Puszirablók

„Időszámításunktól egy tapodtat sem elmozdulva, az első puszi elcsattanásától éppen belátható távolságra, két jégpuszin is túl, a forró csókok percein innen, a pusziínség keserves éveiben cseperedett fel a meseszép Szeretke királylány.”

Vig Balázs harmadik mesekönyve a Puszirablók a jóéjtpuszik fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, mert ha nem figyelünk oda és egyszer is, akár csak véletlenül is, de elmarad, komoly következményei lehetnek a dolognak.

puszi-ill01

Az Öregkirály, híres mesemondó. Egyik lefekvéskor éppen arról mesélt lányának, Szeretke királylánynak (aki ugyan jobban szereti, ha hercegnőnek hívják), hogyan rabolnak el hercegnőket a kalózok a kádból, amikor is valamilyen úton-módon, de a mese végén elmaradt a mindenesti szertartás, a jóéjtpuszi.

„Mi másra gondolhatott volna Szeretke hercegnő, mint hogy Öregkirály már nem szereti? Aki szereti a gyerekét, az puszit ad neki, ez ennyire egyszerű. Tehát ahol nincs puszi, ott nincs szeretet sem. És különösen lefekvés előtt egyszerűen nem maradhat el a jóéjtpuszi! Hiszen olyankor elválunk egymástól egy egész éjszakára, különböző álombéli tájakra széledünk szét a szélrózsa minden irányába.”

puszirablokSzeretke még másnap is dühös volt miatta, és csak arra várt, hogy apja hazajöjjön az országolásból és találkozzanak, majd jól megmondja neki a magáét. „Lányos apukák, csak ti tudjátok, milyen egy sértett hercegkisasszony bosszúja, ha haragszik rátok!” Addig is fürdéssel múlatta az időt, ilyenkor pedig vizi világgá változott a Panelpalota fürdőszobája. Aztán egyszer csak trombitaszót hall, a pótlefolyóból kádba csobban egy kalózhajó, halászhálót vetnek rá, elrabolják, és már száguld is a dereglye vele a csatornarendszeren keresztül egy számára teljesen ismeretlen világba, mondanom sem kell, hogy pucéran…

Mint kiderül a kalózhajónak két utasa is van rajta kívül, egy rőzsehajú kisfiú, Bújócska és barátja, Damil a kenguru, de egyikőjük sem az, aki őt elrabolta. A mindent termő kenguru zsebből egy fekete kalózzászlóból varrt ruha kerül elő, és bár a hercegnők nem szoktak halálfejes ruhát hordani, azért elég vagányul néz ki benne hősnőnk, legalábbis Bújócska szerint.

„– Ha szerinted nincs nagy baj, egyvalamit árulj el nekem: mikor kaptál utoljára jóéjtpuszit? – kérdezte tőle Szeretke. 
– Nem emlékszem. 
– Na jó, tegnap kaptál? 
– Ugyan hova gondolsz? Hiszen tudod, hogy évek óta nem láttam a szüleimet. 
– Tehát tegnap nem kaptál. 
– Most mit jössz megint a tegnappal? Miért fontos neked ennyire, hogy tegnap, vagy három éve? 
– Azért, mert a jóéjtpuszik szavatossága egy napig tart. Ezt mindenki tudja. Azért kapunk minden este jóéjtpuszit a szüleinktől, mert meg kell újítani, amit előző este kaptunk, mert addigra elpárolog. Látod, ezért gond, hogy tegnap nem kaptál jóéjtpuszit.”

puszi-ill03

Aztán pedig megérkezik a váltságdíj követelés is a titokzatos Kalózkapitánytól, aki nem mutatkozik, ámde mobilozik. SMS-ben és kenguruzsebben küldi el a feltételeit. Jóéjtpuszira fáj a foga, de arra hiába, így egy mázsa puszit kér cserébe a szabadulásukért. A hármas pedig mit tehet, tervet eszel és puszit rabol, Robin Hood elgondolásban. De vajon hány puszi kell egy mázsához?

A továbbiakban egy nagyon kedves történet bontakozik ki, és rengeteg puszifajtát megismerünk; a nagy cuppanós puszit, az első szerelmes csókot, a helyes cuppantó technikát, az érzelmektől csöpögős, súlyos puszit, a szeretetteljes puszit, a gyógypuszit, a szülinapipuszit, a megbocsátás pusziját, a celebpuszit, és azt is megtudhatjuk, hogy vannak igazán fontos puszik is köztük.

puszirablok-palyazat-webkk

„Az első gondolata az volt Szeretkének, hogy bárcsak itt lenne a szép csinos, rózsaszín flitteres és strasszos ruhatára, akkor nem húzódna el tőle mindenki úgy, mint egy fertőző betegtől. De aztán rájött, hogy jól van ez így. Aki abból próbálja megítélni az embert, hogy pink hajpánt van-e rajta vagy pedig halálfej, annak nem kell a szeretete. Maga is meglepődött a dolgon, de Szeretke kezdte jól érezni magát a fekete ruhában.”

A történetben keverednek a hagyományos mesei elemek (a királylányt egy szegénylegény megmenti a gonosztól, természetesen úgy, hogy kiállja a próbát) a modernekkel (mobil, térerő, lemerülő aksi), és bizony nagyon jól megférnek egymással. Olyan fontos témákat jár körül a mese, mint, hogy a jóéjtpuszi szertartása az egyik legfontosabb dolog a gyerekek számára, és ha az elmarad, megszűnik biztonságérzetük (egyébként ennek tudományos alapja is van, kutatók, pszichológusok állnak ki a jóéjtpuszi gyerekekre gyakorolt jótékony hatása mellett). Hogy nem a ruha teszi az embert, és hogy a kirekesztés nem szép dolog. Hogy milyen egy igaz barátság, amikor odafigyelünk a másikra. És hogy milyen az első, két nem közötti, bimbózó tapogatózás…

puszirablok2A szöveg első része viccesebb, frappánsabb nyelvezetű, később ez mintha eltűnt volna, inkább a tanulságok kerültek előtérbe. Ezzel együtt is, humorral teli a mese, ha nem is az a tele szájjal kacagós, de mindenképpen a mosolygós. Szeretke a történet végére jellemfejlődésen megy keresztül. A hisztis, akaratos, öntudatos, parancsolgatáshoz szokott kis hercegnőből, egy szerető és törődő, másokra is odafigyelő kislány lett.

„– És a ti barátságotokat nem is ronthatja el semmi? Senki sem tudna közétek állni? 
– Közénk nem. De mellettünk még nagyon sok hely van, ha valaki barátkozni szeretne velünk. Például neked is szorítunk helyet, ha akarod.”

A történet egyébként sok kérdést nyitva hagy, és tűnődésre is ad okot. Ki a titokzatos Kalózkapitány, és miért pont jóéjtpuszikat gyűjt? Vajon mi lehet az ő története, miért rejtőzködik? Aztán végül is, vajon hogyan jutnak haza Szeretkéék, miután elengedi őket a Kapitány? Egyáltalán haza kell-e jutniuk? Megtörtént-e ez az egész, vagy csak az előző esti Öregkirály által mondott mese tovább álmodásának lehettünk a tanúi, a jóéjtpuszi hiányából adódó szorongás miatt?

puszi-ill02

A kötetet Radnóti Blanka illusztrálta, akinek a színhasználata kicsit emlékeztet engem Baranyai (b) András színvilágára, amit a Szusi apó álmot lát-ban követett el. Kevés színt használ, és azok közül is a fekete, a rózsaszín és a piros dominál. A borító kékjét elfelejthetjük, de ezzel együtt is kedvesek az alakjai, modernek és menők. Szeretkének pink haja van egy fehér tinccsel, ami igen csak divatossá teszi, Bújócska pedig soha le nem eső szemüveget hord, melytől komolyabban vehető lesz, hiszen mégis csak fecskegatyában rohangál egész idő alatt, miközben olyan gondolatai vannak, hogy „felnőttkorában a temperamentumos nőkért fog bolondulni”

„Nem sokan képesek suttogva veszekedni és házsártoskodni. Szeretke közéjük tartozott.
– Nem fogsz nekem itt hősködni! Ti, fiúk és a hülye akciófilmjeitek. Majd szépen odamegyünk együtt, és kész. Ha sikítani kell, majd sikítunk együtt. Ha szaladni kell, szaladunk együtt. Ha el kell agyabugyálni, akkor elagyabugyáljuk együtt. Te csak ne óvj engem a széltől is! Nem vagyok cukorból.”

puszirablok4kk

Ez egy nagyon szerethető, tanulságokkal tűzdelt vidám történet, és én szerettem is az elejétől a végéig. Jó lenne, ha ebből is készülne hangjáték a Kossuth Rádióban, mint Vig Balázs előző két könyvéből! A kötetet a nagyobbacska, immáron iskoláskorú, 6-10 éves gyerekeknek ajánlják.

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 2014
Illusztrátor: Radnóti Blanka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s