Sötétség egy órára: tedd mellé magad!

A Föld Órája egy figyelemfelkeltő akció, mely a környezetszennyezésre, a klímaváltozásra és annak veszélyeire, a túlfogyasztásra, a felesleges energiapazarlásra, és a cselekvés szükségességére irányítja a figyelmet.

1268198251_l

2007 óta minden március utolsó szombatján egy órára elsötétülnek a fények a világ számos országában és városában. A nagyobb városok kikapcsolják díszkivilágításukat, a magánszemélyek és a vállalatok, intézmények pedig lekapcsolják a villanyt, áramtalanítják a felesleges elektromos berendezéseiket, így mutatva meg a világnak, hogy egyet értenek a kezdeményezéssel, és hajlandóak tenni is valamit a cél érdekében, nemcsak ebben az egy órában, hanem az év többi napján is.

Ez az önkéntes kezdeményezés Sydney-ből indult útjára, egy helyi akció nőtte ki magát világméretű összefogássá. A WWF már az első évben társszervezője volt az ausztrál kezdeményezésnek, az ő segítségükkel, nemzetközi szervezetük réven, mely 70 országban jelen van, nőtte ki magát globális mozgalommá. Tavaly 162 ország 7000 települése csatlakozott a programhoz, számos nagyvállalat és intézmény, és rengeteg magánszemély is, több mint 2,3 milliárd ember világszerte.

Magyarországon 2008 óta ünnepeljük a Föld Óráját, melyhez akkor még csak négy település csatlakozott. Ez a kezdeményezés nemcsak arról az egy óráról szól, amikor kihunynak a fények, hanem egyfajta zöldszemlélet elfogadásáról is, és főleg a tenni akarásról. Idén eddig hazánkból 68 település csatlakozott a mozgalomhoz, köztük a legnagyobb városaink (Debrecen pont nem!), és 167 intézmény és vállalat is az ügy mellett tette le voksát, a sok-sok civil szervezetről és magánszemélyek sokaságáról nem is beszélve.

Az éghajlatváltozás hatásai és veszélyei nem egy távoli dolog, egy máshol, tőlünk messze történő valami. Az, hogy a jegesmedvék élőhelye drámaian leszűkült a sarkvidékeken, vagy a Nagy-Korallzátony élővilága fenyegetve van, talán tőlünk messze történik, de mi van a hazai erdőségekkel, az árterekkel, és a szomszédban elhelyezkedő Hortobágy élővilágával? Az időjárás szeszélyeiről nem is beszélve.

foldoraja_2011_01

2015. március 28-án helyi idő szerint 20.30-kor egy órára elsötétülnek a fények. Lekapcsolódnak a neonreklámok, a díszkivilágítások, elhalkul a zene, elsötétülnek a monitorok. Természetesen az utcai világítás, a jelzőlámpák, a biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.

Hogy mi mit tehetünk? Például meghosszabbíthatjuk ezt az egy órát. Lekapcsolhatjuk a szobai világítást és az asztali lámpákat és elővehetjük a mécseseket, gyertyákat. Romantikázhatunk, szervezhetünk gyertyafényes vacsorát. Kikapcsolhatjuk a számítógépeket, monitorokat, a televíziót, rádiót és minden olyan elektromos berendezést, elosztót, digitális kütyüt, amelyre nem feltétlenül van szükségünk.Csillagfényes sétára mehetünk, kiülhetünk a kertbe az eget csodálni egy pohár bor társaságában, vagy csatlakozhatunk másokhoz is, akikkel együtt ünnepelhetjük meg a Föld jövője érdekében megfogalmazódott tenniakarásunkat.

foldoraja

Aki nem szeretne ma egyedül lenni a lámpalekapcsolás időszakában, csatlakozzon az Egyetem előtt szerveződő eseményhez, ahol már este 8-tól várják a résztvevőket. Lesz közös zenélés akusztikus hangszereken, panda arcfestés, mécses-, illetve gyertyagyújtás és –kirakó, lampioneregetés…

Akár egyénileg, akár csoportosan, de tedd magad a kezdeményezés mellé, változtass! A környezetszennyezés, a túlfogyasztás és ezek hatásai a te ügyed is!

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s