Varró Dániel: Diótörő

Hoffmann meséjének számtalan fel- és átdolgozása született az elmúlt kétszáz évben, amin egy percig nem csodálkozom, hiszen az író hihetetlen fantáziával bír, és olyan dolgokat láttat, amelyek inspirálóan hatnak bárkinek a képzeletére. Persze a sok átdolgozás, az ’én mást akarok’ közben elvész az eredeti történet magja. Legnagyobb sajnálatomra ez a kötet is egy ilyen átdolgozás, igaz, ezzel együtt is kiváló.

diotoro4“Egy régi szép karácsony este,
míg az égből fehéren esve
szitált a hó,

vidáman botorkált a német
városkában pár ifjabb, s vénebb
német lakó.

Ellepték a kis német utcát,
s mind egyfelé cipelte cuccát
(mert sok csomag

volt náluk, sok pompás ajándék,
miket a gyerekek kiváltképp
áhítanak).”

Varró Dániel re-meséje rímekben hozza el nekünk a Diótörőt, így próbál új utat találni a közönségéhez. A verses mese műfaja egyre kihaltabb, egyre kevesebben művelik, úgyhogy nagy öröm ilyet olvasni, pláne egy olyan kiváló költőtől, mint a szerző. Kapunk modern rímekbe szedett klasszikusból leporolt sorokat, viccesen tálalt szöveget, némi szlenggel megtűzdelve, miközben azért ott a régi is. Friss és üde. Amit viszont nem tudtam eldönteni a könyv olvasása során, hogy kinek íródott, kikhez akar szólni? Felnőttekhez? Gyerekekhez? Vajon a gyerkőcök tudnak-e mit kezdeni az olyan szójátékkal, mint szaladonc, vagy az olyan szavakkal, mint az ólomlevente, malőr, muzsik, Kalinka maja, privátim vívás, alkotmányos alap, hogy csak néhányat említsek.

diotoroborito“Az orosz babák tánca

Mit sír, aki sír, a világnak ugyan mi baja?
Csak vodka legyen (meg azért valamennyi kaja),
a könny keserű, igya azt csak a rossz nyavalya,
nem búslakodik, legugol az orosz fababa,
és hej, Kalinka, Kalinka, Kalinka maja,
lábát teszi jobbra ki, balra ki, jobbra… na ja.

Szép, ha pergő muzsikánál
hét szakállas muzsik ágál,
de a legszebb az a gázel,
mit a lányok hasa ráz el.”

A kötet első ránézésre nagyon vékonyka, aztán olvasás után pedig még inkább ez a véleményem róla, többnek kellene lennie. Ez azért is „baj”, hogy ilyen rövid, mert egyrészről a félsorokban rejlő mondanivaló nem nyer értelmet, az olvasó nem tudja kibontani, és arra sem jön rá, ott kibontani valója lenne. Pedig van. Itt egy odavetett „nünbergi lakos”, csak éppen, azt nem tudjuk meg, hogy mi a jelentősége annak, hogy nünbergi, és miért nem lehet, mondjuk bécsi. Vagy ott egy „Drosselmeyer keresztpapa” akiről tulajdonképpen ki sem derül, hogy ki is valójában, pedig ő nem egy átlagos keresztapa, mint ahogy ebből a történetből kitűnik…

diotoro3“És míg a bejglik belsejében
dió barnállik, s persze kéken
csillan a mák,

előkerülnek sorra bátor
ólomvitézek s porcelánból
készült babák.

Minden szép és új. Mind drága, fényes!
De ott árválkodik a kényes,
előkelő

babák között egy régi bábu,
egy nagyfejű, kopott kabátú
diótörő.”

Másrészről nem Hoffmann csodás karácsonyi meséje köszön vissza a lapokról – valami más, hasonló. Kapunk egy történetet, de sokkal szürkébb, mint amilyen lehetne, bár azért így is van hangulata és színekkel teli, de fontos dolgok vesztek el valahol félúton. Kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, mintha egy olyan történet lenne, amelynek csak az első, a harmadik és az ötödik fejezetét írták volna meg, azt persze kiválóan, és össze is áll belőle valamiféle mese, de az előzmények, vagy a háttér, vagy éppen a szereplők jelleme, helyszínek leírása, és némely mellékszál lemaradt volna. Szóval ez nem Hoffmann, ez Varró Dani. Vagyis inkább a kettő között libeg. Hoffmannhoz kevés, Varró meg magától is tud ilyet, mást.

diotoro2“Szép volt a királylány,
Pirlipát
(szépsége korunkig
hírlik át),
várt rá nagy örökség
– amitől becse nőtt –,
óvták is ez okból
a szép csecsemőt.

A rá gügyögőkre
egy darabont dördült,
bölcsője körül
hat dajka is őrt ült,
hat dajka ölében
hat fekete macska
morgott nyomatékos
királyi parancsra.”

Ha nem ismerném az eredeti történetet, biztosan el lennék varázsolva, de így az az igazság, hogy hiányérzetem maradt a könyv olvasása után, pedig szépek a rímek, és élvezet olvasni, hallgatni. Szerény véleményem szerint az eredeti mű háttérismeretével áll össze teljes egésszé, bár anélkül is magával ragadó tud lenni, hiszen Varró Dani ebben nagyon jó; a varázslásban, az elringatásban, a hangulatteremtésben. Szívesen olvasnám a teljes, egész mesét versbe szedve – és nemcsak a kivonatát -, a szerző tollából.

Maga a könyv, nagyon szép kivitelezésű, már a belső borítója is szemet gyönyörködtető. Ahogy a szövegben a ’mese a mesében’-keret megjelenik, úgy ez a rajzokban is visszatükröződik.

diotoro“Szállt a herceg meg a kislány
(királylány volt Mari mostmár),
csokoládé-ligetekkel
teli tájon libegett el
a hajójuk, dióhéjuk,
míg elérték úticéljuk.

De vidám hely Babaország!
Pici lábak, piros orcák,
egy se hallott soha ráncról,
soha búról, soha bajról,
és az összes baba táncol,
és az összes baba gajdol.”

Odegnál Róbert illusztrációin a gyertyaláng puhasága vonja körbe az egész oldalas festményeket, szinte lángban állnak és érezni rajtuk az illatokat is, ahogy a karácsonyi kerettörténet megkívánja. Hatásos. Az öreg meséje alatt pedig egy más világ tárul elénk, ahol apró, babányi képek kísérik a szöveget… Az illusztrátorról érdemes tudni, hogy képregényeket rajzol, fantasy-, sci-fi könyveket illusztrál, Alfabéta-díjas, az Eurocon-on Kijevben elnyerte a legjobb európai művész díját is. Részt vett a Nyócker háttereinek készítésében, összerakott egyik képregényéből egy 17 perces sci-fi kisfilmet A hívő címmel, mely olyan nagy sikert aratott, hogy most készíti belőle a nagyjátékfilmet. Szóval nem véletlenül varázsos a világa, és a kötetnek sem.

A könyvet 5-10 éves gyerekeknek ajánlják.

Kiadó: Dió Könyvek
Kiadás éve: 2005
Illusztrálta: Odegnál Róbert

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s