Az Álmok Tengerén innen és túl

Augusztus 4-én jelent meg Kiss Zsuzsa legújabb kötete, a Történetek az ékszerdobozból. Ennek apropóján beszélgettünk az írónővel a könyv megjelenése előtti napokban.

Három éve, hogy utoljára meginterjúvoltalak… mi történt veled azóta?

Nem sok minden. Mindenesetre ez alatt az idő alatt is írtam a magam apró történeteit, amikből egy válogatást ismét közreadok. Pár napon belül jelenik meg a Történetek az ékszerdobozból című novellagyűjtemény, ami lényegében az elmúlt három év legjobbjait tartalmazza.

Azért még ne szaladjunk ennyire előre:) … a legutóbbi beszélgetésünknél épp egy sci-fit írtál, mi lett vele?

Ment a kukába. Azt hiszem, a sci-fi nem az én műfajom. Volt egy érdekes álmom, amiben a dimenziók összecsúszásából eredő bonyodalmakkal kellett megküzdeni. Álomnak valahogy jobban hangzott, mint leírva. Van egy sajátos, eléggé a klasszikushoz közelítő nyelvezete az írásaimnak, ami viszont egy sci-finek határozottan nem tesz jót. Egyszerűen nem illett össze a téma a stílusommal, arra pedig nem nagyon volt időm, hogy megpróbáljak kitörni ezek közül a magam állította korlátok közül. Majd egyszer, talán, ha már nem feltétlen szeretne rám szakadni az ég.

Szereted magad kipróbálni mindenféle műfajokban, amiket nem feltétlenül szánsz a nagyközönségnek? Vagy ez csak egy véletlen elkalandozás volt?

Igen, nyilván, csodák ugye a komfortzónán kívül történnek. Bele-belekezdek ebbe-abba, és van, ami megfog, azok szépen gyűlnek egy kis mappában a számítógépemen, néha előveszem, és vagy jól szórakozok rajtuk, vagy elgondolkodom, tovább írom, esetleg rájövök, hogy na ez nagyon nem nekem való, és törlöm.

Milyen kezdemények ülnek a gépeden? 

Néha felvázolom reggelenként az álmaimat. Na azok között aztán van mindenféle. Még romantikus lányregény is.:) Néha kicsúszik egy-egy vers is a kezeim közül, de a vers nem áll annyira közel hozzám.

Paradigmaváltás – László Maya illusztrációja a Történetek az ékszerdobozból c. könyvhöz

Pedig az egyik moly-antológiába pont egy versed lett beválogatva…

A Csillagles című moly-antológiában jelenik majd meg a Molylepke balladája című versem. A versek azok csak kilengések, játszom egy kicsit a szavakkal… Vogon verset is írtam már.;)

Nem a Csillagles az egyetlen moly-antológia, amiben megjelensz/jelentél…

A Magánvégtelen című moly-antológiában egy eddig ki nem adott városmesével, a Csodabonbonnal pályáztam és elfogadták.

Ezek szerint gyűlnek a városmesék is? Lesz abból is hamarosan kötet?

Gyűlnek, gyülögetnek. Nem tudom, hogy lesz-e belőlük kötet. Egy kicsit most kiszakadtam abból a világból, ahol a városmesék léteznek, de mivel elég dimenzióvándor tudok lenni, nem kizárt, hogy hamarosan megint elmosódnak az álom-valóság határok, és akkor talán születnek újabbak is.

Írtál történetet egy novellapályázatra, ami igen jól sikerült…

Olyannyira, hogy beválogatták a közé a kilenc mű közé, ami az Ügyészek Lapjának tavalyi különszámában megjelent. Ott a téma nem állt annyira távol tőlem: egy ügyész szakmai válságát és az abból kifelé vezető utat kellett bemutatni. A jog területén általában ugyanazokkal a generális problémákkal találjuk magunkat szemközt, mindegy, hogy az igazságszolgáltatás mely szereplőjeként próbáljuk élni a mindennapjainkat. A legnagyobb probléma szerintem mindig az, amikor az ember (az ügyfél) elvész a paragrafusok között. Ezt kíséreltem meg feldolgozni a magam módján.

Történetek az ékszerdobozból – borító (László Maya festménye)

Sikeresen, és ha jól tudom ez is helyet kapott az új kötetedben, az ékszerdobozban… Miért pont Történetek az ékszerdobozból a címe?

Így van, ez A mérleg címet viseli, lévén egy kis medál juttatja túl ügyészünket a holtponton. Azért ékszerdoboz, mert az ékszerek hivatottak a mindennapjainkat ékesíteni, és teszik ezt úgy, hogy végig testközelben vannak. Ezek a történetek is olyanok. Mind valamilyen ékszerből indul ki (vagy oda tér vissza), és mindnek egyetlen célja van: ékesíteni a mindennapokat. Az én “meséim” nem agresszívek, nagyon ritka bennük az olyan konfliktus, ahol vér, verejték, netán testrészek elvesztése árán lehet csak megoldást találni. Ezek inkább a belső úton vezetnek, az ezekben lévő konfliktusok többnyire lelki konfliktusok. Amit el-elrejthetünk, akárcsak azokat az ékszereket, amikről csak mi szeretnénk tudni, hogy ott vannak velünk, rajtunk vannak, emlékként hordjuk. .

Milyen ékszerek inspiráltak téged? Akár a birtokodban is vannak?

Volt, amit csak képen láttam, de igen, van, ami tényleg itt van az ékszerdobozomban. Dana-ékszer sok olyan csodával ajándékozott meg, ami már akkor mesélt, amikor ránéztem, és volt olyan is, ami csak akkor, amikor kézbe fogtam. Ezek a történetek általában nem nemesfémekből készült ékszerek alapján készültek (kevés kivétellel). A nemesfém engem nem inspirál, inkább a természetet megjelenítő, magukba foglaló ékszerek történeteit hallom meg.

Dana-ékszer

Miről szólnak ezek a történetek, és mennyiben másabbak, mint a Városmesék?

A Városmesék végig egy olyan világban játszódott (játszódik, ez a világ létezik), ahol összefolyik a valóság és az álom. Az Ékszerdobozban már elkülönül a két világ. Megjelenik egy határ a kettő között. Miről szólnak? A felnőtt élet problémáiról. Az elengedés, a szenvedélybetegség, a túlhajszoltság okozta csömör és az ezekből történő kilábalás is megjelenik köztük. Mindig van kiút. Lehet, hogy le kell merülni a legmélyére a pokolnak, de ha addig nem fulladsz meg, ott szilárd talajt érsz és el tudsz rugaszkodni.

Borús történetek ezek, avagy megcsillan rajtuk a szépség?

Szépség nélkül nem lett volna értelme megírni szerintem. De közreadni biztosan nem. Megjelenik bennük a bánat, nyilván, de mindig ott van a feloldozás vagy annak a lehetősége is.

Elvarázsolt kert – László Maya illusztrációja a Történetek az ékszerdobozból c. könyvhöz

Ez a köteted is illusztrált…

Igen (a te ötleted volt és mennyire igazad volt). László Mayát kértem meg a borító és az illusztrációk elkészítésére. Neki ez már a tizenhetedik kötete. Szeretettel ajánlom az általa illusztrált könyveket, mert olyan csodálatos képi világa van, ami képes szebbé tenni a hétköznapokat. Emellett pedig álomszép tetoválásokat is készít. A stílusunk szerintem teljesen összepasszol. Amikor átküldtem neki a kéziratot, nem mellékeltem hozzá használati utasítást. Rajzolta, amit a szíve diktált a történetek alapján, és azt kell mondjam, csukott szemmel a közepébe! A hóvirág Liza nénije megszólalásig olyan, amilyennek én elképzeltem, a gömbbe zárt rózsa és az elhagyott biblia is – mintha csak a sorok rajzolták volna meg magukat. Maya elképesztő pontossággal öntötte vonalakba a leírt világot.

… és nemcsak az általa készített illusztrációk szépek, de a borító is gyönyörű… arra volt a fejedben valami, vagy hagytad Mayát szárnyalni?

Ráhagytam. És nem bántam meg! Amikor elkészült a grafikával, utána már természetesen beleszóltam, a betűtípus, az egyes elemek elhelyezkedése az még kérdéses volt, de azt hiszem, Maya és Attila (Kiss Attila Csongor – maKACS Design) szépen összedolgoztak.

Nagyon… A próbapéldány már megvan, mikor juthat hozzá a nagyközönség?

Augusztus 4-én az Underground Kiadó gondozásában fog megjelenni.

Molyokkal – Debreceni Könyvhét 2017. (Fotó: Kiss Attila Csongor)

Az a születésnapod, így lett tervezve? Ez lesz a születésnapi ajándékod?

Nem így lett tervezve. Az volt a fontos, hogy még augusztus elején kijöjjön, mert ugye a könyvszekrénynél szerettük volna az első programok között ennek a bemutatóját megtartani. Ez csak grátisz jelenség, hogy pont aznapra várható a megjelenés.:)

… és ha már említetted a könyvszekrényt, ott lesz a könyv bemutatója. Mikor?

Tervek szerint augusztus 26-án 17:00 órakor. Erre az időpontra Maya is ígérte magát Sopronból, és úgy tűnik, hogy Dana is el tud jönni Miskolcról az ihletforrásokkal.

(Megjelent Merítés 2017. július)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s