Sárkányszelídítés szépírói stílusban

Halász Margit írónővel beszélgettünk a július 3-5. között Kisnánán megrendezésre kerülő Tintasárkány Íróműhelyről.

Fotó: Kállai Márton

Tanítasz, regényt írsz, közben irodalmi lapokban publikálsz. Ezek mellett pedig még arra is van energiád, hogy nekiállj íróműhelyt szervezni. Honnan jött az ötlet?

Több évtizede két szakmát művelek, prózát írok és tanítok. Kreatív íróműhelyt évek óta vezetek a saját iskolámban, és kitekintettem más iskolákba is. Nem egyszer jártam rendhagyó irodalomórán középiskolákban, ahol írásra buzdítottam a diákságot. Jó hangulatú, jó emlékű órák voltak ezek. Régi tanítványaim visszajárnak az írószakkörömre, tűzön-vízen át kiszakítják az időt, hogy ott lehessenek. Amikor megkérdeztem, miért járnak vissza, azt mondták azért, mert írni jó. Hát én ebből a mondatból indulok ki mindig, ha a foglalkozásokra készülök. Ősszel pedig, ha elég lelkes jelentkezőnk lesz, két fővárosi művelődési házban is indíthatok Zöld Tea névre keresztelt íróműhelyt.

Miért pont Kisnána lett a helyszíne a júliusi műhelynek?

Miért éppen a Mátra, miért éppen Kisnána? Nos, a Mátráról elöljáróban annyit, hogy itt játszódik legutóbbi regényem, a Vidrócki-kódex. Anyagot gyűjtvén sokszor megfordultam itt, a táj, az itteni emberek mentalitása elragadott. Nem beszélve a helyi legendákról, mondákról, betyárokról, szent helyekről, várakról, fürdőkről.

Ami Kisnánát illeti, bevallom, szerelem volt első látásra. A nővéreméknek van itt egy parasztházuk, melynek kisházát megkaptam, ahogy én nevezem, íróvityillónak. Ez a házikó a falu felvégén van, kilépek, és ott a cserjés hegyoldal. Muflonok, szarvasok, vaddisznók tanyája. Éjszaka lebaktatnak, és verbálisan jelzik, hogy ez a hely eredetileg az övék volt, ejnye-bejnye. Ha most hétvégente ott vagyok, az első, hogy „megnézem a hegyeimet”, aztán jöhet csak a többi. Csodás szomszédaink vannak, és onnan tudom, hogy megérkeztem Kisnánára, hogy pár perc múlva már a szomszédasszony welcome túrós rétesét eszem. A faluban sétálgatván akadtam a vadonatúj Vár-Liget Vendégházra, bementem, és hatalmas fedett teraszáról épp a várral nézhettem farkasszemet. Ott egyszerre kiíródott bennem: ezt a helyet íróműhelynek találták ki. Hát dióhéjban ennyi.

 halasz_margit_konyvek

Milyen a céllal szerveződik az írói műhely?

A műhely célját nagyon pontosan tudom: irodalmat értő, szelektív módon olvasó emberek találkozási lehetősége. Tehát ez elsősorban egy hobbiműhely. Mint egy kötőklub: mindenki hozza a cérnáját, amiből majd itt bütyköl valamit, amit szerencsés esetben viselni is lehet majd. További célunk az írással, fogalmazással kapcsolatos elméleti alapok megismerése, gyakorlása. Igényes, eredeti szövegek fabrikálása.  Tágabb értelemben: közösségi élményt szerezni olyan emberek társaságában, akiknek fontos az irodalom, fontos a verbális kommunikáció. Azért töltünk együtt időt, mert kíváncsiak vagyunk egymásra. És ha mindehhez hozzávesszük a festői szépségű helyszínt, a természet lágy ölét, csakis valami jó sülhet ki belőle. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy az írás lehet terápia, önmegvalósítás, szórakozás és a többi. Összefoglalva: másoknak és önmagunknak kimondani, megfogalmazni dolgokat, melytől jobb lehet az életünk, de legfőképp a hétfő reggelünk.

Fotó: Kállai Márton

Kinek szól a program?

Magyarul író és beszélő embereket várunk. Ha már publikált valamit a jelentkező, jó. Ha nem publikált semmit, az is jó. A négy műhelyfoglalkozástól senki sem fog íróvá válni. Nem ez a cél. A célról már beszéltem. Középiskolástól nyugdíjasig bárki jöhet iskolai végzettségre való tekintet nélkül. A szenvedély számít csak: szeretni az irodalmat, szívesen farigcsálni történeteket. Történeteket, melyeknek van atmoszférájuk, fülük, farkuk, elejük, közepük, végük. Ja, igen, és hogy a befogadóhoz eljusson az írójuk szándéka. Magyarán érthető legyen, amit ír. Ez banálisan hangzik, de annál nehezebb írói feladat.

Mi lesz a műhelymunkák tematikája?

Négy foglalkozás, négy fő téma. A foglalkozások elején egy adott íráselméleti dolgot érintek röviden, például az elbeszélő személyét, vagy éppen egy adott műfaj jellemzőit. Aztán jön a motiváció, majd maga az írás. Folyamatban lévő írásművet lehet hozni, ha valamelyik jelentkezőnknek van ilyen, semmiképpen se hagyja otthon. Este vagy a foglalkozások közötti időben éppenséggel beszélhetünk róla, de ez elsősorban azok műhelye, akik helyben szeretnének írni mindenféle előkészület és előképzés nélkül.

Hogyan zajlanak majd a műhelyfoglalkozások?

Mind a négy foglalkozásnak van egy vagy több úgynevezett „motivációs segítője”. Ez nem más, mint egy rövid részlet valamelyik klasszikus alkotásból. Ezt megkapják a résztvevők, ez adhat ösztönző erőt, másképp fogalmazva „szamárvezetőt” az íráshoz. Hadd említsek két példát. A bűnügyi történet atmoszférateremtő mintájául Poe Hollóját szánom. Hogy miért? Mert iskolapéldaként szolgálja a témát. Aztán Füst Milán A feleségem történetéből választottam egy rövid részletet, mely az önvallomásos foglalkozásunkhoz fújja majd a hátszelet. De a többire is rákereshet bárki, a tematikus kiírásban megtalálhatja, akár már előre bele is olvashat otthon.

halasz_margit_web4

A szakmai foglalkozásokon kívül mire lehet még számítani?

A szakmai programokon túl lesz túra, grillezés, várjátékok megtekintése. Ezek mind-mind a közösségépítést szolgálják, a hangulat oldását, hogy merjünk egymás előtt megnyílni, megfogalmazni régen elfeledettnek hitt titkokat, örömöket és bánatokat. Illetve hát a helyben „sütött” művek felolvasása után legyen kellő humorérzékünk elviselni az írásunkat illető építő jellegű kritikát.

Milyen terveid vannak az íróműhellyel?

Szeretném, ha ez egy hosszú távú együttműködés lenne a faluval. Szeretnék kitaposni egy utat, mely Kisnánára vezet. Egy mátrai faluba, ahol jól érezheti magát az ember egy nap, két nap, vagy éppenséggel egy héten át. A városi zajtól távol, a természet friss és a történelem ódon levegőjét szívva, megújulhatunk, feltöltekezhetünk közös szenvedélyünk és hobbink, az irodalom segítségével. Tervezem, hogy később akár egyhetes kurzusok is indulhatnának, meglepetésvendéggel, aki lehet ismert irodalmár éppúgy, mint a falu legidősebb híres nagy mesélője.  Tekintettel arra, hogy a környéken sok fürdő- és kirándulóhely, történelmi emlékhely található, egyfajta nyaralós-írós közösségi együttlétben látom a műhely különlegességét. Másik tervem, hogy az íróműhelyt képzőművészeti alkotótáborral mixelve színesíthetnénk, mert a festői táj, a vár szinte hívogat a vizuális megjelenítésre is. De most egyetlen „aprócska” dolog foglalkoztat minket: az első műhely életre hívása. Ez lesz az első fogás, ezen dolgozunk a programszervező Szabó Krisztinával. Reméljük, lesz második fogás, sőt mi több desszert is.

Az íróműhelyre jelentkezni itt lehet.

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Hozzászólás