Szabadtéri könyvcsere Debrecenben

12939184_681495061952845_1869370918_nKönyvmegálló, utcai könyvszekrény, becsületkönyvtár…: az olvasásnépszerűsítés egyik különleges formája. Sok helyen már működik, de még bőven akadnak olyan helyek is, ahol nem, például Debrecenben. Egy kis közösség összefogott, hogy ezen változtasson. Soltész Orsival, a kezdeményezés egyik megvalósítójával beszélgettünk.

Nem biztos, hogy mindenki ismeri a kezdeményezést, pár szóban mesélj róla. Mi ez tulajdonképpen? Hogyan működik?

Ez egy úgynevezett becsületkönyvtár, amely az utcán található. Lehetőség van arra, hogy a megunt vagy régi könyveinket jóra használjuk. A dolog lényege az, hogy kiveszünk egy nekünk tetsző könyvet az könyvszekrényből és beteszünk helyette egy másikat a saját könyvtárunkból. Aztán az elvitt könyvet, ha elolvastuk, akár vissza is vihetjük, és megint kicserélhetjük egy újra, de ha tetszett, akár meg is tarthatjuk. Maga a könyvszekrény lehet átalakított buszmegálló, telefonfülke, fatörzsbe ágyazott odú, vagy kifejezetten erre a célra tervezett szekrény is.

Honnan indult a mozgalom? Milyen nemzetközi és magyar példák vannak rá?

A világon rengeteg hasonló példa van. A nyilvános könyvszekrények (öffentlichen bücherschrank) ötlete az 1990-es években indult Németországból. Michael Clegg és Martin Guttman, dublini illetve jeruzsálemi születésű művészek állították fel az első, közterületen lévő könyvszekrényeket, Darmstadtban és Hannoverben. Viszont amerikai példa is van. A Little Free Library nevű kezdeményezés például az egész világon elterjedt, de leginkább szülőhazájában, Amerikában népszerű. Magyarországon mindkét formája megtalálható a könyvszekrényeknek, a nagyvárosok inkább a német példát követik, a kisebb települések, falvak, pedig az amerikait.

10418347_10209070956480731_3321964206022285060_n

Liverpool 2015

Hogyan jött az ötlet, hogy Debrecenben is legyen egy ilyen?

Szerintem külön-külön mindegyikünk fejében megfogalmazódott már korábban is az ötlet, hogy milyen jó is lenne egy ilyen szabadtéri könyvtár Debrecenben. Aztán nem is olyan régen, hogy ezek az elképzelések összetalálkoztak, bele is fogtunk a megvalósításba.  Személy szerint én magam könyvekkel nőttem fel.  Gyerekként is szerettem őket, ma is szeretem őket. Többször dolgoztam már könyvtárban, az olvasás szívügyem lett. Örülnék, ha ez a projekt megvalósulna, egyrészt mert tényleg régóta gondolkozom azon, milyen jó is lenne, másrészt szerintem másoknak is tetszene.

Hol tartotok a megvalósítás folyamatában?

A kezdeményezésben a Művésztér Egyesület, a Debreceni Moly Klub és a Rotaract Club Debrecen Főnix csapata vesz részt. Még egy elég kezdeti fázisban járunk. Eddig igazából az igényeket mértük fel, illetve puhatolóztunk annak az érdekében, hogy hogyan is lehetne ezt az ötletet megvalósítani.

Első lépésben, csak azt szerettük volna megtudni, hogy milyen helyszínek jöhetnek szóba, illetve, hogyan fogadná ezt a debreceni közönség. Szerencsére elég pozitív fogadtatása volt, elég sok ember érdeklődött iránta, úgyhogy készítettünk egy kérdőívet, ami már részletesebb igényekre is rákérdez, illetve felmértük vele a nyilvános könyvtár olvasótáborát is.

kmolygyules_Db160321_IMG_1470

stábülés (Fotó: Pintér Ákos)

Milyen visszajelzéseitek voltak? Hogyan fogadták a debreceniek az ötletet?

Többségük nagyon örült, hogy ilyesmivel próbálkozunk és sok hasznos ötletet adtak, valamint ahogy elindítottuk a dolgot, rengeteg könyvadomány is érkezett. Nagyon hálásak vagyunk értük, lassan egész szép kis kezdőszettünk lesz, amivel elindíthatjuk a könyvszekrényt.
Természetesen akadtak olyanok is, akik szkeptikusan fogadták a dolgot és elmondták az aggályaikat. Mi egyelőre pozitívak vagyunk.

Említetted, hogy készítettetek egy kérdőívet… mire voltatok kíváncsiak benne?

Első lépésben kíváncsiak voltunk a leendő olvasótáborunkra. Nem, kor, foglalkozás, illetve hogy mennyire kapcsolódnak Debrecenhez.
Második lépésben, pedig felmértük az ismereteiket. Hallottak-e már az utcai könyvszekrényekről, használtak-e már ilyet, milyen tapasztalataik voltak? Illetve érdekelt minket az is, hogy milyen könyveket látnának szívesen a polcokon.
A leglényegesebb mégis a könyvszekrény helye és neve volt, valamint, hogy hogyan képzelnék el, hiszen ezek mind fontos kérdések lesznek a szekrény elhelyezése és kialakítása során.

12965979_681495055286179_1385828388_n

Tudsz erről már mondani valamit? Hol látnák legszívesebben a debreceniek ezt a könyvszekrényt?

Elsősorban olyan közterületekhez ragaszkodtunk, amelyek könnyen megközelíthetőek bárki számára. Szerettük volna, ha valami kicsit parkosabb hely lenne az, ahol le lehet ülni és olvasgatni, így ilyen helyeket ajánlottunk meg a kérdőívben, de hagytunk lehetőséget a kitöltők számára is, ha ötleteket szeretnének javasolni a helyszínre vonatkozóan.

Az eddigi kitöltők közül nagyon sokan szavaztak a Nagytemplom mögötti Templomkertre, az Ady-parkra, de versenyben van még a Víztorony környéke, a Hal-köz és az Egyetem tér is.
Az online kérdőívünk még május 1-ig elérhető, szeretnénk kérni mindenkit, hogy bátran töltse ki, mondja el véleményét, ötletét, javaslatát, illetve offline is lehetővé tettük a kérdőív kitöltését például a Libakerti Könyvtárban, de különböző rendezvényeken is megtalálható lesz, legközelebb a költészetnapi rendezvényünkön.

Te magad milyen helyszínnek örülnél a legjobban, hol szeretnéd látni a könyvszekrényt?

A hely kérdése számomra annyira nem lényeges. A belváros közelebb van, tehát az Ady-park vagy a Csapó utcai sétálóövezet nekem kedvezőbb lenne, de a Nagyerdőnél is nagyon hangulatos lenne egy ilyen hely.

12939569_681495058619512_2054760617_n

Fotó: Demeter Ferenc

Hogyan képzelnéd el a kinézetét?

Rengeteg ötletet láttam már. Kis postaládaszerű szekrénytől kezdve, játszóteres űrhajóig mindent. Azt hiszem, én egy picit ragaszkodnék a hagyományosabb formához. De a lényeg, hogy legyen tető a könyvek feje felett.

Milyen könyveket látnál szívesen a könyvszekrényben?

Én a regényeket szeretem a legjobban, de villamosozni vagy utazni például novellákat is szeretek magammal vinni. Verseskötet valamiért ritkábban kerül a kezembe. Viszont el tudom képzelni, hogy leüljek a városban egy képregényt olvasva akár.

Említetted, hogy láttál már ilyen könyvszekrényeket… Használtad is már, vannak tapasztalataid vele kapcsolatban?

Nem, használni sajnos még nem volt lehetőségem, mivel sosem laktam olyan környéken, ahol lett volna. Viszont sok példát láttam már. Interneten legfőként, de személyesen is találkoztam ilyen példával.

12957396_681572278611790_139359859_nHa meglesz a kutatásotok eredménye, mi lesz a következő lépés, hogyan tovább?

Szeretnénk elkezdeni az intézkedéseket a könyvszekrénnyel kapcsolatban. Engedélyek beszerzése, terv készítése. Felmerült az ötlet, hogy a szekrényt a Műszaki Kar hallgatói tervezhetnénk meg, illetve gondolkozunk azon is, hogy kivisszük a könyvszekrényt, amolyan működési tesztelésre a Campus Fesztiválra.

Miből fogjátok tudni fedezni a kiadásokat? Vannak támogatóitok?

Közösségi támogatásokból szeretnénk finanszírozni a projektet, hiszen maga a kezdeményezés is egy közösségi kezdeményezés, mi pedig hiszünk a közösség erejében. Vannak ígéreteink, de a támogatókat egyelőre nem szeretnénk megnevezni, még nagyon az elején járunk, napról napra formálódnak a dolgok.

Mikorra várható, hogy elkészül a könyvszekrény?

Magunknak a szeptember kezdetét tűztük ki dátumnak. Addigra szeretnénk megvalósítani a dolgot. Jelen pillanatban ez a dátum még mindig reálisnak mondható, bár ugye nagyon sok függ attól, hogy mennyi időbe telik beszerezni az engedélyeket.

Aki szeretne napra kész lenni a fejleményekkel, ezen az oldalon mindig hozzájuthat a legújabb információkhoz.

Nagyon sok sikert kívánok nektek!

(Megjelent: Merítés, 2016. március)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s