Mert jó segíteni…

A Migration Aid közösségi kezdeményezés azért jött létre, hogy segítse a Magyarországra érkező menekülteket. Többek között Debrecenben is működik egy csoportjuk, akik már jó néhány napja a Nagyállomáson segítik az ideérkezőket vízzel, étellel, információval. 

maid2

Az egyik önkéntesükkel, Barna Ádámmal, az Egymalom Antikvárium tulajdonosával beszélgettünk, akinek a boltja napközben adománygyűjtő pontként is funkcionál.

Mesélj a tapasztalataidról. Mi történik a Nagyállomáson?

Jönnek a menekültek vonattal, főleg Budapestről, étlen-szomjan nagyjából, és mi az állomáson várjuk őket vízzel, gyümölccsel, ennivalóval, ez az egyik része a munkánknak, a másik pedig az eligazítás, merthogy fogalmuk nincs, hogy merre kell menni a táborba. Nekik oda kell eljutniuk, le kell jelentkezniük. Ráadásul ezek ilyen határidős dolgok, amennyire én tudom, 24 órán belül le kell jelentkezniük, mert egyébként, ha kóricálnak jobbra-balra és igazoltatja őket valami hatóság, akkor azonnal visszatoloncolják őket… Fogalmuk sincs, hogyan juthatnak el a táborba, erről semmilyen információt nem kaptak. A 19-es busz megy ki a Sámsoni út végére, ami persze nem a Nagyállomástól indul, hanem a Kossuth utcáról. Na, ezt egy afgánnak magyarázd el, aki nem beszél még angolul sem. De ha ő tud is, és megkérdezné, a debreceniek többsége nem beszéli a nyelvet. Úgyhogy ez úgy szokott történni, hogy ha van egy húsz fős csoport, közülünk valaki elkíséri őket a Kossuth utcára, meg többnyire busz jegyet is vesz nekik. (Olyan iratokat kapnak, amivel ingyen tudnak utazni vonaton, távolsági buszon, de ez pl. a DKV járataira nem érvényes. – szerk.) Vagy ha gyerekek is vannak, a kisgyerekeseket a rendőr kiviszi a rendőrautóval a befogadó állomásra. De vannak csapatok, akiknek egyáltalán nincs pénzük, azok a Nagyállomástól a Sámsoni út végéig gyalog mennek ki a táborba rendőri kísérettel, ami nagyjából 7 km. És mondjuk ezt így éjjel vagy hajnalban is. Úgyhogy elég súlyos a helyzet. Tegnap például (én már nem voltam ott, de a többiek még igen), hajnal fél 3-kor érkezett vonattal még vagy 50 ember…

maid

Hogyan keveredtél a segítők közé?

A facebook-on van egy csoport a Migration Aid Debrecen, amely most már zárt csoport, mert rengeteg trollkodás történt, oda hívott meg Vékony Szilvi barátom, aki ennek a helyi csoportnak a motorja. Most már vagyunk annyian önkéntesek, hogy két műszakot csinálunk délután 6-tól 9-ig és 9-től éjfélig (de az éjfél az soha nem éjfél, mint ahogy tegnap éjjel sem, hanem inkább hajnal 2, fél 3, és a 6 órára jövők sem mennek el 9-kor). De egyébként egy tök jó társaság gyűlt ott össze és baromi jó csinálni.

Miért gondoltad azt, hogy neked ebben részt kell venni?

Az ember, ha tud, akkor segít, megpróbálja elképzelni, hogy milyen lenne, ha neki kellene elmenekülnie az otthonából, vagy hasonló terrort, háborút átélnie, és mozdul, cselekszik. Időmbe belefér, sokba nem kerül, és mégis sokat adsz. Meg jó az egész, az önkéntes társaság, érdekes tapasztalat. Jó érzés… Nagyon sok gyerek van a menekültek között. Én úgy tudom, hogy a tábor 800 férőhelyes, és most vannak közel kétezren. Bár jó a kapcsolatunk a táborral, nem tudunk semmit a táborban lévő dolgokról, nem jön onnan ki információ. Mende-mondák vannak, amelyek nem tudom mennyire igazak, hogy 500 fő körüli ember alszik a szabad ég alatt sátrakban, nagyon durva, reggelijük egy szelet pucér kenyér meg egy bögre tea. Legjobban a gyerekeket sajnálom, vajon milyen lehet nekik ott bent?

maid3

Kik érkeznek leginkább?

Főleg afgánok, szírek, de afrikaiak is. Az afgánok a legelesettebbek. Tegnap volt egy csapat este, lehettek vagy húszan fiatalok. Kérdeztem az egyik gyereket, aki tudott valamennyire angolul, 15 éves, 30 napja jön egyedül, ismerősök, rokonok nélkül. A háború miatt hagyták el hazájukat, tök kilátástalannak érezték az ottani helyzetet, az örökös félelmet.

Mire lenne a leginkább szükségetek?

Amire nagyon szükségünk van, az a víz. Annál is inkább, mert hőségriadó van. A legjobb az ásványvíz fél literes palackokban, és szénsavmentesen, ez nagyon fontos. A szénsavasat nem ismerik, nem nagyon fogadják el, mert nem tudják mi az, milyen ízű stb. A másfél literes meg sok nekik, nehéz, nem cipelik. Aztán egyszerű keksz. Olyan élelmiszer, ami nem romlandó, meg főleg nem olvad (szóval a csoki is kilőve), semmi extra nem kell. Aztán vannak azok a kicsi müzliszeletek, ezek nagyon jók, mert sok energia van bennük. Meg gyümölcs, sok-sok gyümölcs. Főleg az alma, mert az eláll, meg a banán, mert abban meg szintén sok az energia. Tudom, hogy most barack szezon van, de az nem olyan jó. Összetörik mire oda kerül, hogy megegyék, megnyomódik, megromlik, csorog a leve, és sajnos az állomáson nincsenek meg azok a higiéniai feltételek, hogy akár rendesen kezet is tudjanak mosni utána. A női WC-t 6-kor(!) zárják, a férfit 9-kor. 6 után a nők is a férfi WC-be mennek. 9 után, pedig mindenki oda, ahova akar és tud.

maid4

A víz és az étel mindig jól jön. Pl. a múltkor valaki szendvicseket készített. Nagyon köszönjük, szerencsére gyorsan elfogytak, de arra szeretnénk mindenkit kérni, hogy ha ételt hoz, akkor csak simán, pl. kiflit, zsömlétpéksüteményeket, háztartási kekszet. Ne vajazza meg, mert az gyorsan romlik, főleg ilyen melegben, csak az alatt a pár óra alatt is, míg az állomáson vagyunk. A parizeres zsemle sem túl jó megoldás, mert egyfelől nem ismerik a parizert, másfelől meg a sertés vallási okokból nem megfelelő. Praktikusan, amolyan túlélőcsomagban érdemes gondolkozni. Tartós élelmiszer a legjobb.

De ezeken kívül is bármi hasznos tud lenni, de tényleg, mert ami nem itt kerül kiosztásra, az megy a táborba, és ott is minden segítségnek örülnek. Pl. cipők, zoknik. Olyan állapotban vannak a cipőik, meg a lábaik mire ideérnek, hogy félelmetes. Rengeteget gyalogolnak, nagyon sok kilométert. Van, akinek itt adunk cipőt, mert szó szerint lejárta a lábáról és már kezd sebesedni neki. Van egy zsákunk, amiben gyűjtjük a cipőket, és ők keresnek benne magukra valót. Gyerekcipők, apró gyerekjátékoknak nagyon örülnek (az egyik kislány egy műanyag pónival órákig eljátszott, és az az öröm az arcán, felejthetetlen), de mindenféle ruhák, tisztálkodó szerek, fogkefefogkrém, szappan, tusfürdő, gyerekruha. Jönnek egyszál pólóban meg rövidgatyában. Tehát jól jön a hosszúnadrág is, férfi, női, pulóver. No és igen, a hátizsák, az is fontos lenne. Legtöbben egy szakadt nylon szatyorral jönnek. A hátizsák lenne a legjobb. Nekik teljesen mindegy, hogy milyen, csak egyben legyen a cuccuk.

maid5

Hogyan lehet csatlakozni a hozzátok, önkéntes munkát vállalni?

Aki szeretne segíteni, jöjjön oda a Nagyállomásra, este 6 és éjfél között mindig van ott valaki. Keresse a Migration Aid Debrecen kitűzős aktivistákat. Ott bele tud pillantani abba, hogyan is folyik az élet felénk. A Nagyállomás indulási oldalánál vagyunk, ott megbeszéljük, hogy mit tud vállalni. Az önkénteskedés is nagyon jó, nem kell feltétlenül bevásárolni, ha valakinek nincs rá lehetősége, de ha van ideje és szívesen erre áldozza, mert nyár van és szünet, vagy éppen nyugdíjas, szívesen látjuk. A menekülteknek jó szóra, kedvességre, egy-egy mosolyra és segíteni akarásra is nagy szükségük van. A munkánk leginkább ebből áll, meg a víz- és ételosztogatásból. Tolmács is jól jön. Bár angolul elég sokan beszélünk, de ilyen hihetetlen nyelvek vannak. Van már egy fiú, aki urdu és fárszi nyelven tolmácsol. Nem is gondoltam volna, hogy van ilyen ember ebben a városban. És akkor ott van hajnalig. Orvostanhallgató. Volt olyan, hogy ott helyben át is kötözött egy sebes lábat. Ja, igen, kötszer is jól jön, sebtapasz és sebfertőtlenítő is.

Vannak nagyon jó emberek és nagyon jó történetek, csak akiknek ez lenne a dolga, lenne infrastruktúrája meg pénze erre, azok nem mozdulnak… Önkormányzat, Vöröskereszt, egyházak. A MÁV is elutasító. Papírral rendelkező embereket szállítanak le a vonatokról. Pesten felteszik őket, várjuk, és nem érkeznek meg, mert közben leszállították őket. Vagy itt is. Ott az állomáson egy csomó üres üzlethelyiség, adhatna egyet erre az időre a MÁV, hogy itt tudjuk tárolni a dolgokat. Így most az van, hogy akinek van autója, az 6-ra odahozza a cuccokat az állomásra, majd kipakolja belőle a millió vizet meg egyebeket, majd hajnalban az egészet vissza az autóba, mert hát egyébként hol hagyhatnád? Ha kapnánk ott egy kis helyiséget, sokkal egyszerűbb lenne. Vagy legalább ahol le lehetne ültetni egy-két embert. Halál fáradtan jönnek. Volt olyan, hogy hetedik hónapban lévő terhes nő jött. És akkor ott ül a földön. Azért kértünk adományba kisszékeket is, vagy legalább polifoamot, hogy legalább nekik ne kelljen a földre ülni. Tök méltatlanok a körülmények. Én is otthonról a két kis horgászszékemet kivittem az Állomásra. Vagy van olyan is, aki 25 napos gyerekkel érkezik… De olyan is, aki bejárta a fél országot, mert Szegedről Pécsre irányították, majd onnan ide Debrecenbe.

IMGP9458kk

… és még rengeteg megható történet előkerül, mind a segítőkről, mind az adományozókról és mind a rászorulókról is. (Beszélgetésünk alatt is érkeznek adományok.) Az ide érkező menekültek segítségre szorulnak. Nem gazdasági bevándorlók, a háború borzalmai elől jönnek. És ez innentől már régen nem politikai kérdés, hanem az emberségé.

Adományokat lehet vinni este 6-tól a Nagyállomásra, napközben pedig az Egymalom Antikváriumba (Péterfia u. 29.) nyitvatartási időben 9-17 óra között.

Fotó: Konyhás István/Hírkép

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s