A barátság olyan, mint a mérleghinta

„A barátság az különös holmi.
Van minden színben és méretben.
Azon múlik, hogy hogy jövünk ki
a többiekkel az életben.”

baratsag_sok

Agócs Írisz illusztrációja

Shona Innes ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus munkája során nehéz élethelyzeteken keresztülment, bajbajutott gyerekeken segít, hogy feldolgozhassák problémáikat, szomorúságuk okát, az őket ért traumákat. A könyvTÁRS-sorozatban (A Big Hug Book néven fut eredetileg a sorozat) megjelent kötetei (eddig nyolc jelent meg és négy van lefordítva) egy-egy fontos és izgalmas témát járnak körül, olyan helyzetet, szituációt, amellyel a gyerkőcök nap, mint nap találkoznak, legyen az például a játszótér, család, szeretet vagy akár az internet használata.

Ennek a kötetnek a barátság a központi témája, hiszen a pöttömöknek is már nagyon pici koruktól kezdve vannak társas kapcsolataik, melyeknek ugyanúgy vannak hullámhegyei és -völgyei, mint a felnőttek barátságainak. Ez a könyv abban próbál segíteni közérthető és gyerekek számára is könnyen érthető nyelven, hogy ha megromlik egy kapcsolat, hogyan lehet rajta segíteni, vagy ha éppen minden nagyon jól működik, hogyan, milyen módon lehet fenntartani azt. Egy barátság lehet nagyon nagy öröm forrása, de akár össze is törheti a szívünket.

baratsag_big„A barátság nem mindig jó hecc,
miatta néha elkenődhetsz.
Ha egy barát lelkedbe gázol,
vagy kihagy mondjuk a mókából…
Ha így felborul az egyensúly,
az lehet, hogy nagyon szíven szúr.
De tehetsz dolgokat ez ellen,
amitől újra helyrebillen.”

A kötet modellek segítségével próbál utat mutatni a lehetőségek között, hogy a gyerkőcök már apró korukban megtanulják a folyamatot, képesek legyenek szembenézni érzelmeikkel, akár a fájdalmukkal is, és próbáljanak törekedni a kreatív problémamegoldásra. Például egy kibékülés kiváló lehetőség számukra, hogy fejleszthessék társas képességeiket, hogy megtanulják mi a barátságban betöltött szerepük, és hogy egy ilyen kapcsolatban nekik is milyen felelősségük van, hogyan viselkedjenek. Hogy rajtuk is múlik, hogy milyen lesz az a barátság, hogy akár egy életen át is elkísérheti őket, ha megtanulják ápolni azt, az elkövetett hibáikat pedig megértik és tanulnak belőle.

Természetesen ebben nagy felelőssége van a szülőknek is, hiszen ők azok, akiknek a gyerek megpróbálja elmesélni a történteket. Ők azok, akik ha odafigyelnek a gyerek beszámolójára, elismerik fájdalmának létjogosultságát, és biztatják, hogy keressen megoldást a problémájára, akkor nagyban hozzásegítik az apróságot a kreatív megoldáshoz, a megromlott viszony elrendezéséhez, hogy megtalálja az egyensúlyt a kialakult helyzetben.

baratsag_bagoly

Agócs Írisz illusztrációja

„A barátság az olyan, mint a
játszótéren a mérleghinta.
Mikor az egyik van felül,
a másik addig lent csücsül.
Mikor az egyik ledöccen,
a másik felrepül eközben.
Ha egyik sincs a másik felett:
egyensúlyba kerültetek.”

A szülők sokféleképpen segíthetik a gyerkőcöt a megoldás keresésében. Modellezhetik neki a fent és a lent helyzetét valamilyen tárggyal, szituációval, vagy biztathatják, hogy figyelje meg más gyerkőcök viselkedését, ők hogyan és milyen módon viselkednek társaikkal, megbeszélhetik azt, és együtt levonhatnak belőle következtetéseket, tanulságokat, melyik volt jó vagy akár rossz megoldás, miként érdemes egy másik, hasonló helyzetben viselkedni. Az is hasznos lehet a piciknek, ha látnak új lehetőségeket, mintákat a kapcsolatteremtésre, ha egy-egy helyzetet több változatban, megközelítésmódban látnak, vagy próbálnak ki.

A könyv Varró Dániel fordításában jelent meg, akinek könnyed, humoros verselése, nyelvi játékai már korábbi köteteiben is sok-sok embert meghódított, legyen az szülő vagy épp még a szülői örömök előtt álló olvasó. Itt sincs ez másképpen. Frappáns rímek, ritmusos sorok vezetik a gyerekeket a megértés és a megoldás felé.

baratsag_hugsfriend

Agócs Írisz illusztrációja

„Mindkét barát egyformán boldog,
ha egyensúlyban vannak a dolgok.”

És ha ez még nem lenne elég, Agócs Írisz szívmelengető és elgondolkodtató, bumfordian kedves állatrajzai teszik teljessé az olvasás élményét. A Wan-wan és a kacagóvirágok c. kötet óta nagy rajongója vagyok a grafikusművész illusztrációinak. Izgalmasan bájos formák, meleg, pasztell színek és mosolyra fakasztó képek sora az, ami visszaköszön a lapokról, és maximális szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Big Hug Bookköteteket leginkább csak ajánlani tudom, úgy mindegyiket. Szerintem hiánypótló kötetek. Nagyon jó gondolatindítók, beszélgetésfelvezetők, és ott a helyük a gyerekszoba könyvespolcán.

Eredeti cím: Friendship is Like a Seesaw
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2014
Fordította: Varró Dániel
Illusztrálta: Agócs Írisz

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s