Klippremier – Legacy (Ghost Toast)

gtcsello

Ma délután debütált a debreceni Ghost Toast zenekar első videoklipje a youtube-on. Ha valaki nem ismerné még őket, akkor nagyon sürgősen füleljen bele a dalaikba, érdemes. Instrumentális rockzenét játszanak, amelyet nem szorítanak keretek közé, és nem átallanak mindenféle más stílusok elemeivel megtűzdelni, színesíteni. Itt egy kis metál, ott egy kis ambient, pszichedelikus, jazz, folk, trance és keringő (vagy, amit akartok), egyaránt megférnek azon a színes palettán, amelyet a zenekar a lemezein a dalaival eddig felvonultatott. A koncertjeiken háttérvetítéssel egészítik ki „mondanivalójukat”, mely látványvilága legalább olyan széles skálán mozog, mint a zenéjükbe ágyazott más műfaji elemek. Többek között néma film, western, katasztrófa-film, híradó, és narválok békés úszkálása követik egymást a filmkockákon, hogy a végén összeálljanak egy kibontott gondolattá.

gtbence

A most megjelent klip nem ezt a vonalat követi werkklipről lévén szó. A zenekar valamikor a nyár folyamán benevezett a szintén debreceni studio-iNside hangstúdió saját szervezésű tehetségkutatójára, a Pure Music 2014-re, melyet meg is nyert. Nyereményük pedig egy dal ingyenes felvétele volt, illetve hozzá egy full HD werkfilm. November végén stúdióba vonultak a srácok, és most megtekinthetjük, hogy min munkálkodtak.

gtwy

A felvételre került dal nem más, mint a picit több mint egy éves második lemez, a There is no en…, egyik szerzeménye. (Erről a lemezről korábban már itt írtam.) Ám, akik sokat hallgatják azt, azok is számíthatnak némi apró újdonságra. Az albumról megismert Legacy, mostanra egy érési folyamaton esett át, sokat csiszolódott, úgyhogy vájtfülüek itt-ott némi csinosítást vehetnek rajta észre.

gtpusi

A klip a stúdióban készült, a hangfelvétel során felvett képsorokból vágták össze. Nekem különösen tetszik, hogy eltűntek a színek a vászonról, hogy csak a fekete-fehér maradt meg és az árnyak, melyek hol előkúsznak, hol pedig a sarokban megbújnak. Kifejezetten passzolnak ehhez a hangulathoz az effektek, és az általuk itt-ott felbukkanó sejtelem, vagy ahogy a hangszerrészleteket dúsítják (cinkúp, csellónyak, Les Paul felirat).

gtbundy

Természetesen elfogult vagyok a csellóval szemben, gyönyörű, ahogy a testén megcsillan a reflektor fénye (rendesen esztétikai élményt nyújt), vagy ahogy a nyak szemszögéből nézve rezegnek a húrjai. Ez a fénnyel való játék egyébként nagyon jót tesz a dobnak is (van egy pillanat, amikor a dobbőr olyan, mint egy éjszakai tó a Hold ezüst hídjával), és nyilván a mozgó cintányérokon való fénysugárbillegés is egy kifejezetten hangulatfokozó eleme a képivilágnak. A dal végén hallható Ray Lewis motivációs beszéde, melyet a Standford egyetem kosárcsapatának mondott. Ebből a beszédből villannak fel szavak a hangszeres részeket megszakítva. Erről bővebben itt olvashattok.

Mindent egybevetve ez a klip olyan, mint egy kiváló aperitif vagy egy előétel. Ínycsiklandozó, ízfokozó, imádod, leragadnál nála, de mégis várod a következő fogást, lesed a pincért, hogy jön-e már. Bármennyire szépek a fények, a képek, a hangszerek, a vágások, mégis többet akarsz belőle látni. Mögé akarsz nézni. A zene feszít, te pedig szeretnéd tudni, hogyan bontakozik ki a „története” egy neki íródott, rászabott klipben. Egyszerűen várakozás elé állít, kíváncsiságot fokoz, és előremutat…

Fotó: studio-iNside

(Megjelent DebrecenPlus.hu)

Reklámok

2 responses to “Klippremier – Legacy (Ghost Toast)

  1. Visszajelzés: Visszajelzések a klipről! | GHOST TOAST·

  2. Visszajelzés: “Tudatmódosítók”: Dreamgrave, Ghost Toast, Mag és Mindwalk | kultúrlény·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s