Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

foldnapja4

Idén 25 éves hazánkban a Föld természeti értékeinek megóvására létrejött mozgalom, a Föld Napja.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát és egyéb növényeket ültetnek, rajz- és fotópályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, szemétszedést, hulladék újrahasznosítást, patak- és falutakarítást szerveznek, szabadegyetemi előadásokat hallgatnak, ismereteket szereznek nagy rendezvényeken, demonstrációkhoz, környezetvédelmi akciókhoz vagy valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak. Éz a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

foldnapja3

A ma 45 éves mozgalmat Denis Hayes egyetemi hallgató indította 1970 április 22-én, aki azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Ez a történelmileg jelentős esemény nagy változásokat hozott. Új törvények születtek, a levegő és a víz védelmében, környezetvédelmi egyesületek alakultak, emberek sokasága változtatott az életmódján. 1990 óta a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. Mára már 175 ország csatlakozott a kezdeményezéshez és érzi fontosnak azt, hogy tegyen valamit a Földünk állapotának védelmében.

Ökológiai válságban van a Föld. A bioszféra pusztul, nő az ipari szennyezés, az esőerdőket már majdnem kiirtottuk, a sivatagok terjeszkednek, fokozódik az üvegházhatás, nőnek az ózonlyukak, egyre veszélyesebb hulladékokat „termelünk”, igen nagy problémát okoz a túlnépesedés, a savas eső, az óceánok szennyezettsége stb. Igaz, hogy ma már használunk napkollektorokat, szélkereket, hogy környezetbarát módon biztosítsuk az energiaellátást, sorba épülnek a bicikli utak is, kezdeményezések vannak a hulladék újrahasznosítására, de még mindig nagy a túlfogyasztás, sok a feleslegesen használt vegyszer, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, a természet „szolgáltatásainak” kihasználása. Ezek miatt pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, mely hatással van az éghajlatra: szélsőséges időjárás, viharok, felmelegedés.

foldnapja6

Az elmúlt években a globális hőmérséklet nőtt és csak nőtt, a felmelegedés fokozódott. 2014 volt az eddigi legmelegebb év a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta. Ahogy mondani szokták, az oroszok már a spájzban vannak! 2100-ig majdnem teljesen ki kell vonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, kőolaj, földgáz) a legújabbak jelentések szerint, ha el akarjuk kerülni az 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. 2015 december – esély a közös cselekvésre, ekkor lesz Párizsban a 196 országot érintő ENSZ-klímakonferencia. Az utolsó esély arra, hogy a világ vezetői a civil társadalom és a vállalatok bevonásával megoldásokat találjanak az éghajlatváltozás problémájára.

A hőmérséklet emelkedésével nő az óceánok felmelegedése, ezáltal a tengerszintjük, amely tengeráradásokhoz, erősebb hurrikánokhoz vezet. A Sarkvidékek jégtakarója megolvad, élőhelyek szűnnek meg. Nagyobb lesz az aszály és az elsivatagosodás, az extrém időjárások, csökken a termőterület, szűkülnek az (állati, emberi, növényi) életterek, melyek népességvándorláshoz vezetnek. A népességvándorlás pedig egyéb problémákat szül.

foldnapja2

Nyilvánvalóan fontos a kormányzatok, döntéshozók, nagy vállalatok szerepvállalása a mozgalomban, de nem elhanyagolható az egyének tenni akarása sem. Hogy mit tehetünk mi a saját, közvetlen környezetünkben a Föld érdekében?

Zöldítsük be a környezetünket, minden oxigén jól jön! Ültess fát vagy csinálj az erkélyedből zöld oázist! Termelj haszonnövényeket és komposztálj! Szigeteld le a házad, lakásod, hogy ne menjen az energia pocsékba! Közlekedj közösen: használd a tömegközlekedési eszközöket, vagy pattanj biciklire! Légy tudatos vásárló! Ne vásárolj előre csomagolt vagy félkész, kész árut, vegyél hazait, frisset, termelői piacon kistermelőktől! Egyél kevesebb állatit! (A legújabb kutatások szerint a haszonállatok tartása felel a globális üvegházgáz-kibocsátás 14,5%-áért. Heti egy vegán nappal vízfogyasztásunkat, üvegházgáz-kibocsátásunkat és fosszilis energiafüggésünket egyaránt jelentősen csökkenthetjük és még egészséges is.) Válts környezetbarát szerekre! Informálódj! Ezer meg egy módja van a környezetkímélő háztartások kialakításának.

Bár április 22. a Föld Napja, és egy nap odafigyelés is sokat jelent a Föld számára ekkora megmozdulás esetén, mégis egyetlen nap kevés… Kis odafigyeléssel minden héten lehet Föld Napja! A Föld közös ügyünk! Hát tegyünk érte!
forrásanyagok: fna.hu
(Megjelent: DebrecenPlus.hu)
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s