Presszó-hangulat tánccipővel

Éva Presszó. Egy új zenekar, egy üde színfolt, mely garantáltan megmozgatja a várost.

DSC_4625kk

Debrecen zenei életében mindig nagy a nyüzsgés és a pezsgés. Egyfajta zenei olvasztótégely, melyből sosem lehet tudni, hogy milyen rövidebb-hosszabb életű formációk születnek, éppen ezért mindig érdekfeszítően izgalmas az az időszak, amikor elindul a suttogás, megint valami új dolog van születőben, erre érdemes lesz várni, odafigyelni…

Nem történt ez másképpen az Éva Presszó zenekar esetében sem. Először még csak arról szóltak a kósza hírek, hogy Vígh Évi és Vincze Krisztián dalokat raknak össze. Ez már önmagában is remek felütés egy magamfajta zeneszerető ember számára, hiszen rengeteg koncerten hallottam már, mind Évi lenyűgözően karakteres hangját, mind pedig Krisztián ízes gitárjátékát. Nagy rajongója vagyok mindkettőjük zenei munkásságának.

DSC_4603kk

Aztán pedig az is kiderült, hogy kik csatlakoztak a szárba szökkent formációhoz: Urhegyi Pali (basszusgitár), Takács Ricsi (dob) és Pesti Viki (gitár) személyével vált teljessé az érlelődő produkció. Nem hiszem, hogy a tagok közül bárkit is nagyon be kellene mutatnom, hiszen az elmúlt jó néhány évben olyan népszerű zenekarokban láthattuk és hallhattuk őket, mint a Black Mood, Van zenekar, 7Fő, Ebola Fakó, Dr. Valter Blues Társasága,Benzin, Strings of Rock ’n’ Roll, Köztársaság Park, hogy csak néhányat említsek közülük.

Ez az ígéretes felállás igen csak megmozgatja az ember fantáziáját és kíváncsivá teszi arra, vajon milyen zenei csemege lát a közel jövőben napvilágot. Aztán a múlt héten megjelentek az első promo fotók tovább fokozva az érdeklődést, és nem sokkal később pedig meghívást kaptam a zenekar próbatermébe, némi „premier előtti” zenehallgatásra… Mondanom sem kell, hogy milyen várakozással telin lépkedtem a Domb utcai komplexum felé, amelynek falai rengeteg jófajta muzsikát szívtak már magukba a hosszú évek során, bárcsak mesélni tudnának…

És hogy mit hallottam? Néhány igazán szívből jövő, lelket simogató, vidám és élettel teli dalt, melyek már most, a betonbunker kies falai között is megmozgatták a próbatermi kanapén ücsörgő két-három ember lábát. Presszó-hangulat egyelőre még pincébe zárva, de már most kirúgja a ház oldalát. Igazi tánczene ez, mely felkúszik a lábadon, és nem hagy addig nyugodni, míg táncra nem perdülsz. Vibrál a levegő, és már maga a próba is atmoszférával bír, mely Évi izgő-mozgó, energiával fűtött egyénisége mellett még inkább kiteljesedik, hogy hangról hangra építse fel a kapott élményt.

Éva Presszó: Pauza – részlet a próbateremből

Saját szerzeményekből álló repertoárral rendelkezik a zenekar, és nagy örömömre ezek a dalok, ékes magyar nyelven szólnak hozzánk. A kifejező szövegeket Jónás Péternek köszönhetjük, aki „személyre szabottan” Évinek, a zenekarnak írja azokat, és amelyeket közös élmények, beszélgetések ihletnek – ő egyébként a Nyughatatlannak is ír dalszövegeket. Zenei sokszínűség és színes dallamvilág jellemzi a meghangszerelt verseket, hangulatból hangulatba esik a hallgató.

Alapvetően blues-os alapot hallunk, de senki ne essen abba a hibába, hogy bármiféle skatulyába teszi a bandát. Nem lehet. Jazz-es, funky-s, reggae-s, pop-os (és még ki tudja milyen) elemekkel tarkított, sajátos ötvözetű dalok sora csendült fel a falak között. És még azzal együtt is, hogy egyik-másik nóta még csak nem régen született, és került be a műsorba, hogy itt-ott a díszítések még hiányoznak, már olyan erős, erővel és mondanivalóval bíró magot alkotnak, hogy zsigereiben érzi az ember, ha egyszer szabadon szárnyalnak koncert körülmények között, maradandó élménnyel gazdagodik az, aki részese lesz.

DSC_4659kk

Tényleg ütős produkció várható, és szerencsére nem is olyan sokára! Május 30-án az Incognito Club ad otthont az Éva Presszó debütálásának. Én már most azt gondolom, hogy nagy érdeklődés övezi majd ezt a koncertet. Izgalmas társasági eseménynek lehetünk majd tanúi, és nem kizárt, hogy a debreceni zenei élet egyik történelmi pillanatának is.

Ám addig is érdemes figyelemmel kísérni a zenekar facebook-oldalát, mert három dal máris rögzítésre került – többek között a videórészletben hallható Pauza is -, és napokon belül vájtfülűeknek való stúdióminőségben is meghallgathatóvá válik.

Fotó: Éva Presszó

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s