Bringán érkezik a segítség

A Debrecen Bike Maffia életrehívójával, az Opera Kulturális Egyesület elnökével, Damu Richárddal beszélgettünk az új kezdeményezésükről, melyben ételt hordanak ki hajléktalanok részére.

ricsiMiről szól pontosan a dolog? Honnan jött az ötlet?

A Bike Maffia kezdeményezés a Budapest Bike Maffia nevéhez kötődik, amely 2011-ben kezdte meg működését. „Alapvető célja az önzetlen segítségnyújtás, rászoruló civilek és intézmények részére, együttműködve területükön már bizonyított és magas szakmai színvonalon működő – kisebb – szervezetekkel is. Utat mutatnak az egymásra figyelés, az empatikusabb magatartás és egy közös, élhetőbb világkép felé.”

Az Opera Közhasznú Kulturális Egyesület egy a MOL alapítványa, az Új Európa Alapítvány által kiírt KÖSZ! pályázatra pályázott tavaly, amelyben Iskolai Közösségi Szolgálatos diákokkal és más önkéntesekkel akart a Bike Maffia mintája alapján ételt kihordani hajléktalanoknak. A pályázat elnyerését követően találkoztunk a Budapest Bike Maffia egyik alapítójával, Havasi Zoltánnal, aki nagyon örült a projektünknek és közös döntés alapján arra jutottunk, hogy kihasználva a helyzetet és a találkozást indítsuk el a Budapest Bike Maffia egyik sejtjeként a Debrecen Bike Maffiát is. Fontos, hogy a projekt csak minimális hozzájárulást jelent és csak június végéig tart, vagyis a jövőre gondolva, beindítottuk először közeli körökben az adományszervezést is, a későbbiekben ha már valamelyest ismert lesz a nevünk, igyekszünk nagyobb szintekre emelni az adományszervezést, hiszen úgy marad fenntartható a Bike Maffia is.

Hogyan fogtatok a megvalósításhoz?

Rengeteg tanácsot kaptunk Havasi Zolitól, aki a saját tapasztalatait és az alapvető értékeket átadta a számunkra. A budapestitől eltérő debreceni viszonyok azonban megkövetelték a helyi szakemberekkel  való együttműködést is. Ezért az első kiszállítások előtt felvettük a kapcsolatot a Refomix Kht.-val, akik ellátó intézményeket működtetnek és utcai szociális szolgáltatásokat is végeznek a rászorulók számára. Maximálisan támogatták kezdeményezésünket és a megalakulás előtti két terepszemle alkalmával, az ő munkatársaik mutatták be azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok tartózkodnak (erdei sátorosok, romos házak, utcai hajléktalanok).

Továbbá csatlakozott a kezdeményezésünkhöz az Ifjúsági Házban működő Kontra Projekt csapata is, akik minden alkalommal jelen voltak eseményeinken és abszolút támogató partnere kezdeményezésünknek.

dbm

Már volt néhány kiszállításotok, mesélj kérlek a tapasztalatokról…

A csapat két terepszemlén van túl, az első március 13-án történt, a második pedig április 3-ra esett. Mindkét alkalommal rengeteg segítséget kaptunk mind a csomagok elkészítése, mind a kiszállítás során.

A csomagokba szendvicset, süteményt, papírzsebkendőt és teát mindkét alkalommal tettünk, illetve amennyiben érkezett elegendő adomány, akkor gyümölcsöt, gyümölcslevet és májkrémet is.

Az ételek elkészítése során fontos a közösségépítő jelleg megtartása, éppen ezért a legapróbb feladatokat is közösen oldottuk meg, amelyre az Ifjúsági Ház konyhája adott teret. Szerencsére maga a konyha mindig kicsinek bizonyult, a tervezett időhöz képest sokkal hamarabb végeztünk. A biciklis kihordás az első alkalommal a Nagyerdő környékén történt egy nagy csapatban a Refomix Kht. utcai szociális munkásainak vezénylésével. Ekkor körülbelül 12 főt látogattunk meg, mindenki nagyon szívesen fogadott bennünket és még az „otthonaikba” is beengedték a csomagátadókat.

A második alkalommal az erdős részekre indult egy körülbelül 6 fős csapat, a többi kiszállítóval pedig újabb 20 főt látogattunk meg városi terepen.

dbm3

Most lesz a következő…

Több egyeztetést tartottunk a Budapest Bike Maffiával és végül április 30-ra tűztük ki a Debrecen Bike Maffia alapító eseményét. A terepszemlék is létrehoztak egy közösséget ugyan, de úgy gondoltuk, hogy azok az alkalmak a felkészülés részei, a nagyobb nyilvánosság egy megalapozott, kitaposott kezdeményezést érjen, ne pedig egy egyszeri próbálkozást. Ennek ellenére továbbra is úgy véljük, hogy maga a csomagátadás egy nagyon intim szituáció, a nyilvánosság így inkább arra felhívás, hogy csatlakozzanak, és támogassák a tevékenységünket, érezzék magukénak akárhogy is.

30-án természetesen nem csak ünneplünk, hanem ismét meglátogatjuk a most már 32 fő rászorulónkat. A későbbiekben természetesen ismét ellátogatunk újakhoz és bővítjük a kört, viszont az esemény gördülékenysége és az egyelőre kisebb kapacitásaink miatt ennyit tudunk csak bevállalni.

30-án egy ünneplést tervezünk továbbá, amely szervesen kapcsolódik a szintén általunk működtetett Sub.hu 3 napos minifesztiváljához is.

dbm2

Hogyan lehet csatlakozni hozzátok? Hogyan és mivel lehet segíteni?

Bárki csatlakozhat hozzánk. Ha követik eseményeinket és facebook oldalunkat folyamatosan információkhoz juthatnak tevékenységeinkről.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy szeretne ételkészítésben vagy kiszállításban segíteni, csak jöjjön el az eseményekre, szeretettel várjuk. Ha ideje nem engedi, de adománnyal szeretne hozzájárulni a kihordásokhoz, az kereshet minket  email-ben: debrecenbikemaffia(kukac)gmail(pont)com, telefonon: 30/680-59-42, facebook-on, illetve az Ifjúsági Házban is, amennyiben előtte jelez nekünk az érkezéséről. Ha nem jelez még mindig van egy opció, a portán ugyanis kihelyeztünk egy adománygyűjtő dobozt, ahol szintén elhelyezheti az adományát.

Természetesen ötletekkel is szívesen találkozunk, minden hónapban legalább egyszer tartunk műhelymunkát, közös gondolkodást az önkéntesekkel, amelyekre szintén bárkit szeretettel várunk.

Fotók: Debrecen Bike Maffia

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s