Pánik ellen törölköző!

Törölközőnap a Debreceni Moly Klubbal.

fb6_2

A Törölközőnap szerintem a világ egyik legviccesebb irodalmi ünnepe, Douglas Adams sci-fi író nevéhez köthető. Halála után a rajongói és tisztelői találták ki ezt az ünnepet, hogy életben tartsák emlékét, és minél szélesebb körben megismertessék a világgal a munkásságát, no meg hogy mindeközben jól is érezzék magukat.

Hogy miért pont törölköző? Mert az egyik legnagyobb hatású művében (Galaxis útikalauz stopposoknak) ez a tárgy egy nagyon fontos szerepet kap. Csillagközi stoppos nem létezhet nélküle, főleg ha itt a világvége (vagy legalábbis a Földdé), és amúgy sem érdemes magunkat túl komolyan venni.

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.” Merthogy komoly gyakorlati értéke van: betakarózhatunk vele, heverhetünk rajta, felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, megnedvesíthet megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. A törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége is van. Ha a nem stoppos észreveszi, hogy van nálad törölköző, azonnal föltételezi, hogy fogkeféd, arctörlőd, szappanod, doboz kétszersültöd, kulacsod, iránytűd, kötélgombolyagod, szúnyogriasztód, esőkabátod, űrruhád stb. is van. Ezeket boldogan odakölcsönzi neked vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. Úgy“gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

fb7_2

Május 25-ét mindenki máshogyan ünnepli: van, aki egyénileg, és vannak, akik csoportosan, programokhoz csatlakozva.  Van, ahol irodalmi konferenciát tartanak Adams jegyében, van ahol filmmaratont – hiszen készült a könyvből egy sorozat és egy film is -, egyesek a vogon költészetnek hódolnak, másol pángalaktikus gégepukkasztót kotyvasztanak, és sok helyen tartanak flashmob-okat is, pl. egy-egy buldózer társaságában. Ami viszont mindenkiben közös ezen a napon, hogy van nála törölköző. Ez a csillagközi stoppos legfőbb ismertetőjele. Ha nyitott szemmel járunk az utcán könnyen felismerhetjük őket.

plakatwebkA Debreceni Moly Klub is ünnepel ezen a napon, hiszen tagjai között Adams-tisztelők is vannak. Immáron hatodik alkalommal rendezik meg Debrecenben a Törölközőnapot a Nagytemplom szomszédságában, ám most a Pünkösdre való tekintettel ebben az évben átköltöztek aDéri Múzeum elé. A „flash mob” keretein belül mindig valami mással szórakoztatják magukat és a hozzájuk csatlakozókat. Néha kórussá alakulnak, néha törölközőtornáznak, pángalaktikus gégepukkasztót fogyasztanak, felolvasnak a műből, törölköző-szépségversenyt szerveznek, de olyan is előfordult már velük, hogy bendzsómuzsika szolgáltatta GÚS filmfőcímzenét hallgattak egy minikoncert erejéig.

Idén az irodalom kapott főszerepet a programjukban. A játékos kedvű rajongók számára készítettek a könyv alapján egy GÚS kvízt, amelynek helyes kitöltésével törölközőnapos kitűző nyerhető, illetve a vogon űrhajók stoppolása mellett, ezen népek költészetét is beemelték az esemény programjába. Tapasztalataik alapján megállapítást nyert az a tény, hogy a vogon költészet elsajátítása, csakis megfelelő mennyiségű sör elfogyasztásának kérdése. Hogy ez mennyire így van? Álljon itt Kiss Zsuzsa írónő ezen alkalomra fabrikált költeménye.

„Óda a törölközőhöz

Ó, pontottyolva kerengő szertécselen csottamány!
Tebenned mányult meg a fotty.
Általad pisszorrozó zagyok lapadnak hőterhelményes lelkembe,
barvadányos szárnyak legummantásával.
Ne, ó, ne! És mégis mácsorogva,
szolmókos képekkel jössz
surmányos fószerek vállományán fityeregve.”

fb5_2

Az este 6-kor kezdődő eseményen természetesen ez is, és még egy-két másik hasonlóan remek költemény felolvasása is „borzolja” majd a kedélyeket. Aki elhivatottságot érez magában a vogon költészet iránt, ne habozzon, és nyugodtan hozza magával a Déri térre saját művét, ott biztosan hallgatókra talál majd!

De, ami a lényeg, akár egyénileg ünnepelsz, akár pedig a molyokkal; ne ess pánikba és legyen nálad törölköző!

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s