Eleanor és Park

“Eleanor a mellkasához nyomta az arcát, és Park átölelte. Azt kívánta, bár így élhetnék le az egész életüket. Hogy fizikailag Eleanor és a világ közé helyezhesse magát.”

Na, ilyennek kell lennie egy igazi ifjúsági regénynek! Semmi szuper képesség, semmi mondvacsinált nyafogás, világvége-katasztrófa, csakis a tiszta érzelmek és egy tinédzser gondjai az iskolával, családdal, az élettel és az első szerelemmel.

tumblr_static_eleanorpark_thumb

Rainbow Rowell regénye attól különleges, hogy a való életről szól. Olyan dolgokat vonultat fel, melyekkel a hétköznapok során minden 16 éves találkozik. Mesél arról, hogy milyen, ha új helyre költözöl, és új iskolába kerülsz, ahol már mindenki ismeri egymást, kialakultak a klikkek. Mennyire nehéz a beilleszkedés, az első barátok megszerzése, főleg akkor, ha akaratod ellenére kinézeteddel kitűnsz a tömegből. Milyen az első tapogatózó szerelem, amikor még mindenben bizonytalan az ember, ráadásul két különböző világ találkozik, ahol ezek megismerése és elfogadása is nehezíti a dolgod. És bár ez egy romantikus történet, mely két tinédzser szerelmét írja le, olyan fajsúlyos kérdésekkel is foglalkozik, mint a családon belüli erőszak, a nevelőszülő, nagycsalád-kérdése, vagy a másoktól való függés.

“Néha úgy tűnt, mintha mindent el akarna rejteni, ami szép rajta. Mintha direkt csúnyának akarna tűnni. (…) Megértette, miért akar Eleanor annyira másnak látszani. Valamelyest. Azért van, mert tényleg más – mert nem fél más lenni. (Vagy talán mert attól még jobban fél, hogy olyan legyen, mint a többiek.)”

eandpborito

Az Omahában játszódó történet ott kezdődik, amikor a duci, fura ruhákat viselő és adományboltból öltözködő, félig dán és félig skót, lángvörös hajú Eleanor egy év nevelőszülőknél töltött idő után, odaköltözik az új lakásba anyjához, mostoha apjához és négy másik testvéréhez. Az új helyzet új iskolát hoz magával. Már az iskolabuszon nehézséggel találja szembe magát, hiszen már foglaltak az ülőhelyek, és „betolakodóként” néz rá a diáksereg. Park, a vékony, anyai ágon koreai srác, aki apja elismeréséért küzd, megszánja őt, és szorít neki helyet maga mellett. Így kezdődik barátságuk, kölcsön képregényekkel (de még milyenekkel: Batman, X-Men, Watchmen, Mocsárlény), közös olvasásokkal, nagy zenehallgatásokkal (The Smiths, Joy Divison, Beatles, U2, Sex Pistols), mely barátság szép lassan, fokozatosan szerelemmé érik, és aztán már csak együtt, egymással és egymásért a világ és az iskolai szivatások ellen.

“Ennek a csóknak örökre ki kell tartania.
Ennek kell őt hazajuttatnia.
Erre kell emlékeznie, amikor ijedten felriad az éjszaka közepén.”

Eleanor olyan családban él, ahol a nevelőapa kedvében kell járni, mert különben elszabadul a pokol. Lábujjhegyen jár otthon, igyekszik láthatatlannak maradni, ami nem is olyan egyszerű, hiszen testvéreivel oszt meg egy szobát, és időnként még az ágyát is, amikor félelmükben hozzámenekülnek. A férfi, ha bepöccen, bántalmazza az anyját, aki érzelmi függőségben él. Olyannyira, hogy egyszer már a lányát is cserbenhagyta a férfi ellenében, ezért került nevelőszülőkhöz… Park családja egy teljesen más világ. Apja katona, és amikor Koreában szolgált szeretett bele Park anyjába, és azóta is szerelmesek egymásba. Az ő házuk egy igazi szeretetteljes családi otthon szomszédban a nagyszülőkkel, olyan, amilyenről Eleanor még csak álmodni se mer. És aztán keresztezik egymás útját, és bepillantás nyernek egymás – a másik számára ismeretlen – világába.

EleanorandPark_022614“Azt hiszem, nem is veszek levegőt, amikor nem vagyunk együtt – suttogta Eleanor. – Ami azt jelenti, hogy amikor hétfőn reggel találkozom veled, már hatvan órája nem lélegzem. Valószínűleg azért vagyok olyan mogorva, és azért mordulok rád. Amikor külön vagyunk, csak rád gondolok, és amikor együtt vagyunk, csak pánikba esem. Mert minden másodperc nagyon fontosnak tűnik. És mert annyira elveszítem a kontrollt, nem tudom visszafogni magam. Már nem is a sajátom vagyok. A tiéd vagyok, és mi lesz, ha úgy döntesz, hogy nem akarsz engem? Mert hogyan is akarhatnál úgy, ahogyan én akarlak téged?”

Nagyon szép a kibontakozó szerelmük. Itt még jelentősége van egy kézfogásnak, egy másik számára készített zenei válogatásnak. Szinte látni, ahogy szirmonként bomlik ki az érzés bennük, mindez a kazetta, walkman és társai korszakában, a ’80-as évek közepén, amikor még nem volt okostelefon, vagy számítógép, chat és közösségi média, és még a hétvégén számolták a perceket a szerelmesek, hogy újra láthassák egymást a suliban. És igen, azért is szép a történet, mert ott van benne a várakozás izgalma, nem pedig elérhető minden két kattintással.

“Nincs okunk azt hinni, hogy valaha megszűnik a szerelmünk. Viszont minden okunk megvan azt hinni, hogy nem fog.”

Eleanor olyan könyveket olvas, mint Garp szerint a világ, Love Story, Oliver története, Gesztenye, a honalapító, Kisasszonyok, Jo fiai, Anna Frank naplója vagy a Fiatalurak. Hacsak egy tizenéves is, kezébe fogja bármelyiket emiatt a könyv miatt, már megérte megírni a történetet. Pedig maga az is nagyon rendben van.

“Azt hiszed, ha erősen átölelsz valakit, akkor közelebb hozod magadhoz. Azt hiszed, olyan erősen tudod szorítani, hogy még akkor is érzed magadon, ahogy neked nyomódott, amikor kibontakozol az ölelésből.
Valahányszor Eleanor kibontakozott Park öleléséből, elakadt a lélegzete az érzéstől, hogy elveszíti.

A történetet két szemszögből olvashatjuk. Az Eleanor-szál az erősebb, drámaibb, de semmiféleképpen nem hatásvadász, amit nagyon tudok díjazni. Mer a könyv a családi bántalmazásokról beszélni, amiről a tizenévesek nem. Mert szégyellik, mert mentségeket keresnek a szüleiknek ésatöbbi. Ez a könyv arra is tanít, hogy tizenévesen is légy bátor, és merj ellene tenni! Ne törődj bele, és ne hagyd, hogy megtegyék veled! A történet Park-szála az érzelmesebb, mely szintén utat mutat. Hogy merj érezni és vállald fel is azt, akár az iskolatársakkal, gúnyolódókkal szemben is! Hogy az érzelmek felvállalása, nem gyengeség, hanem erőssé tesz. És pont ilyen egy igazi férfi. Védelmező, biztonságot adó, érző, és egy olyan helyzetben is, ami túlnő rajta, mindent megtesz a szeretteiért.

e&p“Egészen biztosan megköszönné neki, hogy megmentette az életét. Nemcsak tegnap, hanem úgyszólván mindennap, mióta megismerték egymást. Amitől ő a legostobább, leggyengébb lánynak érzi magát.”

Ez egy kiváló ifjúsági regény kapcsolt értékekkel, kulturális sokszínűséggel, filmes utalásokkal, igényes és jó könyvekkel, versekkel (Robert Frost, Langston Hughes, Robert Herrick), zenékkel és képregényekkel. Csakis ajánlani tudom nemtől, kortól függetlenül.

Eredeti cím:  Eleanor & Park
Kiadó: Scolar Kiadó
Kiadás éve: 2014
Fordította: Simonyi Ágnes

Ez a poszt a Mini-könyvklub keretein belül született.

Reklámok

One response to “Eleanor és Park

  1. Visszajelzés: Mini-könyvklub | Rakenroll Fóka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s