Az internet olyan, mint a pocsolya

A könyvTÁRS-sorozat (eredetileg A Big Hug Book) ebben a kötetében Shona Innes pszichológus-író gyerekek számára is közérthető módon az internet szépségeire és veszélyeire próbálja meg felhívni mind a gyerkőcök, és mind a szüleik figyelmét.

internet_big„Az internet olyan, mint a pocsolya.
Egy praktikus és mókás micsoda,
de bár nem látszik rajta innét,
mélyebb, mint ránézésre hinnéd.

Úgy néz ki, mint egy ártatlan kütyü,
és ettől lépre megy, ki együgyű.
Azért sodor könnyen veszélybe,
mert nem látjuk, mit rejt a mélye.”

A mai gyerkőcök technika uralta világban nőnek fel. Az internet nagyon sok jó élménnyel, tudással, ismerettel, érdekes dolgokkal gazdagíthatja az életüket, de ugyanakkor megvannak a hátrányai és a veszélyei is. Rengeteg olyan tartalommal is találkozhatnak az ifjabbak szörfölés közben, amely megijeszti és összezavarhatja őket (vagy éppen felnőtteknek szól), és számukra még egészséges módon nem értelmezhető, a fejlődésben lévő személyiségükre negatív befolyással is bírhat.

A szülő feladata az, hogy megtanítsa a gyermekét az internet és a mindenféle informatikai eszközök, „kütyük” helyes használatára, és tegye mindezt úgy, hogy a csemetéje örömét lelje benne, de ugyanakkor biztonságban is legyen. Az internet nagyon sok értéket adhat az életükhöz anélkül, hogy veszélyes tartalmakkal találkoznának, vagy akár túl sok időt töltenének a képernyő előtt.

„Egy gombnyomással fenn terem
az ember az interneten.
Van rengeteg infó rajta,
meg játék mindenféle fajta.
És akár sok-sok óra hosszat
megállás nélkül szórakoztat.”

internet

Agócs Írisz illusztrációja

Fontos, hogy a gyerekek sok élménnyel gyarapodjanak az életük minden területéről, amibe ugyanúgy beletartozik az internet és az online játékok világa, de a klasszikus értelemben vett szórakozások is, mint például a sportolás, alkotás, kirándulás, hogy csak egyet-kettőt soroljak fel. A hangsúly a mértéken és az egyensúlyon van, a szülőnek kell a gyermek érdekeit érvényesíteni, akár önmagával a gyermekkel szemben is – ráhagyni valamit, mert az az egyszerűbb, nem megoldás.

A szülőnek szükséges felügyelnie a gyerkőc netezési szokásait, és ésszerűen szabályoznia és korlátoznia annak használatát, odafigyelve a tartalomra, a netezés időpontjára vagy időtartamára is. „Kiegyensúlyozott, teljes és értelmes élet hiányában a gyerekek és a felnőttek egyaránt hajlamosak túl sok időt tölteni a képernyő előtt, hisz így jó eséllyel elkerülhetik az életük problémáival és kellemetlen helyzeteivel való szembenézést.” – írja a szerző a könyv utószavában.

internet2

Agócs Írisz illusztrációja

„Ha ott egy megbízható illető,
kihúz, ha kell, a pácból minket ő,
és vigyáz rá, hogy el ne kóricáljunk,
gyanús lényekkel nehogy szóba álljunk,
úgy roppant mulatságos micsoda
az internetnek hívott pocsolya.”

A kötetet ezúttal is Varró Dániel értő tolmácsolásában tartja kezében az olvasó. A nyelvezet friss és üde, játékos formában oktat és ad tanácsokat. Agócs Írisz pasztell rajzai pedig vidámak, mókásak, rejtett poénokkal telik, melyek a könyv olvasása közben a felnőtteknek plusz humorforrást is adnak. Kedvenceim az almás laptop mintájára a nyuszinak répás, a macinak pedig méhes kütyü.:)

Eredeti cím: Friendship is Like a Seesaw
Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2014
Fordította: Varró Dániel
Illusztrálta: Agócs Írisz

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s