“Éjszaka többször versre ébredek”

Nagy Gáspár költő neve méltánytalanul ismeretlen a ma embere előtt. Számos rangos díjat kapott, köztük Kossuth-díjat is, több mint 20 kötete jelent meg, mégsem ismerjük költészetét. Én sem. Úgy sikerült megismerkednem vele, hogy befogadtam egy kiszanálásra került verseskötetét, a Földi pöröket.

nagy_gaspar“Kérdezem én: ha a fogságba vetett gondokat
az Isten se veszi észre, akkor az égi körök
hintáló mérlegein majd mennyit nyomnak a
földi pörök s mennyit a hallgatás aranyrögei
az árulás színezüstjeivel tetézve?”

Ez a kötet a harmadik a sorban, és 1982-ben jelent meg, még jóval a rendszerváltás előtt, ami a verseket olvasva, igen csak meglepő. Mármint, hogy megjelenhetett és nem cenzúrázták ki. Bár azért az akkori rendszer természetesen ellenségének tartotta őt.

1981-85 között a Magyar Írók Szövetségének titkára volt. Ekkor a szövetség a “szellemi szabadságért való küzdelem szellemi központja.” “Az irodalom és az irodalmi élet e szövetségi keretben a rendszerváltás kísérleti műhelye lett.” Később el is bocsájtják innen Öröknyár: elmúltam 9 éves című verséért, melyben Nagy Imre tisztességes temetéséért emel szót. A Fiú naplójából című versének megjelentetéséért pedig egy egész szerkesztőséget váltottak le. Forradalmár volt a maga módján, aki költészetével siettette a rendszerváltást, majd rámutatott annak hibáira is.

“Viharzónába ér repülő-hited,
eszmék zsibongnak agyad piacán,
szárnyak hazudják: a jövőt építed;
szíved helyén – csüngnek a bombák.”

hitel-1991

A Hitel szerkesztősége a kilencvenes évek közepén: Csoóri Sándor, Görömbei András, Lázár Ervin, Nagy Gáspár, Tőkéczki László, Rátkay Ildikó

A kötet megszólít; “Sorsomban sír az elbukó jelen.” 30 évvel ezelőtt, egy másik korszakban születtek a versek, ám soraik ma is arcul csapnak az igazságukkal. “Szorgalmas időket élünk a pusztításhoz.” És nem lehet elmenni az olyan sorok mellett sem, hogy “amikor már a hőség könnyedén összekeverhető a hűséggel”, akkor “hangot emelni, költővitézek, ki mer ma?” Nem fél beszólni, nem fél kritizálni, nem fél bírálni, ítélkezni, és nem fél kiállni az elvei mellett.

A párhuzamos koporsók  csokorba szedett versei egy-egy nagy elődhöz/ről szólnak; emitt egy játékos Bartók vers, amott egy vérkomoly József Attilához intézett. De versek szólnak Szilágyi Domonkoshoz, Jékely Zoltánhoz, Latinovits Zoltánhoz és Pilinszky Jánoshoz is. Érdekes, hogy mihez kapcsolja őket. Még egy Kányádi Sándorhoz írt táviratba is beleolvashatunk; “amikor a költészet a többféle megnemközelítés látványos eszközeivel kussol a lényegről…”

“Amíg van – lapátolni
kell a szabadságból
s gyönyörrel eltévedni
a súlya alatt.”

szigliget

A szigligeti „futballcsapat”: Csordás Gábor, Dés László, Esterházy Péter, Lukáts Andor, Zalán Tibor, Balázs Árpád, Balázs Ádám, Nagy Gáspár, Kautzky Norbert (1991)

Nyelvi játékok, “tébolyult gongütések”, borult dolgok. Játszik a szavakkal (a v betűs szavakkal) és néhol az olvasóval is. Az Üzenet másik hullámhosszon, ahol egy szuszra (mondatra) önti ki magából lelke bugyrait, miközben nem használ írásjeleket. Mindenki úgy tagolja, értelmezi, és olyan jelentéssel ruházza fel, amilyennel akarja. Figyelni kell a finomságokra! Ironikus, csakúgy, mint a Söprik a reményt. Az Ízzószáléj pedig földbe döngöl, mert “zsolozsmasúlya van a helynek”, és “októbervér fröcsköl asztalodra”.

A kötet “tárlat a világosságra”. Olyan metaforákkal, képekkel dolgozik (“vigyázzban álmodok”), melyek nehezek, lehúzók, jelentéssel bírók, és mindenek felett hámoznivalók. Gondolkodtat, gondolatokra ösztönöz, pont úgy, ahogy megírta:

“egy élére állított vers sokat tehet,
jó lesz majd erre-arra, minden helyett
lesz remény, kezekben tündöklő kenyér,
ha elfogy az is: maga lesz a vér. –”

Kiadó: Magvető Kiadó 
Kiadás éve: 1982
Védőborítóterv: Keresztes Dóra

Reklámok

One response to ““Éjszaka többször versre ébredek”

  1. Visszajelzés: Várólista-csökkentés 2015. | Rakenroll Fóka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s