Akinek a lába hatos

Varró Dániel negyedik könyve egy kisbabáknak szóló korszerű mondókagyűjtemény. Aktualitása pedig abból fakadt, hogy a szerzőnek kisfia született. Gyakorló apukaként szerzett élményeit szedte rímbe, kezdve onnantól, hogy a gyermek még magzatkorú pocaklakó.

akinekahatos2

“Hát ki vagy, te embriócska? 
Benti Lujza? Benti Jóska? 
Mutasd, mid van, mert ez minket érdekelne némileg.

Bökdösésre, vizslatásra 
forgolódó kisbabácska, 
tárd fel titkod itt az undok ultrahangos néninek.”

A kötet bája, hogy végigveszi egy csecsemő életének apró, ámde fontos momentumait (séta, öltöztetés, fürdés, pelenkázás, kötődő nevelés, játék stb.), és a versek mindegyikéhez fűz némi apás élményből táplálkozó felhasználási javaslatot, mely a gyerkőcök mellett a felnőttek élmény faktorát hivatott növelni: „ezt kosztolányisan kell mondogatni”, „ezt gyermekünk szalvétával letakart feje fölött falatozva kell mondogatni”, vagy pedig „ezt háromnegyed hatkor kell mondogatni vígan”, hogy csak egyet-kettőt említsek.

Ezektől az instrukcióktól pedig az egész szinte valósággá válik, és filmszerűen látod magad előtt a történéseket… és hát szívmelengető látvány egy apa, ahogy beszél a csöppséghez, megtárgyalja vele a babavilág és a kettőjük dolgait, miközben némi együttműködésre szeretné rábírni a legifjabbat.

akinekahatosss“Borús és deprimált apádnak 
egyetlen árva csillaga, 
ne akarjad, hogy énekeljek, 
aludj el szépen, kisbaba.

Alszik a ciciben a tej, 
a farpofán a friss kaka – 
most nem pelenkáz át apu, 
aludj el szépen, kisbaba.”

A versek/mondókák sok mindenről árulkodnak… arról, hogy mekkora élmény puszilgatni, dögönyözni a kis lurkót, hogy mennyire nem egyszerű elaltatni egy izgága legénykét, hogy néha a kétségbeesésig próbálja kitalálni az ember, hogy miért sír az apróság, vagy, hogy milyen az, amikor egy kisbaba mellett próbál dolgozni a szülő.

Ennek a kötetnek az is a varázsa, hogy személyes, megélt, mindenki által jól ismert pillanatokat versel meg, mindenféle „tabuk” nélkül (nyálcsorgatás, lebüfizés, trotty és rotty, büdös, kakis hátsó), és ezáltal pont annyira részesei vagyunk a leírt dolgoknak, mint maga a mondókák szerzője, és miközben a könyvet olvassuk, egyetértően bólogatunk, hogy „így, így… tudom miről írsz, én is átéltem már”.

kalimpalo(2)“Ha bevacsoráztam, 
ne emelj fel, 
lebukom a hátad 
anyatejjel.

Rosszabb vagyok, mint egy 
depis álom, 
szüleimet olykor 
lepisálom.”

Maros Krisztina a könyv illusztrátora, akinek ez a kötet volt az első illusztrálása, és amely gyermekkönyv kategóriában elnyerte a Szép Magyar Könyv 2010 díjat. Színvilága egyértelműen az enyém, a rajzai kedvességet és bájt sugároznak, emellett pedig humorosak és ötletesek, mint pl. a Büfiztető című vershez kapcsolódó, mondhatni szimbolikus kép, melyen a vártorony szájából előperdül a copfos grófkisasszony.

Az elején még úgy éreztem, hogy egy kicsit döcögnek a versek, de ahogy haladunk előre, lapról lapra, egyre inkább belejön a szerző, magabiztosabbak lesznek a mondókák, pont úgy, ahogy az apaságba is beletanul az újdonsággal szembesülő férfiember.

nyaltorolgeto“Áll bús apád most tétovázva, néki 
az öltözködés nem épp party-time. 
Melyik legyen? baljában ott a rékli, 
és jobbjában ott a kardigán.”

Ez egy végtelenül kedves és aranyos kötet tele a mindennapjainkkal, mely szembesül egy új jövevénnyel. Élvezet olvasgatni. Különösen ajánlott apukáknak, mint amolyan finom összekacsintás, már csak a szakállcsikizés kizárólagos privilégiuma miatt is.

Kiadó: Manó Könyvek 
Kiadás éve: 2010
Illusztrálta: Maros Krisztina

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

One response to “Akinek a lába hatos

  1. Visszajelzés: Akinek a foga kijött | kultúrlény·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s