásnaplóban leírtunk.

Popkult, csajok, satöbbi – Jane Austen (S01E06)

L: Örülök, hogy úgy beszéltük meg még a kezdetekkor, hogy kéthetente legyen, mert ezt így tudjuk is tartani. Ez egy olyan periódus, melyre, ha az élet közbe is szól, akkor is tudunk előre készülni. És azért is nem vagyunk annyira napra készek néha – pl. mi nem csinálunk hírblokkot, hogy milyen érdekességek vannak a világban -, mert lehet, hogy mire adásba kerülne, már nem lenne érvényes, vagy éppen nem úgy… Emiatt nem tudjuk mindig követni az aktualitásokat. Ebben a két hétben mindig időt adunk egymásnak a felkészülésre is meg a rögzítésre is, hiszen előfordul, hogy az is csúszni szokott.

Milyen témákkal foglalkoztatok eddig?

L: Rögtön Caitlin Morannel kezdtünk, aztán jött Sherlock, a BBC-sorozatot veséztük ki. A 3. évadnak éppen akkor lett vége, úgyhogy azt tárgyaltuk meg. Valamennyire azért kapcsolódunk az aktuális dolgokhoz. Utána Ellen DeGeneres-ről beszéltünk, aki akkortájt, az adás idején volt az Oscar-díj átadó háziasszonya. A következő témánk Bridget Jones volt, róla muszáj;), illetve akkor jelent meg magyarul a könyvsorozat harmadik kötete. Őt követte Shakespeare, hiszen őt nem lehet megkerülni, ha az angol kultúráról van szó, és ugyanígy Jane Austent sem. A rákövetkező adás a Könyvfesztiválról szólt, mert azon mind a ketten részt vettünk. És amikor Jane Austenról beszéltünk, elég sokszor előkerült Emma Thompson neve, ő volt a következő témánk. Majd Richard Curtisről és az angol romantikus filmekről volt szó. Aztán végre előkerült Nick Hornby is. Jane Austen után a másik legnépszerűbb adásunk a női detektívekről szólt, erről a témáról két adást is készítettünk, az egyikben a könyvekben szereplő nőket taglaltuk, a másik adásban pedig a filmekben lévő női nyomozók kerültek elő. A fiatalkorunk olvasmányai is népszerű epizód volt. Innen áttértünk az angol klasszikus gyermekirodalomra, aztán megint egy sorozatos adás jött, amikor életünk fontos tévésorozatairól beszéltünk. Aztán újra egy akkortájt éppen aktuális dolgot vettünk elő; Monty Python legújabb showműsorát itthon is meg lehetett nézni. Iskolakezdés előtt a sulis könyvek kerültek terítékre. Majd beszélgettünk a young adult irodalomról, ez is egy elég népszerű téma manapság, aztán pedig arról, hogy milyen könyvtárosnak lenni. Ehhez kapcsolódott részben a következő adás is, amelyben olyan könyvekről beszélgettünk, amelyekben könyvek, könyvtárak, könyvesboltok, könyvtárosok nagy szerepet kaptak. Miután nagykorú lett a podcast, és elérte 21. adását, elővettük kedvenc klasszikus tündérmeséinket, melyek modern feldolgozást kaptak könyvben és filmen egyaránt. Szó volt a filmek/sorozatok nem mellékes mellékszereplőiről is, és természetesen most, a karácsony közeledtével, ajándékötletként könyveket ajánlottunk.

Popkult, csajok, satöbbi – Női nyomozók a krimiirodalomban (S01E11)

A témafelsorolásból, úgy tűnik nekem, hogy leginkább a könyvek és a hozzájuk kapcsolódó filmek, sorozatok kerültek eddig elő a beszélgetéseitek során. Gondolkoztok esetleg képzőművészetben vagy zenében stb., vagy maradtok a könyves témáknál?

B: Nekem ez gerilla-hadműveletem egyébként, hogy amikor találok valami nagyon aktuális számot, akkor próbálom suttyomban a popzenei rajongásomat belecsempészni a bejegyzésekbe, amikor a Lobo nem figyel oda. Nagyon dolgozom ezen a zenei projekten.:D

L: Szóval azért én nem vagyok egy diktátor, teret engedek Briginek is néha! (kitörő nevetés) Elsősorban az a gerince az adásoknak, amihez értünk, amivel foglalkozunk. Én nem értek a popzenéhez, és sokszor nem is vagyok annyira vele képben, de persze ettől még egyszer ez is lehet az adás témája. Mindjárt beírjuk az ötletek közé… Beírhatod Brigi! (nevetés)

B: Erre vártam! (nevetés) És azért a képzőművészet is jelen van, hiszen kiváló képeket válogatok minden bejegyzéshez. Azok a gifek nagyon ott vannak a szeren.:D

fuuuuuck

L: Igen, abban Brigi a menő. Ő keresi meg mindig őket. Úgy történik a munkamegosztásunk, hogy én veszem fel az adást, illetve összeszerkesztem, Brigi pedig az adásnaplókat írja meg.

B: Igen, ez így van. Lobo az okos, én pedig csak ülök itt, és szép vagyok! (kitörő nevetés) Lobo is szép egyébként! (szűnni nem akaró kacaj) … Ez egyébként annak az eredménye is, hogy a netes kommunikációm 75%-át a gifek teszik ki, és ez volt a legjobb módja annak, hogy ezt Lobo valamilyen termékeny mederbe terelje. Így nemcsak l’art pour l’art gifelek neki bele a világba mindenféle kiskutyaszemű Tom Hiddlestonokat és Benedict Cumberbatch-eket, hanem ezt így valami jó irányba fordítottuk.:D Igazából ugye nem én húztam a rövidebbet ebből a munkamegosztásból, hiszen én hangot még nem vágtam, videót is csak néha, és nem volt olyan jó:D. Szóval igazán hálás vagyok Lobonak, hogy átvállalja a munka oroszlánrészét, én meg eltrollkodhatok a Tumblr-ön meg a Youtube-on.

L: Meg az az igazság, hogy Brigi hozza az akadémiai, szofisztikáltabb nézőpontot a témákhoz a beszélgetésekben, én pedig csak egyszerű hozzászóló vagyok.:)

la-ra

Hogyan készül el egy adás?

L: A témát ugyan előre megbeszéljük, de az utolsó pillanatban készül el hozzá az adásnapló, amelyet még az adás előtt is csiszolgatunk, szúrunk bele dolgokat, amelyek még eszünkbe jutnak, meg közben is, főleg közben!:) Az egyik adásban mesefeldolgozásokról beszélgettünk…

B: … ez is a gerilla-hadműveletemnek egy része. Ugyanis addig piszkáltam a Lobot azzal, hogy szeretnék Chris Colferről beszélni, aki hatalmas kedvencem a Gleeből, hogy sikerült ezt sunyin átnyomni a szögesdrót alatt. (nevetés)

L: Eddig minden második podcastban felhozta Brigi Chris Colfert. (nevetés)

B: … de ez is mutatja, hogy ő milyen sokoldalúan zseniális, hogy bármelyik adásba be lehetne nyomni.:)

L: … és akkor Chris Colferen keresztül eljutottunk oda, hogy mi az, amit ő még csinált… de azért nemcsak ő szerepelt benne, hanem klasszikus mesék is, amelyeket földolgoznak, egyrészt újraírnak, másrészt a történeteket átveszik. Pl. A szépség és a szörnyeteg hányféle alakban jelent meg könyvekben, de egyéb gyerekkönyvekről és meseregényekről is beszélgettünk.

B: Pont az egyik aktuális példa a Demóna című film, amely a Csipkerózsikát meséli el a másik oldalról. Nem a hős oldaláról, hanem annak az oldaláról, akit mi gonosznak ismerünk. Ez egy nagyon menő tendencia az elmúlt néhány év vagy inkább évtized során, hogy ilyen szempontból is újrameséljük ezeket a sztorikat, hogy akkor hogyan látja a történetet a gonosz, vagy akit gonosznak kiáltunk ki.

L: Vagy pedig, hogyan másféleképpen lehet megközelíteni ugyanazt a történetet. Például a Roald Dahl-féle Piroska és a farkas mese… Én amúgy mindig A szépség és a szörnyetegen keresztül szoktam ezt nézni, ez egy ilyen állatorvosi ló szerintem:D, ennek mindenféle feldolgozása volt már. Volt tévésorozata is, nem is egy, hanem több is. A Linda Hamilton-ost nagyon szerettem a csillogó estélyikkel. Arról majd még külön szeretnék hosszasan beszélgetni, a 80-as évek válltöméseiről.:D

Mi az, amiről úgy érzitek, hogy mindenképpen beszélgetnetek kellene majd még?

L: Még van egy csomó témánk. Mindenképpen szeretnénk a “nők a popkultúrában” vonalat továbbvinni. Amire még mindenképpen készülünk, az a nők és a humor, illetve a humoros nők, és hogy kik a kedvenceink mint humoristák. Természetesen itt is az angolszász vonal az érdekes. Nem fogunk Bach Szilviáról beszélgetni, hanem az angol csajokról meg néha az amerikaiakról, mert azért becsúsznak ők is egyszer-egyszer. Még a chicklitben is rengeteg lehetőség van. Ez meg az én egyik kedvenc témám. De még a young adult/new adultban is van potenciál. Abból akár évente csinálhatnánk új adást, mert mindig vannak új témák, és azokat még mindig körbe lehet járni.

Ez a műfaj egy kicsit elcsépelt mostanság. Kezd hiányozni belőle az eredetiség. Lassan mindenki tud már ilyen könyvet írni. Ehhez kapcsolódóan meg is jelent a molyon vicces formában egy instant recept, hogyan írj ya könyvet… Pedig azért voltak tök jók is…

L: Mi emellett törtünk Brigivel úgymond lándzsát az ifjúsági irodalmas adásunkban. Az ifjúsági irodalom az nem új, csak éppen most nagyon menő. A korosztály, amelynek szól, mindenhol ott van, és vásárlóerő. De ez nem egy új keletű dolog, és ez így is fog maradni, amíg lesznek fiatalok, és nem halunk ki, mint egy sci-fiben.:)

Popkult, csajok, satöbbi – Young adult vs. new adult (S01E18)

B: Igazából, ha valamit mutatnak az eddigi adásaink, akkor az az, hogy … az adásainknak legalább a fele mindenféle újrahasznosított, reciklált dolgokról szól, mint például Jane Austen és Shakespeare, akiket már milliószor elővettek. Csak a Büszkeség és balítéletet elméletileg unásig megcsinálták már, és mégsem unjuk. Egyrészt mert hiába megírták már, azért mindig lehet újat mutatni, másrészt pedig – ami ennél szerintem sokkal fontosabb -, hogy mindig más társadalmi és kulturális kontextusba csöppen bele az adott dolog. Miért akkor lett menő a chicklit, amikor menő lett, hogyha már erről beszélünk. Semmi sincs vákuumban. Miért akkor lett menő az ifjúsági irodalom újra, amikor menő lett? Szerintem ezek az igazán érdekes kérdések, és pont azért lehet újra és újra elővenni a témákat, mert akár pár év leforgása alatt is annyi minden történhet, ami teljesen új nézőpontba helyez akár egy könyvet, akár egy műfajt vagy jelenséget.

A gifeket természetesen Briginek köszönhetitek!:) És nem elfelejteni, hogy a következő adás december 18-án lesz!

(Megjelent: Merítés, 2014. november)

One response to “Popkult, csajok, satöbbi – Anglománia és popkultúra kéthetente

  1. Visszajelzés: Világuralom | Lobo Tómia the life·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s