A Verskommandó útra kelt…

… avagy a Magyar Költészet Napja kicsit másképpen – költészet napi beszámoló

posztolj_verset_derecen_MG_4095

2013-ban hirdették meg először a „Posztolj verset az utcára!” akciót, akkor még március 21-ére a Költészet Világnapjára. Tavaly már az esemény átkerült a Magyar Költészet Napjára, és a GittEgylet karolta fel az egyéni kezdeményezést. Idén pedig már nemcsak országos, de határokon is átlépő mozgalommá nőtte ki magát a történet a kezük alatt, több mint tizenötezren kapcsolódtak hozzá szervezetten és egyénileg is.

Mi sem hagyhattuk ezt ki, hiszen szeretjük a verseket, a magyar költők gyönyörű, avagy frappáns megoldásait egy-egy témára. Szeretnénk kedvenceinket meg is mutatni a világnak, ám nem biztos, hogy a versszavalás pont a mi asztalunk…

A Debreceni Moly Klub fogta magát és engedett a GittEgylet hívószavának, és Debrecenben csoportos versposztolást hirdetett. Az esemény április 11-én 15 órakor a Nagytemplom melletti üvegpiramisnál vette kezdetét József Attila Születésnapomra című versének felolvasásával, stílusosan a költő születésének 110. évfordulójának tiszteletére. Itt már az is kiderült, hogy a lelkes molyok már aznap sem tétlenkedtek, raktak ki verseket húsboltba menet, játszótéren stb. A Verskommandón kívül, csatlakozott a programhoz a TerepSzemle Stúdió fotókurzusa is, akik éppen eseményfotózási gyakorlatukat tartották, így ők is elkísértek minket.

posztolj_verset_derecen_MG_4090

Posztoltunk emberekre névtábla segítségével, biciklitárolóra, fára, lámpaoszlopra, elektromos szekrényre, padra, hirdetőtáblára, piacon, villamosmegállóban, telefonfülkében, ahol megengedték üvegajtóra. Tettünk verseket biciklik kosarába, csomagtartójára, de adtunk utcazenészeknek is. Posztoltunk angolul is, hogy a külföldiek is részesei lehessenek az eseménynek, Petőfi Fa leszek, ha… című verse kapott ily formában új köntöst. Egy most egybekelt ifjú pár Varró Dani Boldogság című versével lett gazdagabb, a Fórumnál lévő szerelmeseknek állított lakatfal pedig Juhász Gyula Szerelem? című versével. Még a Kölcsey szobornak is adtunk egy verset a kezébe, hogy ne unatkozzon ott egymagában, míg mi versekkel mulatunk.

Jártunk a Plázában is a Kapcsolat Club által szervezett költészet napon, ahol nemcsak ragasztottunk, de verseket is írtunk a falra, és kihasználtuk a szabad mikrofon lehetőségét is. Költő palánták is voltak közöttünk. Ketten is magukkal hozták költeményeiket, így Sianara Rose egyik saját versével leptük meg a Plázában odagyűlt hallgatóságot.

Egy gyönyörű napos délután, egy izgalmakban bővelkedő két és félórás séta, majd a megfáradt molyok levezetésképpen a Hal-köz teraszán egy pohár bor, sör, limonádé mellett Pilinszky János egyik versével búcsúztak erre az évre a Magyar Költészet Napjától. Ami viszont már most biztos; mi jövőre is ott leszünk!

posztolj_verset_derecen_MG_4096

Itt egy galéria az egész napos posztolás eredményeiről, melyet nemcsak mi, hanem ti is elkövettetek a város különböző pontjain. Eddig 35 magyar költő számtalan versét számoltuk össze (túlteljesítettük a célba vett száz verset), és még érkeznek a fotók tőletek… Itt pedig a Verskommandó-akciójának képei a TerepSzemle Stúdió jóvoltából. Ez a fekete-fehér galéria azért is különleges, mivel hagyományos fekete-fehér filmre készültek a képek, amelyet otthon caffenollal hívtak elő. (6 teáskanál instant kávé, 3 teáskanál mosószóda, 1 teáskanál C-vitamin, vagyis aszkorbinsav, 4 dl víz.). Itt egy másik pedig a digitális fotókkal.

Fotó: Konyhás István

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

2 responses to “A Verskommandó útra kelt…

  1. Visszajelzés: Költészet napi Verskommandó | MűvészTér·

  2. Visszajelzés: Posztolj verset az utcára! – 2016 | MűvészTér·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s