Amália álmai

Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról

„Mert szép volt Amália lánykorában, a boszorkányok között ő volt a legszebb! Sűrű fekete haját, ha cibálta a szél, olyan volt, mint a vihartépte fa, ha rásütött a Nap, dalolni kezdett, és úgy tudott csicseregni, mint a madarak, ha pedig seprűjén lovagolt, még a felhők is utánafordultak, egyszóval CSUDA EGY BOSZORKÁNY VOLT!”

1x_amalia

Amália

Boldizsár Ildikó mesefüzérének középpontjában Amália áll, az árva boszorkány, aki a Hold-mezőben, a Kancsali utca 3 szám alatt lakott. A kötetben szereplő kilenc mese az ő szomorú és magányos történetét, az álmait meséli el. Megtudhatjuk belőle mitől lett örökre bánatos, vagy hogy milyen az, amikor bár az álmaink már rég összetörtek, de mi még akkor is ragaszkodunk hozzájuk, amikor már nincs értelme.

„Milyen királyfi az olyan – morfondírozott magában, miközben reggeli kakukkfű-teáját iszogatta kedvenc zöldpöttyös bögréjéből -, akit az első sárga kankalin, az első jó szó letérít útjáról! Bárcsak jönne valaki, aki nem halmozna el kincsekkel, égi-földi jókkal, de át tudna velem röpülni akár az óceánok fölött is!”

Inkább felnőtt mesekönyv ez, mint gyerekeknek való. Gyerekeknek inkább csak felnőttel ajánlanám, akikkel meg tudják beszélni az olvasottakat, a látottakat. A történetek szépek, kifejezőek, de egyben szomorúak és szívszorítóak is, csak egyből nem hiányzik a boldog vég, a vidámság, az utolsóból, Az Esők címűből (az utolsó oldalon az utolsó sorokban felharsan az első és egyetlen szívből jövő kacaj). Emellett viszont rétegeik is vannak ezeknek a meséknek, amolyan lefejtősek, szimbólumokkal telik. Komoly(an veendő) mesék.

„(…) s most tágra nyílt szemmel hallgatta a történeteket a sokezer hunyorgó csillagról, melyek mindegyikén – mondta a csillag – egy-egy beteljesületlen vágy lakik.”

45x_tükrökaholdvilagsiro

Tükrök, A Hold, Világ-Síró-Asszony

A történetek nagy része a magányról szól, hogy valami olyanra vágynak a szereplőik, amely nem lehet az övék, és bár megpróbálnak ezen változtatni, de belebuknak… Ámde teszik mindezt olyan szép és lírai módon, hogy belesajdul a szív. Ugyanakkor mégis mindig születik valami új, valami más értékes is a dologból, ami értelmet ad számunkra a kudarcnak…

„Hallotta ugyan a furcsa zajokat, eljutott takarója alá a különös muzsika, de ő csak a szomorúságával törődött, azt becézgette, dédelgette, az volt neki mindennél fontosabb. Összegömbölyödve ágyán magát sajnálgatta, s folyton csak azt sóhajtozta, hogy ő milyen nagyon egyedül van.”

Több mese is szól a szerelemről, de valahogy mindig a reménytelen szerelem jut a szereplőink osztály részéül, és az az igazság, hogy ez elég szomorú… Tanulság is mindig van, például, hogy annyira vágyunk valamire, hogy végül észre sem vesszük, hogy ott van az orrunk előtt, egészen addig, amíg el nem veszítjük. És ez sajnos sohasem veszít az aktualitásából.

789x_alany

A lány

Ami még megfigyelhető a mesékben, hogy két szín dominál bennük, mely a fekete és a fehér, és amelyek szerepe az, hogy előhívják a színeket, vagy akár elveszejtsék őket. Ezt a tendenciát egyébként az illusztrációk is követik. Hideg, komor színekkel vagyunk tele (sárgát én még ilyen vészjóslónak sosem láttam), de leginkább fekete-fehérrel. Maga az ábrázolás pedig kissé szürrealista, absztrakt, tele szögletes formával, és legtöbbször csak találgathatjuk, hogy éppen mi elevenedik meg a rajzokon: tárgyak, jelképek, szimbólumok. Ez az ábrázolásmód pedig játékosságra, amolyan „kitalálósdira” sarkallja az olvasót.

Az illusztrátor Szalma János, aki épp diplomamunkára készült, és illusztrációt szeretett volna készíteni. Adva volt Boldizsár Ildikó fiókban heverő kézirata, és lőn… „Nagyon tetszett. Megfogott a szimbolizmusa, ahogy a magányt és az abból való kitörést megfogalmazta – ahol teljesen egyértelművé válik az ábrázolás mikéntje.” (Szalma János)

Az én egyik kedvenc történetem a kilencet rikkantó, fekete vízimadárról szól, aki színt szeretne lopni magára… Szívbemarkolóan gyönyörű szép mese!

3x_vizimadar

Vízimadár

„Kilenc hangjával kilenc szín rikkant minden reggel a világra, még mielőtt fölkelne a Nap. Első három hangjától felébrednek a kékek, kinyújtóznak a zöldek, s virágba borul minden sötétpiros. A negyediktől kipattannak a sárgák, az ötödiktől barna lesz a föld. Hatodik hangjára szürkék lesznek a kavicsok, heteikre fehérek a felhők, a nyolcadiktól megezüstül a folyó, a kilencediktől türkiz lesz az ég.

Kilencet rikkantó fekete vízimadár körül így színesedik télen-nyáron a világ.”

A Tükrök című történet, viszont nagyon félelmetes, mondhatni horrorisztikus, Tim Burton kezébe való… Amikor az önmagunkkal való szembenézés rémálmot ölt… és bár megszabadulunk tőle, de a sebek megmaradnak… és az sem biztos, hogy végleg legyőztük…

„Kitakarózott, kilépett az ágyból, és akkor vette észre, hogy testét, karját véres sebek borítják, és ágya mellett, a földön, egy marék kristályon – olyan tündöklőn, amilyet ő még sosem látott – táncot jár egy kunyhójába lopakodott fénysugár.”

Szalma_amaliaA kötet megjelenési formája elégé egyedi. Már a kötés is az, úgynevezett japán-kötés; fúrt a gerinc, a lapok két faléc közé vannak szorítva merevítésként, és háncsfonallal vannak összefűzve. Ez sok lehetőséget ad mind az írónak, mind az illusztrátornak, mivel a belseje így kifejezetten leleményes. Vannak benne dupla lapok, jobbra vagy balra kihajthatóak, függőlegesen vagy vízszintesen tartottak, szögletes spirál alakban elrendezett szövegek, kis és nagy térközzel nyomtatott sorok. Találunk benne írást a tükörképével együtt elhelyezve is, vagy akár az illusztrációk közé odavetett egy-egy gondolatot. Trükkös olvasni, megtalálni a mondatok folytatását. Ötletes, kalandos, felfedezésre váró könyv.

És bár a köteten átsüt a beteljesületlenség, a szomorúság, a bánat, mégsem megkeseredett. Mindig van egy apró momentum, ami valamilyen módon vigasztalóan hat… Én csak ajánlani tudom. 8-11 éves kortól ajánlják.

Kiadó: Lánchíd Kiadó
Kiadás éve: 1991
Illusztrálta: Szalma János

(Megjelent: DebrecenPlus.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s