A templomos lovag

Trux Béla A templomos lovag című könyve az Akkon sorozat első része. A terjedelmes mű a keresztes háborúk időszakába enged bepillantani, és annak is az alkonyát ismerhetjük meg közelebbről, amikor is már a lovagrendek letűnőben vannak és a kereskedelem az úr a Szentföldön. A Mennyei Királyság megtépázott, régi dicsősége már a múltté. A kereszténység utolsó végvárai még állnak, de már csak mutatóban.

foto06_bg

A történelmi regény az 1200-as évek végén játszódik, és a Német-római Császárságban kezdődik Tristan von Zorn birtokán. Miközben a birtokúr az egyik falujából tart hazafelé, összeakad a szomszéd báróval, akivel utoljára gyermek korában találkozott, és annak gyönyörű szép lányával, Susanne-nal. A 21 éves ifjú azonnal elveszett. Bár sok csatát megjárt és sok vidéken megfordult, ilyen lánnyal, aki férfi ruhában, férfi módra üli meg a lovat, még nem találkozott. A szőke lány iránt egyből heves szerelemre gyúl, oly annyira, hogy bármit megtenne érte. Pont, mint a lovagregényekben. És amikor szíve választottja megmentésre szorul, ő gondolkozás nélkül felpattan a lovára, elvágtat az éjszakába, és bele a vesztébe… Hogy a birtokain élőkön ne tudjanak tettéért bosszút állni, beáll a templomosok közzé, aztán pedig elindul a Szentföldre, hogy szolgálja a rendet. Megéli Tripolisz véres ostromát, barátja elvesztését. Majd életére törnek, és egy különös asszony ápolja, és gyógyítja meg a szívén ejtett sebbel együtt, melynek hatására egész addigi élete felfordul…

Haragszom erre a könyvre egy kicsit, még pedig magáért a könyvért haragszom. Bár nehezen indul, de egy hihetetlenül jó, történelmi hitelességgel megírt, lebilincselő kalandregényt tart az olvasó a kezében, aminek érdemes a csodájára járni, és emellett egy csapnivaló szerelmi történetet. Még az a szerencse, hogy ez utóbbiból van benne a kevesebb.

0000335

A lovagrend jelmondata

Lenyűgöző, ahogyan az író utánajárt a dolgoknak a legapróbb részletekig, mélyen és alaposan. Elmondása nyomán megjelenik előttünk a templomosok életének mindennapjai, a rendben fellelhető szokások és kötelezettségek, részesei lehetünk a szigorú fegyelemnek és a gondolkodó ember kételyeinek, mintha mi magunk is közéjük tartoznánk. Képet kapunk a Szentföldön uralkodó kusza politikai helyzetről, az itáliai városállamok rivalizálásáról, a kereskedelem hatalmáról, és az azon marakodók pökhendiségéről és kivagyiságáról. Bepillanthatunk a szultán palotájába, annak ismeretlen, belsőséges zugába is, ahol az uralkodó Allah segítségével tisztázza, milyen örökséget szeretne hagyni a fiára. Részesei leszünk az ember és istene közötti intim kapcsolat szépségének, és ehhez képest a keresztesek imaregulái egyszerűen durván hatnak.

A tájleírások nyomán szinte megelevenedik a környezet, festményszerűen, előbukkannak a színek, és máris érzékletesen látja maga előtt az ember a szőlőskertet, a romokban heverő Tripoliszt, Akkon sikátorait. A cselekmény vezetése fordulatos, dramaturgiailag is rendben van. Az írói stílus, amellyel a szárba szökött gondolatokat kibontja, szépíróinkat idézi. Igényesen megfogalmazott mondatok kapcsolódnak össze a sokoldalú háttértudással. Nemcsak történelmileg hiteles a regény, hanem vallási-, filozófiai rendszerek ismeretében is erős.

Israel-Old-City-of-Akko-Travel-Photography-Album

Akkon

Egy dolgot tudok neki felróni; a szerelmes férfilélek rejtelmeiben való tévelygést. Tristan jelleme, tettei és gondolatai nem nyavalygásra termettek. Egy olyan férfi, aki igazságos (nem bünteti meg a parasztjait, akik a téli hideg miatt az előírtnál több fát vágnak ki), felelősségteljes (még akkor is a birtokán lakókat védi, amikor számára minden elveszett), sok csatát megért ember, aki tudja mit jelent egy életet elvenni, nem kezd el egy ki tudja kitől jött levél hatására elveit, becsületét, státuszát feladva, önzésből gyilkolni. És főleg nem fog annyi viszontagság, és hetekig tartó ápolás után, egy jött-ment nő néhány szavára hátat fordítani annak a nőnek, akiben megbízik, akit szeret, és még csak esélyt sem adni neki, hogy megmagyarázza a helyzetet. Pláne, hogy hetekig feküdt, most meg egy perc alatt felpattan, és mindjárt kilométereket fut a rossz lábával. Hát, hogyne.

Arról nem is beszélve, hogy az a Tristan, aki Adlinnál fekszik, végig csak hisztizik. Számomra meglepő, hogy egy olyan bölcs és tudással bíró, érzéki nő, mint Adlin, abba a Tristanba, hogyan tud egyáltalán beleszeretni. Ott abban a szobában, ott abban a férfiban nincs semmi szeretnivaló: nyavalyog, hisztizik és mindenen megsértődik, önálló gondolattal meg nem bír. Álomférfi. Az ok, ami miatt otthagyja a nőt, nevetséges. Azt értem, hogy meg kell tagadnia a nőt (dramaturgiailag muszáj, mert egyébként akkor nincs történet), de valami más, hozzáillőbb indokot kellett volna rá találni. Félreértés ne essék, Tristan egy szimpatikus, szerethető karakter. Igazi hős elvekkel, majd kételyekkel, és bátran szembenéz a dolgokkal, vállalja a tettei következményeit, kiáll azért, amiben hisz, csak jellemének ez a része nem igazán eltalált.

templar_geocoin_antique_gold

Ezekkel együtt is, ez a jelenet – jelenet? majd száz oldal -, a könyv kulcsfontosságú része. Itt hangzanak el olyan hangsúlyos kulcsmondatok, amelyek felett nem lehet csak úgy elsiklani. Ez a rész, ha nem lenne körülötte a történet, akkor is, önmagában is megállná a helyét. Adlin és Tristan beszélgetései világokat rengetőek. Leginkább Tristanét. De nemcsak ő viheti magával az ott elhangzottakat, hanem az olvasó is. A téma felvetések ma is aktuálisak, és az is, hogy elgondolkozzunk rajtuk. A bölcsesség minden korban tiszteletre méltó.

Még két apróság. Egy szószedet a végére mindenképpen szükséges lenne. Sajnálatos módon az átlagolvasó nem jártas ennyire a történelemben, az idegen kultúrákban, a különböző filozófiai, vallási rendszerekben, építészetben. Én sem. Mivel nem egy-két dologról van szó, elég zavaróan hat, hogy nem tudod hova tenni miről is van éppen szó, mert nyilván, ha nem lenne fontos, akkor pl. csésze lenne ott, nem ciqi-t. A másik dolog pedig a könyv vastagsága. Már most 650 oldal, és nem kényelmes olvasni. Súlya is van, és a lapokat tartani sem egyszerű. A hiányzó szószedettel legalább 700 oldal lesz. Könyörgöm két kötet. Merthogy hiszem, hogy ez a könyv megér egy második kiadást is. Megérdemelné.

Kiadó: Aba Könyvkiadó 
Kiadás éve: 2012
Borítóterv: Sobota

5 responses to “A templomos lovag

  1. Visszajelzés: TRT: A történelmi regény műfaja szívügy | kultúrlény·

  2. Visszajelzés: Akkon születése | kultúrlény·

  3. Köszönöm az ajánlást! Nem is hallottam a könyvről. Férjem és apósom is templomos lovag, azt hiszem beszerzem nekik…. 🙂

    • Én mindenképpen csak ajánlani tudom, és a férfi ismerőseimnek is tetszett. Egyébként ez a könyv az Akkon sorozat első része. A második rész címe Akkon ostroma. Azt még nekem is be kell szereznem, de biztosan el fogom olvasni.:)

  4. Visszajelzés: … az vallásrúl, kereszténységrűl | Rakenroll Fóka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s