Szegény Gombóc Artúr

Gombóc Artúr egyszerűen egy zseniális figura. Ő nem más, mint a Pom Pom meséi sorozat egyik, legszerethetőbb szereplője. Csukás István fantáziája álmodta meg a karaktert, és Sajdik Ferenc képzelete tette láthatóvá számunkra.

csukas-istvan-szitha-miklos-gomboc-artur-a-nagy-utazo-original-59552

Artúr ebben a Szegény Gombóc Artúr című mesében tűnik fel először (ez a mese a könyvsorozat első része), de több történetben is előfordul. Ő egy igencsak elhízott madár, kövérségének oka pedig nem meglepő módon, hogy mindennél jobban szereti a csokoládét, a gondolatai is leginkább akörül forognak.

Ahogy a Szex és New York a Manolo Blahnik cipőknek, úgy Artúr a csokoládénak teremtett kultuszt, mintegy hitvallást adva ezzel a csokoládéimádóknak.

„Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét.
A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

garturutazik

Megtanított minket a lemondásra… hát, khm… kivéve a csokoládét.

“Hogy mi mindenről mondott már le! 
Lemondott a vízről, a tejről, a teáról, a főzelékről, a kenyérről, a sóról, az almáról, a körtéről, a narancsról, a citromról, a kóláról, lassan már mindenről lemondott, kivéve a csokoládét.”

Felvértezett minket kalandvággyal (Irány Afrika!), és kitanított minket a praktikus csomagolás áhított titkaira (minden esetben a nagyobb bőröndöt rakd tele csokoládéval!)

“Egy kisebb bőröndbe egy-két apróságot rakott: poharat, törölközőt, zsebkendőt.
Egy nagyobb bőröndbe meg csokoládét, mert hosszú az út, s bár a hosszú úton is szigorúan fogyókúrázni akar, de azért valamit enni is kell.”

garturfogy

És még kidolgozta az Artúr-féle fogyókúrás módszert is. (Az összes többi ehhez képest smafu!)

“Addig is, míg elindulnak, majszolgatta a csokoládét, illetve fogyókúrázott, mivel semmi mást nem evett, csak csokoládét!”

Én csak azt sajnáltam végig, hogy olyan sokszor ledagadtozták szegényt. Talán inkább telt idomú, vagy derékban kissé erős.;)

Gombóc Artúr nemcsak a könyv lapjain él. Megelevenedett rajzfilmen is a Pom Pom mesék sorozatban, és még diafilm is készült ebből a történetből. Hogy mennyire szeretjük őt, az is mutatja, hogy Budapesten átadtak egy játszóteret, ahol “felügyeli” a gyerkőcöket a magasból a Szomorú Szamovár, Festéktüsszentő Hapci Benő, a Madárvédő Golyókapkodó, Picur és Pom Pom társaságában, és a 2008-as Szerencsi Csokoládéfesztiválon Guinness-világrekordot döntött a 239 kg csokoládéból készült szobra.

Kiadó: Móra Könyvkiadó 
Kiadás éve: 1979.
Illusztrálta: Sajdik Ferenc

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s