Ghost Toast és a Kuttya Fesztivál

Január 9-én rendezik meg a VII. Kuttya Fesztivált, ahol a Ghost Toast zenekar is játszik. Ennek apropóján (is) beszélgettünk Papp Lászlóval, a zenekar dobosával.

151228 Ghost Toast interjú1k

Mi történt veletek az elmúlt időszakban? Azt tudjuk rólatok, hogy közel egy éve megjelent a Legacy klipje, de azóta mi újság felétek?

Legfőképpen készülődünk. Készülődünk egy nagy dobásra – ami nem olyan túl nagy dobás -, a következő lemezmegjelentetésére… A jó munkához idő kell, a rosszhoz meg még több, de a miénk az jó munka lesz…:) Szeretünk ülni a dolgokon, szeretjük átrágni, szeretjük többször ízlelgetni, és mivel mi saját magunknak készítjük a felvételeket, így megvan az a lehetőségünk, hogy mindent ki tudunk próbálni. Na, most ehhez idő kell, úgyhogy nálunk akár egy szám megírása is, sokszor félévbe vagy egy évbe telik… Ez készül most éppen… valamint a szolnoki Denevér Stúdióbanvoltunk még idén áprilisban. Tőlük nyertünk korábban három számra keverést és masteringet. Azt gondoltuk, hogy mi lenne, ha egy élő dobfelvételt is csinálnánk, mert ami a legelső lemezünkön volt saját felvétel, az nem szólt túl jól, és szerettük volna így profi körülmények között is kipróbálni, hogy milyen ez, mit tudnak belőle kihozni. Egyébként is tetszik nekünk, amit ők csinálnak, úgyhogy ha már ott voltunk, feljátszottam egy számot, a Gordius címűt – amely majd az új lemezen lesz hallható -, valamint még két szám masteringje és keverése folyik jelenleg is. Ők is nagyon elfoglaltak, mi is dolgozgattunk közben, illetve ez egy tanulási folyamat is nálunk, mivel hogy az editálás, a keveréssel kapcsolatos dolgok, amiket mi is csinálunk a lemezeinken, nos, ezt ők profibban csinálják, sok tanácsot adtak. Ez zajlik most.

Csakhogy mindenki értse… Az eddig szerzői kiadásban elkészült első és második lemezt, ti vettétek fel otthon, és ti is kevertétek meg, és most ez a harmadik lemez, ami most készül, ennél nem pont így fog történni, hanem ezen lesznek majd azok a felvételek is, amelyeket a Denevér Stúdióban vettetek fel…

Így van, többnyire. Egyébként ez a harmadik lemez is többnyire így, saját kezűleg, fog készülni, viszont mivel aDenevér Stúdiótól nyertük ezt a díjat, három szám keverése és masteringje ott fog történni, illetve az élő dobfelvétel, ami már megtörtént, az is majd az egyik számban hallható lesz. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Ez egy kísérletezés ismét, mint ahogy már tőlünk megszokhattátok, hogy mi folyton kísérletezünk képpel, hanggal, mindenfélével… és egyszer csak majd elérünk oda, hogy azt fogjuk mondani, na ez az, amit szerettünk volna.

151228 Ghost Toast interjú2k

Mikorra várható a lemez?

Nagyjából 2016-ra. Most már mindenképpen szeretnénk megjelentetni. A tavalyi év ráment az új számok írására, összedobására, keverésére és kitalálására. És a kitalálás igazából az, ami egy kicsit hosszabb folyamat, meg a rengeteg próbálgatás, úgyhogy emiatt nálunk nem csak az van, hogy megírjuk. Meg ugye nálunk a hangzás is fontos, használunk többféle hangmintát, most például lesz egy úgymond nagyzenekari szvit a lemezen. Ez is egyfajta kísérlet. Ami tetszik, amit szeretünk, ami újdonságot látunk, azt belevisszük, és meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

Milyen érdekességek lesznek még a lemezen? Merthogy az első két lemezen is volt mindenféle, a westerntől a tangón át motivációs beszédig minden. Mi az, amivel most kísérleteztek?

A világzene… tulajdonképpen a nemzetköziséggel továbbra sem álltunk le. Hallhatóak lesznek az anyagon finn népi dallamok, vikinges beütésű dolgok, indiai beütésű dolgok… Azért mondom mindig azt, hogy beütésű, mert azt mondani erre, hogy ez indiai zene, finn zene, hogy ez népzene, az túlzás lenne… Ezt is megrágjuk, ízlelgetjük és a saját szánk íze szerint csinálgatjuk, de ilyen behatások jelen lesznek mindenképpen.

Marad ez a progresszív rock stílus, ez az instrumentális vonal ének nélkül?

Marad. Ének felvételre már nincsen időnk, mert akkor már 2017 lenne vagy 2018.:) Úgyhogy marad minden a régi. A Ghost Toast instrumentális zenekar volt, van és lesz, énekest nem tervezünk. Mi így szeretjük és ez is marad.

151228 Ghost Toast interjú3k

Most volt nem olyan régen az évzáró koncertetek december 19-én, és már is készültök egy újabbra január elején…

Meghívást kaptunk az évente megrendezendő Kuttya Fesztiválra. Aki Debrecenben, a zenei életben jártas, az tudja, hogy a Kuttya zenekar immár hetedik éve, hogy megszervezi a saját fesztiválját, amely Kuttya Fesztivál néven fut. Több zenekart szoktak meghívni, négy-öt-hat zenekaros buli szokott lenni, egy egész estén át. Nem árulok el titkot azzal, ha elmondom, hogy Sándor Balázs, a Kuttya nagyszerű dobosa külföldre távozott. Skóciában dolgozik, én vettem át a helyét. Ott is játszok, a Ghost Toastban is játszok, egyébként is jóban voltunk velünk már régebben is, és már volt ilyen irányú beszélgetés, hogy mi lenne, ha játszanánk a fesztiválon, csak eddig mindig későn jelentkeztünk, mindig megvolt már a műsor. Most ugye, mint bennfentes, ott ültem, amikor kitalálásra került a dolog, és hát így mi is fellépünk nagy örömünkre ezen a fesztiválon. Mi leszünk a záró zenekar, úgyhogy ne menjetek haza rögtön éjfélkor, hanem várjátok meg a végét. A végére egy ilyen kis mozizós, elszállós, pihizős, de mindenféleképpen ütős koncertet fogunk tolni.

Ez pontosan mikor és hol is lesz?

Január 9-én lesz a Kosárban. Aki nem tudná a Kosár a volt Lilla Bár, a Kölcsey Központtal szemben. A fellépők, azÉva Presszó, a Karmapirin – ők egy nyíregyházi banda -, Karibra Kollektíva, a Kuttya zenekar és a Ghost Toast.

Mivel készültök a koncertre?

Mivel most ilyen rövid az idő két koncert között, tulajdonképpen külön nem készülünk semmi újdonsággal. Viszont az előző koncerten december 19-én a Kaptárban, ott hallhatott a figyelmes szemlélő hallgatózó egy új számrészletet, a Gordius című legújabb számunknak tulajdonképpen a végét, az utolsó négy percet belőle, ezt most megcsináltuk készre, és ez is el fog hangzani ismét.

Vetítéssel, mindennel?

Természetesen, a vetítés nem maradhat el.

Az új számotokról, a Gordius-ról mesélj már valamit. Gordiusz-csomójáról kapta a nevét?

Igen, Gordiusz-csomójáról kapta a nevét, mivel az egy nagyon bonyolult dolog. És ez is…

… viszont könnyű feloldani…:)

Hát… nem tudom.:) Amikor a drágalátos Bence barátom – gitárosunk -, megírta ezt a számot, akkor elhangzott egy-két csillaggal, kettős kereszttel és kukacjellel kifütyülhető mondat a számból, hogy miért kell ezt csinálnia velem?:D De aztán nekiestem és… hát én azt gondolom, hogy hangulatában is egész jó kis szám kerekedett belőle. Pusi – Pusker János, a csellósunk -, ő is nagyon sokat hozzátesz ehhez, WarYou a basszusgitárosunk, ő a keveréssel tesz hozzá dolgokat… Ebbe a metálon keresztül a goás diszkó részen át a végén epikus cselló részig minden lesz szokás szerint, úgyhogy majd teljes egészében is hallható lesz… egyszer, valamikor, ha elkészülünk vele… addig viszont most csak a végét adjuk elő.

Fotó: Művésztér/Bakk László

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s