A Köpeny (The Cape)

A The Cape, egy igen rendben lévő kis sorozat az NBC-től, amelyből sajnos, csak az első 10 rész készült el. Illetve leginkább csak kilenc, a tizediket már úgy hozták össze, hogy tudták itt a vég, és próbálták valamilyen formában lezárni.

the_cape_nbc_tv_show_logo

Valahol megértem, hogy nem jött be az átlagnézőknek. A képregényvilág a Marvel-filmek divatja előtt eleve nem vonzott túl széles nézőközönséget, de ugye itt még megfejelték azzal is, hogy fricskázzák azt, némi fanyar humorral és iróniával fűszerezve. A felszín nem olyan izgalmas, mint az alatta húzódó világ, de ha ismeri az ember a képregényhősöket, a sztorijaikat, akkor remek élményben részesül. És bár én sem vagyok eléggé jártas ebben a világban, de ettől függetlenül átjött a mondanivalója, a hangulata, a játékossága.

“- Figyelsz te rám?!
– Igen is, meg nem is. Kicsit haldoklom.”

Az alapsztori, hogy van egy város, Palm City, ahol egy álarcos Chess névre hallgató terrorista garázdálkodik. Egy nagyvállalat, az ARK, át akarja venni a város irányítását, és van egy jó zsaru, akit csőbe húznak korrupt zsaruk és befolyásos emberek kikiáltván a nagy ellenségnek. Üldözés és robbantás, majdnem meghal, cirkuszosok megtalálják, kitanítják, és ő lesz az álarcos hős, az igazságosztó bajnok; a Köpeny.

the-CAPE-articleLarge

Egyetlen célja, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, hogy visszatérhessen a családjához, akik halottnak hiszik. Segítője Orwell, aki figyel, és hát a Nagytestvér mindent lát… De előkerülnek még bőven kisebb-nagyobb ellenfelek az epizódok során ilyen nevekkel, hogy Scales, Dice, Cain, Razer, Lich, Goggle és Hicks. Remek nevek ezek a “rosszfiúknak”! Beszédes nevek kísérik végig a sorozatot, rengeteg kulturális utalással. (Pl. Hicks-nek van némi Rambo áthallása.) Van gázunk (emlékszünk még a vigyorexre?), amivel a város életére törnek, város alatti városunk és segítő törvényenkivüliek is, és közben a Köpeny eredettörténetére is sor kerül.

Érdekes, izgalmas, látványos, szerintem a háttérvilág remekül megkomponált és a karakterekből is sok minden kihozható. Való igaz, a történet eléggé hullámzik, megengedem, néhol lapos és picit unalmas, de én igazán a humoráért szeretem, azért a feketéért, amiből csak úgy süt a szarkazmus…

“- Magának én vagyok a jelmeze!
– Ez egy jelmezes buli, és hát hősök és gonosztevők…
– Tetszik az öve, haver…
– Tépőzáras.
– Zsír! … Fejjel lefelé van!
– Tudom. Maradhatna ez az egész kettőnk között?
– Hogyne. Csak még sosem volt rajongóm azelőtt!”

Egy szuper hős, szuperképességek nélkül, némi illúzióval és ügyességgel felfegyverezve. Néhol nem is lehet tudni, hogy ez most komoly, vagy hogy is van?

The-Cape-Keyart_0

A szereplők között megtalálható David Lyons (Vészhelyzet, Revolution), Summer Glau (A terminátor: Sarah Connor krónikái, Arrow), James Frain (Grimm, Intruders, Gotham), hogy csak néhányukat említsem, amolyan kedvcsinálóképpen.

Sok jó, odamondott egysor található a szövegkönyvben, amelyek csak úgy ütnek a megfelelő környezetben. “Zombiterroristák?! Egy bolondokháza tele zombikkal?! Köpni-nyelni nem tudok!” – mondja ezt egy törpe erőművész… Direkt túlzásba vitt és nagyon kifigurázott dolgok, amelyek pont attól jók, hogy belecsap a közepébe. McGyweres ügyességgel tigristrágyából való bombagyártást produkál emberünk és minden, ami szem-szájnak ingere.

the-cape-big-4247478e92

Szóval én tényleg jól szórakoztam rajta. Sokkal jobban, mint a 15 és 45 év közötti nőknek szóló remek romantikától vagy hülyeségtől csöpögő álnyomozós sorozatokon, vagy ha meg vígjáték, akkor meg ments meg uram tőle, mert nagyon is külön fogalmaink vannak a viccesről.

Nem kell komolyan venni egy percig sem, de azért elültet némi gondolkodni valót is. Kis fricska a társadalomnak, mondhatni bírálat ez a maga módján, kis fricska a hősöknek, legyenek szuperek avagy sem, de leginkább szórakozás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s